Αναδρομικά συντάξεων: Πότε θα γίνουν οι νέες πληρωμές, όλες οι εξελίξεις

Αναδρομικά συντάξεων: Πότε θα γίνουν οι νέες πληρωμές, όλες οι εξελίξεις

Συντάξεις: Τα αναδρομικά του 2022 και τα σενάρια πληρωμών - Εντός του έτους αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις 

sidakseis_sidaksiouxoi_eurokinissi
Τις εξελίξεις με τα αναδρομικά στις συντάξεις περιμένουν εδώ και ένα χρόνο οι συνταξιούχοι, ενώ πλέον μπήκαμε στο 2022.

Αναδρομικά ποσά σε χιλιάδες συνταξιούχους προβλέπεται ότι θα επιστρέψει ο ΕΦΚΑ τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τα ποσά προκύπτουν είτε ως «ουρές» του επανυπολογισμού παλιών και νέων συντάξεων με βάση το νόμο Βρούτση είτε ως υποχρέωση που απορρέει από το 2016 και την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης.  

Εντός του επόμενου διαστήματος υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει και τα αναδρομικά σε περίπου 28.000 συνταξιούχους που είτε είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται επιστροφή χρημάτων λόγω του επανυπολογισμού που προβλέφθηκε με το νόμο Βρούτση, είτε δικαιούνται αναδρομικά λόγω της μείωσης του «πέναλτι» στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων, είτε δικαιούνται αυξήσεις από συντάξεις χηρείας ή αναπηρικές.

Οι εναπομείναντες από τις 28.000 συνταξιούχους είναι:

-Περίπου 26.000 παλαιοί συνταξιούχοι με ελλιπή καταχωρηθέντα στοιχεία στα αρχεία, τα οποία αναζητούνται. 

-Περίπου 2.000 κληρονόμοι αποθανόντων δικαιούχων αναδρομικών 

Κλείσιμο
Εντός του 2022 αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Επανυπολογισμός «τρέχει» ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και για περίπου 250.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, που λόγω έλλειψης στοιχείων οι συντάξεις τους δεν επανυπολογίστηκαν με τις υπόλοιπες.

Μέσα στη χρονιά αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (δικάσιμος 15-1-2021) για τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικών 2.500.000 συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους και της Ολομέλειας του ΕλΣυν (δικάσιμος 15-9-2021) για τα αναδρομικά συντάξεων και Δώρων δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων

Η πιλοτική δίκη για τα Δώρα και επικουρικά τού 11μήνου 2015-2016 διεξήχθη ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 15-1-2021.

Εν τω μεταξύ: 

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου θα πληρώσουν τις συντάξεις το Δημόσιο, το ΝΑΤ , ΚΕΑΝ , το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΕΤΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος .

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων .


Ειδήσεις σήμερα:

H Σώτη Τριανταφύλλου στον Δανίκα: Αυτές είναι οι 19 παθογένειες του Ελληνα

Διαρροή αερίου σε αγωγό στο Παγκράτι - Εκκενώνονται πολυκατοικίες

Καταγγελία: Της έταζε γάμο αλλά όταν χώρισαν έστελνε γυμνές φωτογραφίες 16χρονης στον πατέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης