Προσφυγή συνταξιούχων στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου που περικόπτει τις συντάξεις χηρείας

Προσφυγή συνταξιούχων στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου που περικόπτει τις συντάξεις χηρείας

Καταγγέλλουν τις περικοπές που προβλέπει η εγκύκλιος για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - Ευελπιστούν πως θα κριθεί αντισυνταγματική και θα ακυρωθεί

ste111
Oργανώσεις συνταξιούχων ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Τσακλόγλου με θέμα «Εθνική σύνταξη και κατώτερα όρια σε περίπτωση σώρευσης – Συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία», με την οποία αφαιρείται η σώρευση εθνικής σύνταξης από διαφορετική αιτία (δύο συντάξεις – σύνταξη γήρατος και θανάτου – σύνταξη αναπηρίας και θανάτου).

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που έχει αναλάβει τις προσφυγές σημειώνει ότι η εγκύκλιος πιστεύει βάσιμα ότι αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική από το ακυρωτικό δικαστήριο ΣτΕ, τόσο για λόγους τυπικούς – δικονομικούς, όσο και ουσιαστικούς, τονίζοντας τα εξής:

«Η εγκύκλιος χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, έρχεται να ρυθμίσει εκ νέου τις συντάξεις στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας.

Με την έκδοση του ενημερωτικού έγγραφου, έγινε μεγάλος θόρυβος επικοινωνιακός, αλλά και αποτέλεσμα μηδέν. Η συμπεριφορά της Διοίκησης καταργεί κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.

Μετά την παρέλευση μιας πενταετίας από την ψήφιση του ν. 4387/2016, ο υφυπουργός με ψευδοερμηνευτική, κανονιστική εγκύκλιο, με αναφορές στο «πνεύμα» της εισηγητικής έκθεσης του νόμου αποφάσισε να αφαιρέσει από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (αναπήρων, χήρων) τη σώρευση-λήψη δύο εθνικών συντάξεων από διαφορετική αιτία.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν από 1/1/2022 και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων, από την ισχύ του ν. 4387/2016, θα συνεχίσουν να τους χορηγούνται, αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά!

Κλείσιμο
Φαίνεται ότι ο χορός των περικοπών ακόμη και για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας από το Σύνταγμα και Διεθνείς Συμβάσεις, δεν έχει τελειωμό».

Ειδήσεις σήμερα:

Αλέκος Φασιανός: «Αντίο» στον Έλληνα «Άγιο» της ζωγραφικής τέχνης

Blue Monday: Η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, πώς καθιερώθηκε και γιατί προκαλείται μελαγχολία

Ο Πολάκης σε νέες περιπέτειες: Πώς ένα περιστατικό σε ταβέρνα προκάλεσε πολιτική σύγκρουση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης