ΕΦΚΑ: Πώς υπολογίζονται οι οφειλές για τη σύνταξη

ΕΦΚΑ: Πώς υπολογίζονται οι οφειλές για τη σύνταξη

Πώς υπολογίζονται οι εξαγορές για πλασματικά έτη

sidakseis
Η έκδοση και απονομή της σύνταξης γρήγορα και έγκαιρα από τον ΕΦΚΑ αποτελεί μείζον ζήτημα για τους υποψήφιους συνταξιούχους.

Το «κλειδί» για ταχύτερη έκδοση της σύνταξης βρίσκεται στην αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία πρέπει να υποβληθεί δύο χρόνια προτού συμπληρωθεί το αναγκαίο όριο ηλικίας.

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση είναι πλέον υποχρεωτική πριν από την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, ιδίως σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση  με ένσημα σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία.

Η Εργατολόγος Μαργαρίτα Κάρδαρη, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του OPEN,  αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούν οι συνταξιούχοι τις οφειλές στον ΕΦΚΑ και να «ξεκλειδώσουν» τη σύνταξή τους. 

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι το όριο των οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι 20.000 ευρώ με εξαίρεση τους αγρότες που είναι στα 6.000 ευρώ. Σε αυτό το όριο συμπεριλαμβάνονται και οι εξαγορές των πλασματικών ετών. 

Συγκεκριμένα, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

Ειδικά ως προς τις οφειλές που προκύπτουν μόνο προς τον ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

Η παρακράτηση των οφειλών, ανεξάρτητα αν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή λόγω αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, πραγματοποιείται σε 60 δόσεις.

Εφόσον το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των παραπάνω, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.

Εφόσον το υπερβάλλον ποσό δεν εξοφληθεί εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής, η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησής του.

«Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι ανάγκη -όταν καταθέτουν αίτηση- να έχουν κατεβάσει το χρέος κάτω από τις  20.000 ευρώ καθώς έχουν μπροστά τους ένα χρονικό περιθώριο από την κατάθεση της αίτησης, σχεδόν ένα χρόνο, για να λάβουν δίμηνη προθεσμία για να βρουν τα χρήματα να τα καταβάλουν εφάπαξ», ενημερώνει η ίδια. 

Η εργατολόγος συμβουλεύει  τους συνταξιούχους να μην αγοράζουν πλασματικά έτη που δεν τα χρειάζονται. 

Εάν υποψήφιος συνταξιούχος, ως ασφαλισμένος, είχε ρυθμίσει την οφειλή του σε δόσεις και τις κατέβαλε κανονικά μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, τότε το ύψος των οφειλών του, που εν πολλοίς θα καθορίσει και την τύχη της σύνταξής του, θα καθοριστεί βάσει του εναπομείναντος ποσού της ρυθμισμένης οφειλής.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει προηγουμένως ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών σε δόσεις τις οποίες κατέβαλε κανονικά, το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ποσού. 
Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Τι λένε οι χούλιγκαν για τον εγκέφαλο της καταδρομικής επίθεσης - Απολογούνται σήμερα

Επιδοτήσεις στο ρεύμα: 39 ευρώ για νοικοκυριά - 65 ευρώ για επιχειρήσεις το Φεβρουάριο

Εξοικονομώ: Παράταση αιτήσεων έως τις 15 Μαρτίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης