Χατζηδάκης: Τον Ιούνιο θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Χατζηδάκης: Τον Ιούνιο θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Στη διάθεση των εργαζόμενων  το Myergani.gr.gov - Θα εμφανίζονται όλες οι δηλώσεις των εργοδοτών

πσιφι98
Τον Ιούνιο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αρχής γενομένης από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα σούπερ μάρκετ. Σταδιακά το νέο εργαλείο θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία με 7ήμερη λειτουργία και συνεχές ωράριο ενώ θα καλύψει και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας όπως είναι οι τηλεργαζόμενοι.

«Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος πάνω στον οποίο θα «δομηθεί» η ψηφιακή κάρτα. Θα κάνουμε πράξη το αίτημα των εργαζομένων να μην τους κλέβει κανένας το ωράριό τους. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα.  Στόχος μας είναι προχωρήσουμε και στις μικρές επιχειρήσεις  καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης της νέας εφαρμογή Myergani.gr.gov η οποία αποτελεί τον προπομπό της ψηφιακής κάρτας.

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα καταγγελιών των εργαζομένων για αυθαίρετες συμπεριφορές  μέσω της εφαρμογής (καθώς βρίθουν οι καταγγελίες κυρίως στο λιανεμπόριο) , η γενική γραμματέας εργασίας Αννα Στρατινάκη σημείωσε ότι η αυτοματοποίηση των καταγγελιών μέσω της εφαρμογής είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται. «Πρόθεσή μας είναι η διαδικασία της καταγγελίας να συνδυαστεί με νομική υποστήριξη του εργαζόμενου. Υπενθυμίζω ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει ένσταση για το πρόστιμο που του υπεβλήθη για τη μη καταχώρηση του rapid test. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο και για τις καταγγελίες» συμπλήρωσε η κ. Στρατινάκη.

 Η νέα εφαρμογή Myergani.gr.gov που είναι διαθέσιμη από χθες είναι ένα εργαλείο προσωπικής πληροφόρησης  στα χέρια του εργαζόμενου ο οποίος μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο όλες τις δηλώσεις των εργοδοτών που τον αφορούν. Εως το τέλος Ιανουαρίου ,η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και στις κινητές συσκευές.

Σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη η εφαρμογή στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί με απόλυτη διαφάνεια:

Α) για τις πληροφορίες  που καταχωρούνται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Δηλαδή μπορεί να δει, αν έχει καταχωρηθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης,  μερικής, εργαζόμενος με Κοινωφελή εργασία η για  πρακτική άσκηση. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες νυν και πρώην καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασία.

Β) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την  πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) που αφορούν την έναρξη και λήξη της  απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (πχ τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες.

Γ) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την αποζημίωση ειδικού σκοπού , τα δώρα αλλά και όλες τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό μέσω των μέτρων στήριξης από την αρχή της πανδημίας. Επίσης μπορεί να δει τις ανακοινώσεις του υπουργείου εργασίας που αφορούν στην ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός σήμερα: Υποχωρεί πρόσκαιρα η κακοκαιρία, έρχεται χιονιάς το Σαββατοκύριακο με κρύο σε όλη τη χώρα

Πειρατές απήγαγαν συνολικά έξι μέλη του πληρώματος ελληνόκτητου πλοίου στον Κόλπο της Γουινέας

Ακίνητα: Μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2022, χρονική «ανάσα» ενός μήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης