Wall Street: H ουκρανική κρίση έριξε 172 μονάδες τον Dow Jones, «βύθισε» τις ευρωπαϊκές αγορές

Wall Street: H ουκρανική κρίση έριξε 172 μονάδες τον Dow Jones, «βύθισε» τις ευρωπαϊκές αγορές

Η ανησυχία για μία ενδεχόμενη ρωσική εισβολή μετριάστηκε στην Wall Street από τις ελπίδες να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες - H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έφτασε τη Δευτέρα να χάνει πάνω από 3% αλλά «μάζεψε» τις απώλειες και διατήρησε τις 950 μονάδες - «Κούρσα» των τιμών πετρελαίου, ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουν και τα 100 δολάρια το βαρέλι

ny-stock-exchange-0
Σχετικά συγκρατημένη ήταν η αντίδραση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς στα τεκταινόμενα γύρω από την ουκρανική κρίση, αντίθετα από τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες νωρίτερα έκαναν «βουτιά» ανησυχώντας για το ενδεχόμενο μίας επικείμενης ρωσικής εισβολής.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.566,17 μονάδες (-0,49% ή 172 μονάδες), ο Nasdaq παρέμεινε αμετάβλητος στις 13.790,92 μονάδες και ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.401,67 (-0,38%).

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την Ουκρανία αμβλύνθηκαν κάπως αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε τη συνέχιση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και των συμμάχων της σε θέματα ασφάλειας, με τον Πούτιν να απαντά θετικά.

H απειλή μιας εισβολής στην Ουκρανία και τα πολεμικά σενάρια ανησυχούν τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες πάντα πληρώνουν ένα σημαντικό «τίμημα» σε τέτοιες εξελίξεις. Ενδεικτικά, ο δείκτης S&P 500 είχε υποχωρήσει περισσότερο από 19% στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου του 1990.

Κλείσιμο
Η αγορά έχει τα μάτια της και στις εξελίξεις όσον αφορά την άνοδο των επιτοκίων. Η ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό αποτελούν «συνταγή καταστροφής», καθώς θα προκαλέσουν ένα διπλό χτύπημα με την περαιτέρω επιβράδυνση των προοπτικών ανάπτυξης και τη νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Τα συμβόλαια του αργού τύπου Brent εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό επτά ετών το πρωί της Δευτέρας, φτάνοντας να διαπραγματεύονται στα 94,33 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα άγγιξαν και τα 96,16 δολάρια. Τα αμερικανικό αργό τύπου WTI διαμορφώθηκε στα 93,20 δολάρια το βαρέλι.

Ορατό είναι πλέον είναι το ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν και τα 100 δολάρια, στην περίπτωση  που η ένταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί. Συγκριτικά,  ο «μαύρος χρυσός» βρίσκονταν στο επίπεδο των 70 δολαρίων το βαρέλι στα τέλη του 2021.

Τα παραπάνω αποτελούν έναν ανησυχητικό συνδυασμό για την αμερικανική Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές, χωρίς να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία.

Η ομάδα του G20 θα συναντηθεί διαδικτυακά αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά φέτος, με πρώτη τους προτεραιότητα τον πληθωρισμό.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης αποτυπώθηκαν και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν σήμερα με ισχυρές απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,8% στις 460,96 μονάδες, ενώ στα χαμηλά της ημέρας βρέθηκε να κατρακυλά 3%. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός ο οποίος απορρόφησε τους σήμερα τους κραδασμούς, καταγράφοντας πτώση 3,2%, για να ηγηθούν των απωλειών.

Ο γερμανικός DAX έχασε 2% στις 15.113,97 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατρακύλησε 2,3% στις 6.852,20 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,7% στις 7.531,59 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -2,55%.

Στο κόκκινο ξεκίνησε η εβδομάδα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με συνεδρίαση να καταγράφει από την έναρξή της σημαντικές απώλειες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώθηκαν με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει τελικά με πτώση 2,10% και στις 950,70 μονάδες, ενώ είχε σημειώσει χαμηλό ημέρας τις 935,85 μονάδες.

Οι τράπεζες δέχθηκαν τις περισσότερες εντολές πώλησης καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετική μείωση των θέσεων τους σε έναν κλάδο που από αρχή του έτους και πριν τη σημερινή συνεδρίαση έτρεχε με κέρδη άνω του 20%.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,2% και στις 2.323,60 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,43% και στις 1.574,81 μονάδες. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 3,06% και στις 722,81 μονάδες.

Στο ταμπλό και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Ελλάκτωρ με 1,91% και Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ οι οποίες έκλεισαν με μικρά κέρδη ήταν οι μόνες μετοχές με θετικό πρόσημο ενώ στον αντίποδα η Πειραιώς με 4,52% κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση με την Βιοχάλκο, Coca Cola, Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%.

Jumbo, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες άνω του 25, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Aegean, Τιτάνας, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Λάμδα έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Motor Oil και ΟΛΠ να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 132,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 48,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Ειδήσεις σήμερα:

H συγκλονιστική αγκαλιά ανάμεσα στη μάνα Τοπαλούδη και τη μάνα της Γαρυφαλλιάς

Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Έλληνες ομογενείς κοντά στα σύνορα με την Ρωσία - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Μέτρα για την πανδημία: Χαλάρωση εισηγείται η κυβέρνηση - Και για όρθιους η διασκέδαση - Με πληρότητα άνω του 50% τα γήπεδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης