Ανασχηματισμός με θεσμικές αλλαγές

Μητσοτάκης σε συνεργάτες του: «Εχω αντιληφθεί πλήρως τις όποιες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και σκοπεύω να τις διορθώσω. Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά οι δομές» - Ικανοποίηση για τις αλλαγές στο Μαξίμου και για τον νέο εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
anasximatismos_mitsotakis_xr_2
Σε ρότα ανασχηματισμού κινείται η κυβέρνηση, καθώς ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο παραμένει κατά βάση το ίδιο από την πρώτη ορκωμοσία τους τον Ιούλιο του 2019.

Eχω αντιληφθεί πλήρως τις όποιες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και σκοπεύω να τις διορθώσω, ανεξαρτήτως προσώπων, είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο γνώμονας με τον οποίο κινείται ο πρωθυπουργός. Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά οι δομές, δηλώνει ο ίδιος σε τακτικούς συνομιλητές του.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μοιραστεί τις μύχιες σκέψεις του ούτε με στενούς του συνεργάτες, πηγές που απηχούν εγκύρως τις αντιλήψεις της κυβερνητικής ηγεσίας διαψεύδουν τη φημολογία των προηγούμενων ημερών που ήθελε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη να γίνεται με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Καλά πληροφορημένες πηγές τοποθετούν την ανακοίνωση των αλλαγών προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ή και στις αρχές της επόμενης, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν και τη μετάθεσή τους για μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που είναι προγραμματισμένα για το Σαββατοκύριακο 11-12 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται καταρχάς το φορτωμένο πρόγραμμα που έχει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει το πρωί της Δευτέρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρέθηκε για να συνοδεύσει την κόρη του που ξεκίνησε πανεπιστημιακές σπουδές. Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το ίδιο απόγευμα θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum. Την επόμενη μέρα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα ταξιδέψει στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος για να γίνει ο ανασχηματισμός και να κυλήσει κανονικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αν και ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένοι υπουργοί μετέδιδαν σε συνεργάτες τους κλίμα αποχώρησης από το πόστο τους, κλίμα το οποίο εφόσον ενταθεί μπορεί να προκαλέσει δυναμική επιτάχυνσης των αποφάσεων. Απαράβατη προϋπόθεση, ωστόσο, για να πληροφορηθούν ακόμη και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι είναι να ωριμάσουν οι σκέψεις που έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, έτσι ώστε να κλείσουν και τα τελευταία κενά που φαίνεται να υπάρχουν στο παζλ των σχεδιαζόμενων αλλαγών.

Ετσι, το πλέον πιθανό είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου και οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν και θα αναλάβουν καθήκοντα από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Με τον τρόπο αυτό, λένε συνεργάτες του, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τραβήξει γραμμή κάτω από τα αναγνωρισμένα από τον ίδιο λάθη και τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στο ζήτημα της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Εύβοια».

Κλείσιμο
Από την άλλη, στόχος του πρωθυπουργού είναι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τακτικοί συνομιλητές του, να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες, όπως λένε, «θα στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη και κάθε φορά που περνάει από κάτω, όπως ο ίδιος Μητσοτάκης παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ότι έγινε με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις και θα ακολουθούν διορθωτικές κινήσεις που θα πείθουν ότι θα επαναλαμβάνονται εσαεί τα ίδια λάθη».

«Δεμένο» το Μαξίμου

Οπως εγκύρως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από το «επιτελικό κράτος» για το οποίο θεωρεί ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του. Ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνουν αλλαγές που θα αφορούν το κυβερνητικό δυναμικό που εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί άλλωστε έγιναν πρόσφατα αλλαγές, οι οποίες συνέδραμαν στη μεγαλύτερη λειτουργικότητα του συντονιστικού ρόλου που ασκεί το πρωθυπουργικό γραφείο. Με την προσθήκη, μάλιστα, του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης εκφράζεται πολύ θετικά, εκτιμάται ότι εξέλιπαν και οι «συχνότατες επικοινωνιακές αρρυθμίες» που είχαν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες.

Από εκεί και ύστερα, λένε οι πληροφορίες, όλες οι αλλαγές είναι πιθανές. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δεσμεύσεις έναντι ουδενός και δεν θα ζητήσει την έγκριση οποιουδήποτε για να φτιάξει τη νέα κυβέρνησή του», υποστηρίζουν άνθρωποι από τον κύκλο των συνεργατών του. «Κανείς επίσης δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο ή αμετακίνητο», συμπληρώνουν, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν ηχηρές μετακινήσεις.

Στην επιλογή των προσώπων, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει από την έως τώρα γραμμή που ακολούθησε αξιοποιώντας τόσο πρόσωπα από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και κατά βάση την Κεντροαριστερά ή είναι διακεκριμένοι τεχνοκράτες με όρεξη να προσφέρουν στα κοινά. «Το επιτυχημένο αυτό μείγμα, το οποίο βασίζεται στην επιλογή συνεργατών με κριτήριο την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα, είναι το στίγμα με το οποίο θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον ανασχηματισμό», λένε από το περιβάλλον του.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις συνεργατών του να δημιουργήσει κύκλους υπουργών έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το Μέγαρο Μαξίμου και να μοιραστούν ευθύνες σε περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το σχήμα αυτό είχαν υιοθετήσει, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς, παλαιότερες κυβερνήσεις, αλλά η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι δύσκολα θα «κουμπώσει» με το μοντέλο διακυβέρνησης που ισχύει τους τελευταίους 25 μήνες.

Η πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα λειτουργήσει «αναγεννητικά» και θα συμβάλει στην επούλωση των πληγών που δημιούργησαν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη σχέση της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη. Αν και δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο έγκυρες μετρήσεις -καθώς οι τηλεφωνικές μετρήσεις του Αυγούστου δεν θεωρούνται απολύτως αξιόπιστες-, ωστόσο η πρώτη εικόνα που φτάνει στην κυβερνητική ηγεσία και προέρχεται από διαδικτυακές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση δεν είναι μεγάλη.

Σε μία έρευνα, μάλιστα, η οποία ίσως δει το φως τη δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κυβερνητική παράταξη φέρεται να έχει απώλεια της τάξης των δύο εκατοστιαίων μονάδων, τις οποίες, ωστόσο, δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει σταθερός στα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ,στα οποία τον εμφανίζουν καθηλωμένο όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρόνου. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η δημοσκοπική κακοδαιμονία της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη τακτική που ακολουθεί η Κουμουνδούρου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν αφενός το κλείσιμο του ματιού προς τους ανεμβολίαστους από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι στηρίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Δεν μπορεί από τη μια να είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και από την άλλη να τάσσονται κατά των αναστολών», υποστηρίζουν. «Εθελοντική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και όποιος την προτείνει είναι σαν να πάει σε δύο βάρκες που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση», προσθέτουν.

Crash test με Αλέξη Τσίπρα

«Αστοχη και πέρα για πέρα έξω από τα εσκαμμένα της πολιτικής αντιπαράθεσης», υποστηρίζουν, εξάλλου, από το κυβερνητικό επιτελείο ότι είναι η υποκινούμενη, όπως λένε, από την ηγεσία της Κουμουνδούρου στοχοποποίηση του πρωθυπουργού και των μελών της οικογένειάς του.

Επανειλημμένως, το τελευταίο διάστημα, οι επικοινωνιακοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται με όλα τα μέσα κατά του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, της συζύγου του και των παιδιών του, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε εναντίον του σφοδρή προσωπική επίθεση ψέγοντάς τον ακόμη και για το ύφος με το οποίο μίλησε.

«Αν ο σκοπός σας είναι να έρθετε εδώ και επί 45 λεπτά να “πυροβολείτε” με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, αμφισβητώντας την ικανότητά μου και τον χαρακτήρα μου, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού. «Αλλά μην περιμένετε μετά να συζητάμε για αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και μην εκπλήσσεστε μετά που όλα αυτά τα οποία λέτε, ουσιαστικά, δεν τα ακούει κανείς», συμπλήρωσε. Ενώ σε άλλη αποστροφή της ομιλίας είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Ειλικρινά σας το λέω, δεν μετριέμαι με εσάς, δεν είστε το μέτρο σύγκρισής μου εσείς. Θα είχα βάλει τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά εάν απλά ήθελα να είμαι καλύτερος από εσάς».

Η εκρηκτική συνέχεια δόθηκε την Παρασκευή όταν η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα «Αυγή» φιλοξένησε δημοσίευμα με τίτλο «Οι 13 ανάπαυλες του Πρωθυπουργού» στο οποίο υποστηριζόταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε ισάριθμες φορές εκτός γραφείου στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε έντονα, διευκρινίζοντας αρχικά ότι οι... ανάπαυλες του πρωθυπουργού ήταν στην πλειονότητά τους περιοδείες στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα συγκριτικός κατάλογος με τις δραστηριότητες που είχαν τους θερινούς μήνες των τελευταίων χρόνων ο κ. Μητσοτάκης και ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας. Με βάση τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία, η σύγκριση είναι σαφώς υπέρ του νυν πρωθυπουργού.

Πεποίθηση των κυβερνώντων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καρπωθεί δημοσκοπικά οφέλη ούτε από τα ανοίγματα στους «ψεκασμένους», που σε αυτή τη φάση είναι σφόδρα επικριτκοί προς την κυβέρνηση εξαιτίας της επιμονής της στους εμβολιασμούς, ούτε από τις προσωπικές επιθέσεις. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ικανοποιείται μεν ένα κοινό ακραίων, αλλά την ίδια ώρα οι νουνεχείς πολίτες βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι μικρές, κατά τα φαινόμενα, απώλειες που υπέστησαν από τις φωτιές θα αντιστραφούν πολύ σύντομα όταν οι πολίτες στα καμένα αλλά και πέρα από αυτά θα δουν την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις αφενός για τη συνδρομή της Πολιτείας και αφετέρου για την έναρξη της ανασυγκρότησης.

Στην ατζέντα, τέλος, της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, υπάρχουν δύο νομοσχέδια που αφορούν το ένα την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού και το άλλο τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και των άλλων περιοχών όπου εφαρμόζονται προγράμματα απολιγνιτοποίησης. Προβλέπεται επίσης ενημέρωση από τον υφυπουργό Επικρατείας Χρήστο Τριαντόπουλο για την κατάσταση στις καμένες περιοχές, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και ο κατάλογος με τις προσ- λήψεις στο Δημόσιο για την επόμενη χρονιά.

Ειδήσεις σήμερα

Αφγανιστάν: Νέο χτύπημα των ΗΠΑ με ρουκέτες στην Καμπούλ – Εκπνέει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για παράταση δηλώσεων και διπλή δόση ΕΝΦΙΑ

ΗΠΑ: «Σαρώνει» ο τυφώνας Άιντα - Χωρίς ρεύμα η Λουιζιάνα - Κλειστή η μεγαλύτερη πετρελαϊκή υποδομή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης