ΔΕΘ: Αύξηση συντάξεων για 1,5 εκατ. Έλληνες, έκτακτο επίδομα €250 - Ποιους αφορά

ΔΕΘ: Αύξηση συντάξεων για 1,5 εκατ. Έλληνες, έκτακτο επίδομα €250 - Ποιους αφορά

Τι φέρνει η τριπλή αύξηση στις αποδοχές των συνταξιούχων - Τι σημαίνει για τα «καθαρά» των συνταξιούχων η αύξηση των αποδοχών πάνω από 6%, η κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ

mitsotakis-syntaksioyxoi-arthro
Τριπλή ένεση ρευστότητας στις αποδοχές των συνταξιούχων έρχεται μέσα στον Δεκέμβριο. Απο τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκύπτει αύξηση των συντάξεων για όσους έχουν μηδενική, η μικρή προσωπική διαφορά, αύξηση των καθαρών αποδοχών, μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με ένα έκτακτο επίδομα 250 ευρώ.

Πρακτικά οι συνταξιούχοι που δεν καρπώνονται τη λεγόμενη προσωπική διαφορά, αναμένεται να λάβουν το 2023 μια αύξηση στις αποδοχές τους (ίσως του Δεκεμβρίου) πάνω από 6 %! Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή παίρνουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν καμία αύξηση. Ωστόσο, θα πάρουν τον Δεκέμβριο ένα βοήθημα ύψους 250 ευρώ, ως ένα μικρό αντιστάθμισμα των απωλειών τους. Επιπλέον, από το 2023 οι συνταξιούχοι (οι υπόχρεοι δηλαδή) θα απαλλαγούν και από τη φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που επιβαρύνει εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

Αύξηση συντάξεων: Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η Πρώτη αύξηση ότι θα είναι πάνω από 6%. Ως απόρροια αυτών των αυξήσεων, είναι πιθανό να υπάρξουν άλλοι συνταξιούχοι οι οποίοι θα τύχουν πρόσθετου οφέλους λόγω μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς τους. Μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού της σύνταξής τους, θα λάβουν έξτρα μικρές αυξήσεις. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας και στην περίπτωση αυτή οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες, δηλαδή δεν θα υπερβούν τα 10 ευρώ.

Επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια έκτακτη η ενίσχυση 250 που θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους (όπως επίσης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους). Η καταβολή του επιδόματος προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Ηδη στον ΕΦΚΑ έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιηθεί ακριβής διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που θα καρπωθούν το σύνολο της αύξησης στη σύνταξή τους και σε όσους θα έχουν την ατυχία να λάβουν μέρος αυτής, ή ακόμα χειρότερα καθόλου επειδή τους πιάνει ο κόφτης της προσωπικής διαφοράς.

Εισφορά αλληλεγγύης: Το 2023 έχει καταργείται -για όλους πια- η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης (2,2%-10%), που προκύπτει από μηνιαία παρακράτηση για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά όμως η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Με την κατάργησή της θα ελαφρύνει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος για τους συνταξιούχους.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτά είναι τα 21 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στο Κάστρο του Μπαλμόραλ πενθούν την Ελισάβετ τα παιδιά και τα εγγόνια της

Ευρωμπάσκετ 2022: Άνω κάτω η Τουρκία μετά το tweet της συζύγου του Οσμάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης