Αδήλωτα τετραγωνικά: Επιστρέφονται «πρόστιμα» για δηλώσεις που έγιναν μέσα στο 2022

Αδήλωτα τετραγωνικά: Επιστρέφονται «πρόστιμα» για δηλώσεις που έγιναν μέσα στο 2022

Με ν/σ αναγνωρίζεται η αναδρομικότητα της ρύθμισης - Όσοι έσπευσαν να δηλώσουν επιφάνειες πριν την ενεργοποίηση της θα πάρουν πίσω τη διάφορα - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο παράτασης - Τα SOS της δήλωσης

ktiria_enfia
Τα χρήματα τους θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους και πλήρωσαν αδίκως υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις στους δήμους. Συγκεκριμένα, θα τους επιστραφούν τα ποσά περάν της οφειλής που προκύπτει από την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών που βρίσκεται σε ισχύ.

Σε νομοσχέδιου του υπουργείου Εσωτερικών (που τέθηκε σε διαβούλευση) και συγκεκριμένα στο άρθρο 45 ξεκαθαρίζεται πως η παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά πιάνει και το μεσοδιάστημα 1η.1.2022 έως και τις 23.3.2022,οπου υπήρχε κενό νόμους και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ηταν κλειστή.

Μετά από τις πιέσεις των ιδιοκτητών μέσω της ΠΟΜΙΔΑ το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε το αυτονόητο: Η νέα ρύθμιση για τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων ουσιαστικά παρατείνει την ισχύ της παλιάς που έληξε στις 31/12/2021. Άρα, πρόστιμα που επιβλήθηκαν (σε όσους έσπευσαν να ρυθμίσουν) στο μεσοδιάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, που ψηφίστηκε η ρύθμισης θα διαγραφούν και όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλομένων σύμφωνα με τα άρθρα 66 του ν. 4830/2021 και 18 του ν. 4915/2021, επιστρέφονται κατόπιν αίτησής τους».

Δηλαδή, σύμφωνα με την -σωστή- ερμηνεία του νόμου ακυρώνονται τα εξοντωτικά αναδρομικά δημοτικά τέλη έως και 14 ετών και με προσαύξηση έως 200% ( στην περίπτωση οφειλής ΤΑΠ), καθώς ισχύσει το ευνοϊκό καθεστώς της ρύθμισης μέχρι τις 30 Ιουνίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της.

Πριν την υποβολή δήλωσης για τα αδήλωτα τετραγωνικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Κλείσιμο
1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

2. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

6. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.


Ειδήσεις σήμερα:

«Φοβόταν για τη ζωή της», λέει φίλη της 59χρονης που σκότωσε ο σύζυγός της στη Δράμα – Το χρονικό της τραγωδίας

Σφοδρή αντίδραση του Κιέβου στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για τα σιτηρά – Tο Ντονμπάς αντέχει διαμηνύει ο Ζελένσκι

Τουρκική πρόκληση στη Λέσβο: Τουριστικό σκάφος ύψωσε σημαία του Κεμάλ στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης