Επιδότηση παγίων δαπανών: Ημέρα πληρωμών για τους εργοδότες δικαιούχους

Επιδότηση παγίων δαπανών: Ημέρα πληρωμών για τους εργοδότες δικαιούχους

Κοινοποιήθηκε η νέα εγκύκλιος 46/2021 του e-ΕΦΚΑ για την  επιδότηση παγίων δαπανών - Πιστώθηκαν ποσά στους εργοδότες δικαιούχους της ενίσχυσης

epitages_trapezes
Πιστώθηκαν στις οικονομικές καρτέλες των εργοδοτών δικαιούχων της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης  παγίων δαπανών  (άρθρο 29 του ν. 4772/2021) τα δικαιούμενα ποσά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και γνωστοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ και θα συμψηφίζονται με υποχρεώσεις τους από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 - Νοεμβρίου 2021.

Όπως ανακοινώνεται από τον e-ΕΦΚΑ, το ποσό της ενίσχυσης, που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο εργοδότη, έχει ενσωματωθεί στην οικονομική καρτέλα εργοδότη, που τηρείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα (www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για εργοδότες/Οικονομική καρτέλα εργοδότη) με τύπο κίνησης: Επιδότηση Παγίων Δαπανών Εργοδότη.

Όπως όλα δείχνουν, σε εφαρμογή τίθενται σειρά από τα τελευταία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών για να ακολουθήσει εντός του Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα προχρηματοδότησης επιχειρήσεων με το 35% των ενισχύσεων που έλαβαν μέσω των τριών πρώτων κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιδότηση πάγιων δαπανών

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών έχει ύψος 450 εκατ. ευρώ για 30.922 επιχειρήσεις με 253.360 εργαζόμενους.

Ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών γίνεται αυτόματα με δυο απλά βήματα:

Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXISnet οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β' εξάμηνο του 2021.

Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης των πάγιων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, έως την εξάντληση του ποσού αυτού.

Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής:

-το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών,

Κλείσιμο
-τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης),

-το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.

Κοινοποιήθηκε η νέα εγκύκλιος 46/2021 του e-ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4772/2021 και των ΓΔΟΥ504/2021, ΓΔΟΥ 808/2021 και ΓΔΟΥ 825/2021 ΚΥΑ, χορηγείται, υπό προϋποθέσεις, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, προσωρινή ενίσχυση, με τη μορφή της «Επιδότησης παγίων δαπανών» στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. 


Με τις ανωτέρω διατάξεις θεσμοθετείται μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, το οποίο, όσον αφορά τον e-ΕΦΚΑ, αξιοποιείται για την αποπληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων αποκλειστικά των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 - Νοεμβρίου 2021 (6/2021 - 11/2021, δηλ. για ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται πληρωτέες από 01.07.2021 έως 31/12/2021).

Η εν λόγω ενίσχυση, σε καμία περίπτωση, δεν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή απαιτήσεων από ασφαλιστικές εισφορές προγενέστερων ή μεταγενέστερων μισθολογικών περιόδων.


Η διαδικασία, κατά την πρώτη φάση της υλοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ, η οποία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδέχθηκε και επεξεργάστηκε τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων εργοδοτών (συνδρομή προϋποθέσεων, αναζήτηση και ανάλυση οικονομικών δεδομένων κ.λ.π.), συμπεριλαμβανομένου και αυτό του επιμερισμού του ποσού τις ενίσχυσης για την κάλυψη οφειλών τους προς τη φορολογική αρχή ( που καθίστανται πληρωτέες από 01.07.2021 έως 31.12.2021) ή/και την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 - Νοεμβρίου 2021.

Ακολούθως, η ΑΑΔΕ απέστειλε στον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο, με τους ΑΦΜ όσων κρίθηκαν δικαιούχοι του μέτρου, καθώς και τα ποσό της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από αυτούς.

Το ποσό της ενίσχυσης ενσωματώθηκε στην οικονομική καρτέλα κάθε δικαιούχου εργοδότη στο ΟΠΣ/β-ΕΦΚΑ (Τύπος Κίνησης 328- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ) και θα συμψηφίζεται με υποχρεώσεις του για καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών όλων των κλάδων, τομέων και λογαριασμών μισθολογικών περιόδων 6/2021 - 11/2021, όπως προκύπτουν από μία ή περισσότερες ΑΠΔ αυτών των περιόδων, εξομοιούμενο, ως προς τη λειτουργικότητα, με εμπρόθεσμη καταβολή τρεχουσών εισφορών με χρήση Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (Τ.Π.Τ.Ε.), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους των δικαιούχων εργοδοτών.

Αντίστοιχα, το ποσό της ενίσχυσης έχει ενσωματωθεί στην οικονομική καρτέλα εργοδότη, που τηρείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα μας (www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για εργοδότες/Οικονομική καρτέλα εργοδότη) με τύπο κίνησης: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.

Τα ποσά που συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεων, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που συμψηφίζονται και βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ειδήσεις σήμερα:

Ανασχηματισμός με θεσμικές αλλαγές

Ερντογάν υπέρ Ταλιμπάν: Η στάση τους απέναντι στις γυναίκες θα... αλλάξει σε σχέση με πριν 20 χρόνια!

JFK: Η «ερωμένη» του μιλά για τον παράνομο δεσμό τους μετά από δεκαετίες σιωπής - «Δεν είναι ρομαντική ιστορία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης