Και άλλη υποβάθμιση για την ελληνική οικονομία

Και άλλη υποβάθμιση για την ελληνική οικονομία

Λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, “χτύπησε” η Standard & Poor’s -  Έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση

Και άλλη υποβάθμιση για την ελληνική οικονομία
Έντονος είναι, πλέον, ο προβληματισμός για το κατά πόσον, πλέον, θα αντέξει η ελληνική οικονομία τον κλοιό που σφίγγει ασφυκτικά γύρω της, καθώς λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μία μόλις μέρα μετά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε “βγει” από τη συνεδρίαση της διυπουργικής, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την ελληνική οικονομία, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε  σε «BB-», από «ΒΒ+» την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, διατηρώντας την και σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης.

Κλείσιμο
Μάλιστα, η Standard & Poor's εκτιμά ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η νέα υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν απλώς η αφορμή, για να σημειώσει «βουτιά» η ελληνική αγορά. Τις αιτίες τις γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό: το έλλειμμα έχει ξεφύγει πάνω από το 10%, τα έσοδα του Δημοσίου μειώνονται, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», εξαιτίας και της απαξίωσης του Χρηματιστηρίου.

Ενώ έξω στην αγορά, η απουσία ρευστότητας σε αγορά και τράπεζες δημιουργεί καθημερινά αυτοτροφοδοτούμενες συνθήκες ύφεσης.      

Μέσα σ’ αυτό  το περιβάλλον, είναι απορίας άξιον που βρίσκουμε ξένους επενδυτές να κοιτάξουν αυτήν τη «γωνιά» της Μεσογείου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.579,76 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,97%, με ρευστοποιήσεις τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο και σε άλλες εταιρείες του εικοσάρη. Ενισχύθηκαν, παράλληλα, τα spreads για τα ελληνικά ομόλογα, με τα 10ετή να φτάνουν στις 940 μονάδες, ενώ ανάλογες πιέσεις καταγράφονται και στα πορτογαλικά ομόλογα, αφού η S&P υποβάθμισε και την Πορτογαλία.

Είναι χαρακτηριστική η πτώση στη μετοχή της Εθνικής το τελευταίο διήμερο. Την Τρίτη, έκλεισε στα 6,43 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 3,89%. Πτώση 5,88% στη MIG, 5,77% στην Τράπεζα Πειραιώς, 5,40% στην Ελλάκτωρ, 5,13% στην Αγροτική Τράπεζα και 4,96% στην Eurobank. Πάνω από 3% στην Τράπεζα Κύπρου-ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στον αντίποδα, κέρδη 0,75% για την ΔΕΗ, 0,05% για την Coca- Cola, 0,33% στη Μότορ Όιλ και 0,55% στην Jumbo.

Στα 111 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές, με προσυμφωνημένα πακέτα έξι εκατ. ευρώ.

“Κάνουν λάθος” (ξανα)λέει το υπ. Οικονομικών…
Όπως και στις περιπτώσεις των πρόσφατων υποβαθμίσεων από τη Moody’s και την Fitch, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι ξένοι οίκοι κάνουν λάθος!

“Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο οίκος S&P’s αποδίδει την υποβάθμιση αυτή στις ανακοινώσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ): (α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ και (β) την θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπολοίπων πιστωτών.

Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά από λόγους.

Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.

Δεύτερον, η S&P’s αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
 
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της Ελλάδας.

Επιπλέον, η S&P’s αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της.

Συνοπτικά, η υποβάθμιση από την S&P’s βασίζεται σε μια μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει την δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δήλωση Παπανδρέου

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor's δεν αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι οι οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν πλέον υπό καθεστώς απόλυτου πανικού. Υπενθύμισε στους ακροατές του πως οι οίκοι αξιολογούσαν με "ΑΑΑ" τοξικά ομόλογα και οργανισμούς που κατέρρευσαν, προκαλώντας τη διεθνή κρίση.

Έθεσε εκ νέου ζήτημα εποπτείας τους από την ΕΕ, λέγοντας ότι υπό το σημερινό καθεστώς οι οίκοι δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών για την κρίση χρέους, που θα έχουν διαμορφωθεί έως τον Ιούνιο, θα πρέπει να είναι τέτοιες που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ότι κάνει λίγα -και αυτά καθυστερημένα, επισήμανε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης