Δίνουν τη δόση ΕΕ και ΔΝΤ

Δίνουν τη δόση ΕΕ και ΔΝΤ

Φοβούνται το ελληνικό «ατύχημα»

Δίνουν τη δόση ΕΕ και ΔΝΤ
Δίνουν τη δόση ΕΕ και ΔΝΤ
Δεν υπάρχει θέμα μετάθεσης της απόφασης για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, διευκρινίζουν παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο επιδιώκει να μετατεθεί η σχετική απόφαση για το Σεπτέμβριο.

"Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει μετάθεση" εξήγησε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μια συμφωνία στο βασικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας τον Ιούλιο.

Διευκρίνισε σχετικά ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να έχουμε το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το τέλος της εβδομάδας", κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά.

Εκείνο που επιδιώκεται στις 19 Ιουνίου είναι η επί της αρχής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο. Η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο θα αρκεί για την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία για το ύψος της χρηματοδότησης και οι τρόποι κάλυψής της, μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι πλήρως εξειδικευμένη, αλλά ως βασικός άξονας.

Το κυρίαρχο σενάριο, έτσι όπως το περιέγραψε στις δηλώσεις του στο Bloomberg ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, είναι η οριστικοποίηση της “μεθόδου διευθέτησης” του ελληνικού προβλήματος χρέους στις 11 Ιουλίου.
Κλείσιμο

«Είμαι αισιόδοξος ότι την επόμενη Κυριακή το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Και πιστεύω πως θα είμαστε επίσης σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση που εκκρεμεί, σε συμφωνία με το ΔΝΤ» τόνισε νωρίτερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

«Στο ίδιο πλαίσιο, το Eurogroup θα συζητήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα τις προϋποθέσεις και τους όρους για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, με την προοπτική της λήψης αποφάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου» σημειώνει επίσης.

Νωρίτερα, τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε πως το Βερολίνο προωθεί ένα είδος “αναβολής”, υπό την έννοια πως ζητά να εκταμιευθεί πρώτα η δόση του Ιουλίου από το ΔΝΤ και στη συνέχεια, ήτοι τον Σεπτέμβριο, να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Μάλιστα γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωναν πως σε αυτή την λύση φαίνεται να συναινεί και το ΔΝΤ, αφού κατανοεί την αναγκαιότητα του να κερδηθεί χρόνος για την ΕΕ ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες της αναφορικά με την προτιμητέα για την Ελλάδα λύση ...

Την ίδια ώρα, και εν μέσω της ραγδαία επιδεινούμενης πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, οι αγορές σοκαρισμένες ακόμα από τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις ποντάρουν, σωστότερα φοβούνται, την πιθανότητα ενός "ελληνικού ατυχήματος", όπως χαρακτηριστικά γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Ουσιαστικά η εφημερίδα αποτυπώνει τις διαρκώς αυξανόμενες εκτιμήσεις των επενδυτών και των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων πως η Ελλάδα θα εξωθηθεί σε μια χρεοκοπία μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, κάτι που αναπόφευκτα θα “προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες της χώρας και μια βαθύτερη κρίση στην ευρωζώνη”.

Οι φόβοι για το “ελληνικό ατύχημα”

Οι FT εστιάζουν, όπως εξάλλου όλα τα διεθνή δίκτυα και ΜΜΕ, στην πολιτική κρίση στη χώρα θεωρώντας αυτήν ως τον μείζονα κίνδυνο εκτροχιασμού των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα το σύνολο των αγορών τρεκλίζει υπό το βάρος και την “απειλή” της Ελλάδας. Το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και τα χρεόγραφα των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης υποχωρούν για δεύτερη ημέρα και οι ανησυχίες των ιθυνόντων θεριεύουν.

Ενδεικτικά τα δημοσιεύματα του Bloomberg που από το πρωί εστιάζει και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντζιο που “βλέπει” ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης την “απειλή της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης χρέους στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος”. Μιλώντας στην Φρανκφούρτη ο κύριος Κονστάντζιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικές μεταδοτικές επιπτώσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ παραμένει σταθερά αντίθετη με κάθε είδους κουρέματα τα οποία θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ή να προκαλέσουν 'πιστωτικό γεγονός'”.

Το Reuters μεταδίδει πως η έλλειψη ενότητας, πολιτική και κοινωνική, στην Ελλάδα “βαθαίνει την κρίση χρέους” και τονίζει πως οι πλέον διορατικοί στην ΕΕ αρχίζουν πια να ανησυχούν σφόδρα για μετάσταση της κρίσης στην Ισπανία !

Με δυο λόγια τα κυριότερα διεθνή δίκτυα “παίζουν” πλέον στις διαρκώς αυξανόμενες πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό που πια ονομάζουν ευθέως "σενάριο ατυχήματος" ...

Οι περισσότεροι αναλυτές στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν πια πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ΕΕ ως προς την λήψη μιας απόφασης για την Ελλάδα, καθώς όσο αναβάλλουν την τελεσίδικη απόφασή τους, τόσο επιδεινώνονται τα δεδομένα κι έρχεται πιο κοντά ένα γενικευμένο ντόμινο.

Αυτήν ακριβώς την ανησυχία προσπάθησε εκ νέου σήμερα να “ελέγξει” ο Επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, εμφανίστηκε βέβαιος πως η χώρα μας θα λάβει εντός του Ιουλίου την 5η δόση, καθησυχάζοντας τους επενδυτές για μια επικείμενη στάση πληρωμών. Κάλεσε παράλληλα άμεσα τους Έλληνες πολιτικούς να φτάσουν σε μια συμφωνία για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης της Ελλάδας και διευκρίνισε πως στο προγραμματισμένο για τις 11 Ιούλιου Eurogroup θα δοθεί η “τελική απάντηση στη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, με μια λύση τύπου Βιέννης και με τη συμμετοχή ιδιωτών”!

Δεν συμμερίζεται πάντως αυτή την αισιοδοξία ο κύριος Zhu Min, ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters και εξέφρασε την ανησυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο αλλά και την ετοιμότητα του να παράσχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση.

Σκέψεις για διπλασιασμό κεφαλαίων ESM

Ομοίως έντονη ανησυχία εκφράζουν κάποια από τα στελέχη της ΕΚΤ για την τύχη των ... εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνει η σημερινή έκκληση του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη και μέλους του διοικητικού συμβούλιο της ΕΚΤ, Νουτ Γέλινκ, για διπλασιασμό (!) των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στα 1,5 τρισ ευρώ, εφόσον τελικώς αποφασιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κύριος Γέλινκ διευκρίνισε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να διπλασιάσουν τις εισφορές τους προς τα κεφάλαια που θα “προικίσουν” τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης που θα αναλάβει ουσιαστικά την διαχείριση της κρίσης και τη χρηματοδότηση των προβληματικών χωρών από το 2013. Ο λόγος που απαιτείται μια τέτοια ενίσχυση κεφαλαίων για τον ESM είναι, κατά τον κύριο Γέλινκ, οι “αβεβαιότητες και τα ρίσκα που ενέχει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα οδηγούν σε αύξηση των πιθανοτήτων να μεταδοθεί το πρόβλημα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης