Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ζητούν άμεση εκκαθάριση και πληρωμή δηλώσεων Covid

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ζητούν άμεση εκκαθάριση και πληρωμή δηλώσεων Covid

Νέα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς - Κάνουν λόγο για αδιαφορία και εμπαιγμό

akinita_apozimioseis
Την απόγνωσή τους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ως ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακινήτων, εκφράζουν τα μέλη του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεώργιο Πιτσιλή, και κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, τα μέλη του Κινήματος ζητούν «όσοι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια να τύχουν της επιστροφής που δικαιούνται και κανείς ιδιοκτήτης να μην αναγκαστεί να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξε εξαιτίας της απαράδεκτης αυτής παρέμβασης του κράτους, αλλά ούτε να πρέπει να προσφύγει έστω και εξώδικα κατά του ενοικιαστή του, αναγκαστικά».

Ακολουθεί η επιστολή, με τίτλο «Άμεση Εκκαθάριση και Πληρωμή Δηλώσεων Covid»:

Έχουμε φτάσει Απρίλιο του 2021 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνεχίζουμε να είμαστε όμηροι της ανικανότητας, της άπειρης ανευθυνότητας, της ανελέητης αδιαφορίας και του εμπαιγμού των εμπλεκομένων υπουργείων και της ΑΑΔΕ.

Με ένα κατάφωρα αντισυνταγματικό μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο, χωρίς καν να υπάρχει η υποδομή για τη στήριξή του ακόμα και ένα χρόνο μετά, μας παρακρατάτε το 40% και το 100% του εισοδήματός μας από τον Μάρτιο του 2020 αντί να επιδοτήσετε τα ενοίκια.

Και ενώ το 93% των ιδιοκτητών είμαστε μικροϊδιοκτήτες και για 900.000 από εμάς το ενοίκιο είναι η κύρια πηγή εισοδήματός συνεπεία της κρίσης, το κράτος μας ανάγκασε να επιδοτήσουμε τα ενοίκια, από το δικό μας εισόδημα, πέραν των φορολογικών μας υποχρεώσεων, κατά 28% μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 και κατά 20% από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο ποσό επρόκειτο να επιστραφεί αλλά:

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έχουμε δει τους συμψηφισμούς για το 12% από τα ενοίκια Μαρτίου-Οκτωβρίου του 2020 ακόμα και με σωστές δηλώσεις! Όσοι είχαν λάθη, ενημερώθηκαν ότι πρέπει να τα διορθώσουν, αλλά 16 μέρες μετά η ΑΑΔΕ δεν έχει ανοίξει την πλατφόρμα για τις διορθώσεις ενώ έχετε δώσει προθεσμία να γίνουν μέχρι τις 19 Απριλίου! Για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δεν έχουμε καν ακόμα πληροφόρηση.

Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουμε πάρει ακόμα το 20% της επιστροφής από τα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου από σωστές δηλώσεις.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουμε πάρει το 20% ή το 80% της επιστροφής από το ενοίκιο του Ιανουαρίου από σωστές δηλώσεις, ενώ ένα μεγάλο μέρος από εμάς, είναι για τέταρτο μήνα με μηδενικό εισόδημα αφού οι ενοικιαστές έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης καταβολής ολόκληρου του ενοικίου.

Πέρα από όλα αυτά, υπάρχουν λάθη που λόγω του τραγικά ελλιπούς σχεδιασμού της πλατφόρμας, είναι σχεδόν αδύνατον να διορθωθούν. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι ενοικιαστές παρά την απόρριψη της ΑΑΔΕ, αρνούνται και τώρα ότι δεν είναι δικαιούχοι μείωσης και δεν καταβάλουν τα ενοίκια.

Ακόμα και σήμερα, η ΑΑΔΕ σε πολλές περιπτώσεις μας απαντάει είτε με ορισμούς Πυθίας είτε δηλώνει αδυναμία να μας απαντήσει.

Και το αποκορύφωμα είναι ότι πλησιάζουμε στον χρόνο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πολλοί ιδιοκτήτες αν δεν ξεκαθαρίσουν ΟΛΕΣ οι δηλώσεις, θα βρεθούμε να φορολογούμαστε για ενοίκια που δεν έχουμε εισπράξει!

Δεν αρκεί που μας αναγκάσατε να επιδοτήσουμε τα ενοίκια, δεν αρκεί που καθυστερείτε τις επιστροφές του υπόλοιπου ποσού, δεν αρκεί που μας υποβάλατε σε επιπλέον έξοδα και ασύλληπτη ταλαιπωρία ένα χρόνο, δεν αρκεί που μας καταστήσατε πληττόμενους, δεν αρκεί που δεν μας παρέχετε καμία από τις διευκολύνσεις που παρέχετε στους άλλους πληττόμενους, δεν αρκεί που μας ενοχλούν τράπεζες και ΔΕΚΟ, δεν αρκεί που σταματήσαμε αναγκαίες δαπάνες μόρφωσης ή θεραπείας των παιδιών μας, αλλά επιπλέον έχετε δημιουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο ώστε να μην λάβουμε ούτε τη μερική αποζημίωση και να φορολογηθούμε για εισοδήματα που υπάρχουν στα συμβόλαια που εσείς καταργήσατε και εμείς δεν εισπράξαμε ποτέ!

• Ζητάμε ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ώστε να μπορούν να γίνουν νέες δηλώσεις ή/και οι απαραίτητες διορθώσεις από την αρχή του μέτρου (Μάρτιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020), με σαφείς εξατομικευμένες οδηγίες και να αποδοθούν άμεσα τα οφειλόμενα και από αυτές τις δηλώσεις!

• Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο σε συμψηφισμούς και καταβολές για όλες τις σωστές δηλώσεις μέχρι και του Ιανουαρίου.

• Ζητάμε να επισπευστούν οι καταβολές των ενοικίων Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 για όλες τις σωστές δηλώσεις και όχι να εξαντλήσουμε το δεύτερο δεκαήμερο Απριλίου,

• Ζητάμε να ανοίξει η πλατφόρμα για δηλώσεις και διορθώσεις και των πιο πρόσφατων μηνών (Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου 2021). Είναι αδιανόητο αν για κάποιο λόγο δεν έχει προλάβει κάποιος να κάνει δήλωση ή ακόμα αν έχει ένα λάθος αναριθμητισμού, να μην του δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσει την επιστροφή του ενοικίου δηλαδή του εισοδήματος του, που του παρακρατάτε!

• Ζητάμε το άνοιγμα της πλατφόρμας για διορθώσεις, να μην συνοδεύεται με παράταση της καταβολής των οφειλόμενων, δηλαδή να μην επηρεάζει το χρόνο καταβολής των σωστών δηλώσεων.

• Ζητάμε να σταλούν, ξεκάθαρες και ανά περίπτωση, απαντήσεις από την ΑΑΔΕ σε όσες περιπτώσεις ο μισθωτής δεν δικαιούται μείωση, ώστε να μπορεί ο εκμισθωτής να ζητήσει την είσπραξη αυτών των ενοικίων.

• Ζητάμε στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υπόλοιπο φόρων, να εμφανίζεται το πιστωτικό υπόλοιπο προς συμψηφισμό, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.

• Ζητάμε στις καταθέσεις των ποσών, να εμφανίζεται ο μήνας και το ΑΦΜ του μισθωτή ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τι αφορά και αν μας έχουν καταβληθεί σωστά τα ποσά.

• Ζητάμε όλες οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί να έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις χωρίς προβλήματα.

Απαιτούμε όλοι όσοι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια να τύχουν της επιστροφής που δικαιούνται και κανείς ιδιοκτήτης να μην αναγκαστεί να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξε εξαιτίας της απαράδεκτης αυτής παρέμβασης του κράτους, αλλά ούτε να πρέπει να προσφύγει έστω και εξώδικα κατά του ενοικιαστή του, αναγκαστικά!

Αν η ΑΑΔΕ δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μετά από ένα χρόνο το έργο που ανέλαβε. θα πρέπει να δηλώσει αδυναμία και να φροντίσει η Κυβέρνηση να βρει άλλο τρόπο για την άμεση αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσε στους ιδιοκτήτες. Να θυμίσουμε ότι βάση του νόμου 4389/2016 ο Διοικητής ΑΑΔΕ με την ανάληψη των καθηκόντων του υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης με τον υπουργό Οικονομικών, το οποίο καθορίζει τις υποχρεώσεις του και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Στην περίπτωση των δηλώσεων covid και της αποτυχίας διαχείρισής τους, αναρωτιόμαστε ποιά είναι η ευθύνη του Yπουργείου και της ΑΑΔΕ αν δεν δοθεί η δυνατότητα να αποκατασταθούν όλοι οι ιδιοκτήτες που υπέστησαν αυτή τη βαρύτατη ζημιά. Επ’ευκαιρία να σας ζητήσουμε, την επόμενη φορά που θα βγάλετε στατιστικά ή θα ανακοινώσετε το ποσό που έχετε καταβάλει στους εκμισθωτές, να συμπεριλάβετε και το ποσό που έχουν καταβάλει οι εκμισθωτές στο κράτος, ως μη όφειλαν, εξ αιτίας αυτού του μέτρου.

Εδώ να σας επισημάνουμε επίσης, ότι δεν κατανοούμε την εμμονή να κλειδώσετε από φέτος το Ε2. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι η πιο ακατάλληλη χρονιά για να εφαρμόσετε κάτι τέτοιο και ότι θα δημιουργηθούν πολλά επιπλέον προβλήματα. Γνωρίζετε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών στη χώρα, είναι μικροϊδιοκτήτες που εισπράττουν πολύ χαμηλά ενοίκια και ακόμα και το κόστος ενός εξώδικου είναι δυσανάλογο με τον φόρο που θα γλυτώσουν για το ανείσπρακτο ποσό. Θα τους αναγκάσετε λοιπόν εξαιτίας αυτής της παρέμβασης ή να μπουν σε ένα επιπλέον δυσβάσταχτο έξοδο ή να φορολογηθούν για ποσά που δεν εισέπραξαν. Είναι άλλος ένας παραλογισμός που προκύπτει εξ αιτίας της παρέμβασής σας στα ενοίκια. Το λογικό θα ήταν εφέτος να έχει τη δυνατότητα κάθε ιδιοκτήτης να δηλώνει στο Ε2 τα ποσά που εισέπραξε ή έστω να δημιουργηθεί ένα πεδίο στο οποίο θα δηλώνονται τα ποσά που δεν εισπράχθηκαν από τους μισθωτές μέσα στο 2020 (είτε λόγω μη εκκαθάρισης των δηλώσεων Covid, είτε λόγω αδυναμίας του μισθωτή να καταβάλει ενοίκιο), ώστε να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Αν και είναι υπερβολή, θα μπορούσε η δήλωση των ανείσπρακτων ποσών, να συνοδεύεται από ένα σύνδεσμο που να οδηγεί σε συγκεκριμένο Έντυπο Υπεύθυνη Δήλωση μέσω του gov.gr. Τι επιπλέον εξυπηρετεί ένα εξώδικο, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει την πρόθεση να αποβάλει τον μισθωτή του λόγω αδυναμίας καταβολής μόνο μέσα στην πανδημία; Οτιδήποτε άλλο είναι σαν το κράτος να βγάζει μένος εναντίον των εκμισθωτών που έχουν υποστεί ήδη όλη αυτήν την πρωτοφανή οικονομική απώλεια και ταλαιπωρία και να θέλει να προκαλέσει επιπλέον ρήξη μεταξύ εκμισθωτών και μισθωτών.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι το κράτος υποχρεούται να μας καταβάλει όλο το ποσό που κατ’εντολή του μας παρακρατήθηκε και ότι πρέπει να σταματήσει επιτέλους η εφαρμογή αυτού του αντισυνταγματικού μέτρου αλλά και ο εμπαιγμός ενός εκατομμυρίου πληττόμενων πολιτών αυτής της χώρας!

Με εκτίμηση,
ΚΙΝΗΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ειδήσεις σήμερα:

Κάτω των 50 ετών ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές

Λιανεμπόριο: Ανοίγει με προσφορές - Τι θα κάνουν IKEA, Jumbo και τα άλλα μεγάλα καταστήματα

«Όπλο» για την επιστροφή στην κανονικότητα τα self test - Από Τετάρτη στα φαρμακεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης