Sell οff στη Wall Street: Βαριές απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

Sell οff στη Wall Street: Βαριές απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

«Βουτιά» 5% για τον Nasdaq - Μία ανάσα από το να σημειώσει τη χειρότερη μέρα του 2022 βρέθηκε ο S&P 500

wall_peftei_ki_allo
Με… σπασμένα τα φρένα διαπραγματεύτηκε την Τρίτη η Wall Street, όπου οι δείκτες υπέστησαν «πανωλεθρία», μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να θεωρούν πλέον βέβαιη τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οποία συνεδριάζει στις 21 Σεπτεμβρίου.

Υπό αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε βαριές απώλειες της τάξεως των 1.276 μονάδων ή 3,94% και διαμορφώθηκε στις 31.104 μονάδες. Μία ανάσα από το να σημειώσει τη χειρότερη μέρα του 2022 βρέθηκε ο S&P 500, με τον δείκτη βαρόμετρο να κάνει βουτιά 4,33% στις 3.932 μονάδες. Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε 5,16% στις 11.633 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου VIX εκτινάχθηκε κατά 13,36%, έχοντας νωρίτερα καταγράψει άνοδο 17,3%, μία ακόμη ένδειξη της κλιμακούμενης αστάθειας των χρηματαγορών.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε 8 μονάδες βάσης στο 3,42%

Η νέα μεγάλη «βουτιά» στους αμερικανικούς δείκτες επέρχεται στον απόηχο των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου, ο οποίος ανήλθε στο 8,3% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη επιβράδυνση (+8% και -0,1% αντίστοιχα), δεδομένης της μερικής αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών.

Για τη Federal Reserve όλα τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.

Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο εύρος 2,25% – 2,50%, με τους αναλυτές να αναμένουν την περαιτέρω αύξησή του κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης (στο 3% – 3,25%), καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών δεν αποκλιμακώθηκε τον Αύγουστο στα επιθυμητά ή προσδοκώμενα επίπεδα.

Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα επιμείνουν στις επιθετικές επιτοκιακές παρεμβάσεις (προς 3η συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης), κάτι το οποίο εύλογα επιδρά αρνητικά τόσο στις μετοχές, όσο και στα κρατικά ομόλογα (στο 3,44% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ).

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Νewmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Στα 33.590 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και 129 θάνατοι την προηγούμενη εβδομάδα

Το Κίεβο ζητά από τη Δύση όπλα για να «απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη»

«Ο Φιλιππίδης μου είπε να πάρω μια κοπέλα και να της πω να μη μιλήσει», κατέθεσε ο Μπιμπίλας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης