Δώρο Πάσχα και προκαταβολή εκκρεμών συντάξεων: Σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές

Δώρο Πάσχα και προκαταβολή εκκρεμών συντάξεων: Σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές

Πόσα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των εν αναμονή συνταξιούχων και των εργαζομένων σε αναστολή

atm_analipsi_ena
Από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσουν να πιστώνονται στους εν αναμονή συνταξιούχους οι προκαταβολές (360 ή 384 ευρώ ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) των εκκρεμών συντάξεων καθώς και τα αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης τις αίτησης απονομής σύνταξης. Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί αύριο Μεγάλη Πέμπτη. Τις προκαταβολές αναμένεται να λάβουν περίπου 30.000 δικαιούχοι των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που περιμένει στην ουρά επί 4 χρόνια (48 μήνες) για την κύρια σύνταξή του, εκτός από τα 384 ευρώ του μηνός Μαΐου, θα λάβει αναδρομικά ύψους 18.432 ευρώ.

Παράλληλα σήμερα καταβάλλεται το Δώρο του Πάσχα σε 500.000 εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή ολόκληρο η μέρος του πρώτου 4μήνου του 2021. Ο εργοδότης θα πληρώσει το τμήμα που του αντιστοιχεί για την περίοδο της κανονικής απασχόλησης του μισθωτού με βάση τον ονομαστικό μισθό και το κράτος θα πληρώσει με βάση τα 534 ευρώ για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Η πρώτη δόση της κρατικής καταβολής πιστώνεται σήμερα απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και θα αφορά την περίοδο της αναστολής σύμβασης από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Μαρτίου.

Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μετά το Πάσχα και έως 31 Μαίου και θα αφορά την περίοδο αναστολής από 1 Απριλίου έως 30 Απριλίου.

Κλείσιμο
Δηλαδή εργαζόμενος στην εστίαση που είναι σε αναστολή χωρίς διακοπή από την 1η Ιανουαρίου έως την Δευτέρα 3 Μαίου δικαιούται Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος, της τάξης των 267 ευρώ, συν προσαύξηση επιδόματος αδείας 11 ευρώ, σύνολο Δώρου 278 ευρώ. θα λάβει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 208 ευρώ και τα υπόλοιπα 70 ευρώ θα τα λάβει μετά το Πάσχα και έως 31 Μαίου.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πώς θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα

Α) οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021).

Β) από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, η αναλογία του Δώρου Πάσχα βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο μηχανισμό. Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 31η.03.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28.04.2021) και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.04.2021 έως 30.04.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Όπως επισημαίνει το κέντρο ενημέρωσης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ, το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα από τον εργοδότη, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.


Ειδήσεις σήμερα

Κούβα: Ξεπέρασαν ξανά τα χίλια τα κρούσματα κορωνοϊού

Υεμένη: Αποκρούστηκε «μαζική» επίθεση των ανταρτών στη Μαρίμπ 


Survivor: Ο «Γολγοθάς» των τεσσάρων υποψηφίων προς αποχώρηση και η παρακαταθήκη Παππά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης