Κατώτατος μισθός: Πόσο πιθανή είναι η διπλή αύξηση, πού μπορεί να φτάσει

Κατώτατος μισθός: Πόσο πιθανή είναι η διπλή αύξηση, πού μπορεί να φτάσει

Σενάρια για χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που θα δοθεί – ούτως ή άλλως – την 1η Ιανουαρίου 2022

misthos-auksisi-
Mοντέλο τμηματικής αύξησης του κατώτατου μισθού , έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2022 να προσεγγίσει τα 700 ευρώ το μήνα, προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ένα από τα επικρατέστερα σενάρια.

Η πρώτη νομοθετημένη αύξηση κατά 2% στις αρχές του νέου έτους θα οδηγήσει τις κατώτατες απολαβές στα 663 ευρώ, ενώ για το β' εξάμηνο δρομολογείται - με βάση τα σενάρια - νέα αύξηση που θα κυμανθεί από 4% έως 6% και θα ωθήσει τον κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο μεικτός μισθός για εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει τις τρεις τριετίες να φτάσει ακόμη και στα 900 ευρώ (750 ευρώ καθαρά).

Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι άνω του 5,9%, ο κατώτατος μισθός ενδέχεται να αυξηθεί κατά  5,5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 699,46 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: Πώς θα «χτιστεί» η διπλή αύξηση εντός του 2022

Στις αρχές του 2022 θα εκκινήσει και πάλι η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει, με τις εξελίξεις να αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης «το ύψος της νέας αύξησης, θα καθοριστεί αφού ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, η πορεία της ανεργίας, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων».

Το ενδεχόμενο  διπλής αύξησης το 2022 θα ενισχύσει τα εισοδήματα των μισθωτών, ενώ παράλληλα θα στηρίξει και τα ευάλωτα νοικοκυριά που παίρνουν επιδόματα τα οποία συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Κλείσιμο
Η περίπτωση  πρόσθετης-διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού εντός της επόμενης χρονιάς, πέραν της βέβαιης κατά 2% από 1/1/2022, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τα μακροοικονομικά αποτελέσματα  που θα παράξει η ελληνική οικονομία.


Ειδήσεις σήμερα:

Έλληνας αστυνομικός στον Έβρο: «Το GPS μας οδήγησε προς τα σύνορα και σε απαγορευμένη ζώνη»

Ο Γιάννης Μπέζος τιμά τον Αλέκο Σακελλάριο με μια μουσική παράσταση

Λονδίνο: Τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες μένουν πια στη βρετανική πρωτεύουσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης