«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις - Τα κριτήρια αξιολόγησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις - Τα κριτήρια αξιολόγησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ερχεται το νέο Εξοικονομώ: Τα έξι κριτήρια - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Συνολικά θα δοθεί 1,250 δισ. για τους τρεις κύκλους του προγράμματος - Δεν θα ληφθεί υπόψη ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης

akinita_eurokinissi
Με βασικό στόχο να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πρόσφατα στο MEGA, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου προγράμματος Εξοικονομώ θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να έχουν τον χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κριτήρια του προγράμματος θα προδημοσιευτούν νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν έως τον Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα.

Στόχος του νέου προγράμματος είναι η αναβάθμιση πάνω από 200.000 νοικοκυριών.Για να αυξηθεί ο αριθμός των επιδοτήσεων, αναμένεται να περιορισθεί το μέγιστο ύψος επιδότησης για τους γενικούς δικαιούχους, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 60% με 65%, ενώ στα προηγούμενα προγράμματα άγγιζε έως και το 90%.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, από το «Ελλάδα 2.0» δηλαδή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πρόκειται να διατεθούν κονδύλια ύψους 1,081 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στα κριτήρια αξιολόγησης, με στόχο την αναβάθμιση νοικοκυριών.

Αυτή τη φορά δεν θα ληφθεί υπόψη ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, όπως γινόταν στα προηγούμενα προγράμματα, για τα οποία ήταν το αποκλειστικό κριτήριο υπαγωγής.

Στο νέο πρόγραμμα, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, στην κατάταξη θα παίζει μεταξύ άλλων ρόλο η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, οι τοπικές κλιματικές συνθήκες (βαθμοημέρες).

Αναλυτικά, τα κριτήρια υπαγωγής ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας, θα εξετάζουν:

-Την ηλικία του κτηρίου (παλαιότητα)
-Τα εισοδηματικά κριτήρια
-Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί
Κλείσιμο
-Τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης
-Το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία
-Πόση ενέργεια κατανάλωσε το ακίνητο μέσα στο έτος

Στο 1,250 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα διατεθεί για τους τρεις κύκλους του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, στα 450 εκατ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί σε επιχειρήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού, και σε 200 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 210 κτιρίων του δημόσιου τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι 7 λόγοι που φέρνουν «έκρηξη» στην κτηματαγορά

Μύκονος: Διπλό φιάσκο για ληστές και... ιδιοκτήτη – Το ρολόι των 200.000 ευρώ που ήταν «σούπερ κλώνος»

Πότε και από πού ξεκινά το νέο «κύμα» καύσωνα - Πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Νέοι χάρτες του meteo
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης