Ο Ερντογάν μείωσε και άλλο τα επιτόκια, στέλνοντας την τουρκική λίρα σε ιστορικό ναδίρ

Ο Ερντογάν μείωσε και άλλο τα επιτόκια, στέλνοντας την τουρκική λίρα σε ιστορικό ναδίρ

Η λίρα «βυθίστηκε» 5% στις 15,5 ανά δολάριο - Ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 - Εν όψει της απόφασης για τα επιτόκια, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αλλάξει δύο υφυπουργούς στο οικονομικό επιτελείο, βάζοντας «μαθητές» του

erdogan-lira-arthro
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σήμερα σε νέα μείωση των επιτοκίων, κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14%, ακολουθώντας την ανορθόδοξη πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αποτέλεσμα ήταν η τουρκική λίρα, που το πρωί είχε υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 15 λιρών ανά δολάριο, να βυθιστεί εκ νέου και να διαπραγματεύεται πλέον στα 15,5 με απώλειες περίπου στο 5%.

Ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται πάνω από το 21% και ανεβαίνει σταθερά όσο ο Ερντογάν αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια, πιστεύοντας ότι τα υψηλότερα ποσοστά επιδεινώνουν τον πληθωρισμό, αντί να τον αποκλιμακώνουν, όπως είναι η ευρέως αποδεκτή οικονομική αρχή.

«Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με αποφασιστικότητα έως ότου εμφανιστούν ισχυροί δείκτες που υποδηλώνουν μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5%, σύμφωνα με τον κύριο στόχο της σταθερότητας των τιμών» αναφέρει  η  Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

Εν όψει της απόφασης για τα επιτόκια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε δύο υφυπουργούς στο οικονομικό επιτελείο της χώρας, τον Sakir Ercan Gul και τον Mehmet Hamdi Yildirim, όπως φαίνεται σε απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Στη θέση τους μπήκαν ο Mahmut Gurcan και ο Yunus Elitas.

«Ο Ερντογάν έχει εγκαταστήσει τους "μαθητές" του τόσο στην Κεντρική Τράπεζα όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι αποφασισμένος να επιβάλει σταθερές μειώσεις στα επιτόκια και να αποφύγει την ύφεση ενόψει των εκλογών του 2023», επισημαίνουν αναλυτές της TS Lombard.

Η λίρα έχει χάσει πάνω από 40% από τότε που η τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια. Με βάση τις απαιτήσεις του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022.

Το μέγεθος της αναμενόμενης αύξησης δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και η δημοτικότητα του Ερντογάν βρίσκεται στο ναδίρ.


Ειδήσεις σήμερα:

Είχε σκοτώσει και τη γιαγιά του ο μητροκτόνος των Γρεβενών!

Στην Αθήνα νοσηλεύεται ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μετά από ισχαιμικό επεισόδιο

Viral ο φανταστικός διάλογος της πρώην πορνοστάρ Μία Καλίφα με τη «μελλοντική» κόρη της για θέματα... στήθους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης