Ενεργειακή κρίση: Πόσο θα κοστίσει ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη - Πώς αντιδρούν οι κυβερνήσεις

Ενεργειακή κρίση: Πόσο θα κοστίσει ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη - Πώς αντιδρούν οι κυβερνήσεις

Οι κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ, τα οποία όμως είναι «σταγόνα στον ωκεανό» - Πακέτο μέτρων ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Ευρώπη - Αγώνα για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος δίνουν τα κράτη - Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα, ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης στη χώρα μας

vroxeros-main
Ζοφερός, κρύος και ακριβός προμηνύεται ο επικείμενος χειμώνας για την Ευρώπη, μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να προστατεύσουν τους πολίτες.

Η πανευρωπαϊκή λύση εξετάζεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσο σύντομα θα έρθει μία συμφωνία για την εφαρμογή της και πόσο αποφασιστική θα είναι αυτή. Υπό τις συνθήκες αυτές η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν μέτρα στήριξης -στη μορφή κυρίως επιδομάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα μέτρα ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. To Bloomberg υπολογίζει ότι έως τώρα έχουν ανακοινωθεί από κυβερνήσεις μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ. Αλλά τα χρήματα μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο έξτρα κόστος των 100 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς θέρμανσης και ενέργειας οι καταναλωτές της Ένωσης φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που επικαλείται το Bloomberg, αλλά και την επισήμανση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, στην επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν.

Δείτε πόσο είναι το νέο επίδομα θέρμανσης ΕΔΩ

Πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση -και ενδεχομένως ήπιες θερμοκρασίες- θα είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μία κατάσταση στην οποία δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ε.Ε. θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Ρεκόρ για το φυσικό αέριο, το ρεύμα και τον άνθρακα στην Ευρώπη

«Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ», ανέφεραν.

  • Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρέχει επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το ταβάνι του κόστους της στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.
  • Η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτόν τον μήνα.
  • Η Ισπανία διοχετεύει στους καταναλωτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ από φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε 500 εκατ. στερλίνες για περαιτέρω μέτρα σε πιο φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σε περίπου 1.660 λίρες ετησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.

Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θα διατυπώσει συστάσεις για περαιτέρω μέτρα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη, μια κίνηση που θα βοηθήσει περισσότερες κυβερνήσεις να βρουν επείγουσα στήριξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για θέρμανση και ρεύμα: Διπλασιάζεται η επιδότηση - Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

Γεωργιάδης: «Θυμάμαι που είχα πυρετό και ο Πολάκης με καλούσε να πάρω ιβερμεκτίνη» - Η έρευνα του BBC

Επίθεση με βιτριόλι: Η Έφη Κακαράντζουλα αντιμέτωπη με δικαστές και ενόρκους - Τι θα πει στην απολογία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης