«Ξεπαγώνουν» οι e-πλειστηριασμοί για χρέη στην εφορία

Ανεβάζει «ταχύτητες» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «ξεπαγώνοντας» τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

ergasia-metra
Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει ολοένα και περισσότερους που αφορούν οικόπεδα ή ακίνητα με σκοπό να εισπράξει μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών της.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής στη Νέα Υόρκη, οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές στην εφορία η στα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνονται πλέον αυτόματα και όχι χειρόγραφα.

Με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η ΑΑΔΕ ευελπιστείται ότι θα πιεστούν οι οφειλέτες, που είτε χρωστούν αλλά δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει τα χρέη τους, είτε έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, είτε την πάγια των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων , είτε αυτή που αφορά την εξόφληση των κορονοχρεών των 36 έως και 72 δόσεων, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν έτσι την «τσιμπίδα» των πλειστηριασμών.

Παράλληλα σχεδιάζει και την πλήρη ψηφιοποίηση των συμψηφισμών, είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία η ασφαλιστικά ταμεία η ακόμη και τρέχουσες υποχρεώσεις όπως εξόφληση ΕΝΦΙΑ κλπ. Στο εξής ανά δίμηνο η ΑΑΔΕ μέσω ειδικών ομάδων -ελεγκτών θα διενεργεί αυτόματους συμψηφισμούς υπολοίπων επιστροφών φόρου με οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, καταργώντας το χρονοβόρο σήμερα σύστημα συμψηφισμών φόρου που είναι χειρόγραφο και διενεργείται τοπικά ανά εφορία με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Είναι χαρακτηριστικό ,όπως ανέφερε ο κ.Πιτσιλής στο συνέδριο στη Ν.Υόρκη, ότι 7 στους 10 φορολογούμενους που έχουν λαμβάνειν από την εφορία χρωστούν σε εφορία ή και σε ασφαλιστικά ταμεία και λίγοι από αυτούς θα δουν τελικά το χρώμα του χρήματος. Από την άλλη η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια αύξησαν ήδη κατά πολύ και τα “φρέσκα” χρέη της νέα χρονιάς στην εφορία καθώς τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 803 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 44,7% σε σχέση με πέρυσι που το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 599 εκατ. ευρώ. Πορεία που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί και το σύνολο των (παλαιών και νέων) ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία στα 112,959 δισ. ευρώ,ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία το χρέος ξεπέρασε αισίως τα 41 δισ.ευρώ.

Χρέη στην εφορία έχουν 4.049.913 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 1.989.167 βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων, ενώ 1.335.786 απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς,ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία οφειλές έχουν 1,5 εκ.ασφαλισμένοι και εργοδότες.


Ειδήσεις σήμερα:

Τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα για το tablet της Τζωρτζίνας - «Τρέχει» η έρευνα για Μαλένα και Ίριδα

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης


Κληρονομιά Τράγκα: Δεσμεύεται η περιουσία από το «Ξέπλυμα Χρήματος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης