Bloomberg: Ο Σολτς έτοιμος να στηρίξει έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Bloomberg: Ο Σολτς έτοιμος να στηρίξει έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σημαντική μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης η οποία τασσόταν κατά  της κοινής έκδοσης χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης - «Μοντέλο» το πρόγραμμα SURE για την πανδημία -  Η νέα προοπτική στηρίξε τα ελληνικά ομόλογα

scholz_olad
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δείχνει έτοιμος να εγκαταλείψει, σύμφωνα με το Bloomberg, τη, μέχρι τώρα, σταθερή γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων και να υποστηρίξει την κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση της «τρύπας» που έχει ανοίξει η ενεργειακή κρίση, με την αναγκαία συνθήκη πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα εκταμιευθούν στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.

Ο Σολτς σηματοδότησε την αλλαγή στάσης στη χρήση κοινού δανεισμού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις προθέσεις του Γερμανού καγκελάριου. Αυτή η μεταστροφή ακολουθεί την έντονη κριτική που δέχτηκε ο Σολτς από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το σχέδιο - μαμούθ εθνικής βοήθειας της Γερμανίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και τις οικονομικές ανισορροπίες που θα μπορούσε να προκαλέσει στο μπλοκ.

Η έκδοση κοινού χρέους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια δραματική στροφή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, έχει αντιταχθεί σε τέτοιου είδους μέτρα στο παρελθόν. Όμως οι εκκλήσεις για ανάληψη δράσης χωρίς χρονοτριβές έχουν αυξηθεί, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να επιβιώσει μέσα σε έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν υπεραπόδοση, με το premium της 10ετούς απόδοσης της χώρας έναντι της Γερμανίας - ένα στενά παρακολουθούμενο μέτρο του κινδύνου στην περιοχή - να μειώνεται κατά 12 μονάδες βάσης σε κάτω από 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το ευρώ περιόρισε την προηγούμενη πτώση του, διαπραγματευόμενο γύρω στα 0,972 δολάρια.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για την εποχή της πανδημίας, ονόματι SURE - το οποίο προσφέρει στήριξη της απασχόλησης ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων - θα μπορούσε να αποτελέσει το «μοντέλο» για ένα νέο εργαλείο με εγγύηση χρέους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Οι λεπτομέρειες οποιουδήποτε νέου προγράμματος δεν έχουν καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης Covid ύψους 724 δισ. ευρώ, το οποίο αναπτύχθηκε εν μέρει το 2020 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Σολτς και συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Κλείσιμο
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση του Σολτς για το κοινό χρέος, λέγοντας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι ακόμη διαθέσιμα ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς πάντως να αποκλείει την επιλογή αυτή.


Η προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων στηρίξε τα ελληνικά ομόλογα

Οι πιέσεις που προκαλεί στα ομόλογα της ευρωζώνης η άνοδος του πληθωρισμού, «ανοίγει τον δρόμο» για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Στο μεταξύ, αρνητικά επηρέασε τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και δη τα Γερμανικά, η είδηση του Bloomberg για την έκδοση Ευρωπαϊκών ομολόγων (ευρωομολόγων) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Ιδέα την οποία φαίνεται να συμμερίζεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Μία τέτοια εξέλιξη ευνοεί τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου γεγονός που αντανακλάται στην υποχώρηση που παρουσίασε σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,92% από 4,74% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 2,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,66% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρω έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9692 δολ.από τα 0,9789 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9697 δολ.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα δίκτυα λαθροδιακίνησης σήμερα, αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη, λέει ο Μηταράκης

Κολωνός: Ο 53χρονος που εξέδιδε την 12χρονη είχε φτιάξει ειδικό προφίλ σε εφαρμογή γνωριμιών

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Ο Ερντογάν στέλνει τη MIT στην Ελλάδα για να στήσει προβοκάτσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης