Ποδαρικό με μεγάλα deals στις αγορές
Όπως ακριβώς στην αλήστου μνήμης Σοφοκλέους του ΄97, του ’98 και του ’99 ξεφύτρωναν καθημερινά νέες ΑΧΕ (περίπου όπως τα βίντεο – κλαμπ της δεκαετία του ’80) έτσι και στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή τα τελευταία χρόνια «ξεφυτρώνουν» επενδυτικά σχήματα, οχήματα διακίνησης κεφαλαίων, λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες εταιρείες, οι οποίες μοναδικό στόχο έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων τους μέσω της αποδοτικότερης δυνατής επένδυσης των ρευστών διαθεσίμων το
Όπως ακριβώς στην αλήστου μνήμης Σοφοκλέους του ΄97, του ’98 και του ’99 ξεφύτρωναν καθημερινά νέες ΑΧΕ (περίπου όπως τα βίντεο – κλαμπ της δεκαετία του ’80) έτσι και στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή τα τελευταία χρόνια «ξεφυτρώνουν» επενδυτικά σχήματα, οχήματα διακίνησης κεφαλαίων, λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες εταιρείες, οι οποίες μοναδικό στόχο έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων τους μέσω της αποδοτικότερης δυνατής επένδυσης των ρευστών διαθεσίμων τους. Παράλληλα, οι εταιρείες γιγαντώνονται, επεκτείνονται, «αφήνουν» παραδοσιακές ενασχολήσεις πρόθυμες να επεκταθούν σε νέους κλάδους. Τι χρειάζονται; Μα ρευστά διαθέσιμα. Και κάπου εδώ η προσφορά συναντά τη ζήτηση. Φευ, όχι πάντα επ’ ωφελεία των εκάστοτε συναλλασσομένων!Το 2007 ήταν αδιαμφισβήτητα μια εντυπωσιακή χρονιά από πλευράς εξαγορών, συγχωνεύσεων και κολοσσιαίων επιχειρηματικών deals σε όλον τον κόσμο. Το 2008 θα βαδίσει στα ίδια χνάρια;
Επισήμως ναι! Έτσι λένε δηλαδή οι επαΐοντες αλλά και η γλώσσα των αριθμών. Αυτή η τελευταία θέλει να υπάρχουν σήμερα σχεδόν δύο εκατοντάδες επενδυτικά σχήματα (funds) με διαθέσιμα που ξεπερνούν το 1 δις δολάρια έκαστο και μεγάλη όρεξη για επενδύσεις και υπεραξίες. Ενδεικτικά προ 10ετίας δεν ξεπερνούσαν τα 20! Σε αυτά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται – ελλείψει στοιχείων – τα … «μανιτάρια» της Κίνας, της Ινδίας και πρωτίστως των Αραβικών κρατών – εμιράτων που εν μια νυκτί απέδειξαν πως μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες ακόμα και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη!
Επισήμως λοιπόν το 2008 ΟΦΕΙΛΕΙ να μας χαρίσει νέες συγκινήσεις. Κρατήστε πάντως και μια … πισινή, στο βαθμό που η σοβούσα ενεργειακή κρίση (να τα, έρχονται τα 100 δολάρια στο πετρέλαιο), αλλά και οι … άπειρες γεωπολιτικές εστίες έντασης μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα τάχιστα.
Στην παρούσα φάση πάντως υπάρχουν μερικά αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν πως από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας χρονιάς θα ανακοινωθούν συμφωνίες παγκόσμιου βεληνεκούς. Μερικές μάλιστα βρίσκονται στο περίφημο τυπικό στάδιο της έγκρισής τους από τα αρμόδια αντιμονοπωλιακά όργανα. Κυρίως αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτές οι συμφωνίες λοιπόν είναι:
Η εξαγορά της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών Vertex Standard από την αμερικανική Μοtorola. Θα ανακοινωθεί στις 21 Ιανουαρίου.
Η ήδη εγκεκριμένη – πλην όμως όχι ακόμα υλοποιημένη – εξαγορά της ρουμανικής εταιρείας διανομής ενέργειας Electrica Muntenia Sud από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό της Enel SpA.
Η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας επεξεργασίας σιδηρών και φερτών μεταλλευμάτων Coutinho & Ferrostaal GmbH & Co KG από την ομοίως γερμανική εταιρείας κατασκευής βαρέων οχημάτων MAN AG.
Στις 14 Ιανουαρίου αναμένεται η έγκριση της ΕΕ για την εξαγορά των γαλλικών διυλιστηρίων Petit Couronne and Reischstett (νυν θυγατρική της Royal Dutch Shell) από την ελβετική Petroplus Holding.
Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η έγκριση της εξαγοράς του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού οίκου Allied Irish Banks από την αμερικανική εταιρεία πληροφορικής First Data Corp.
Στις 16 Ιανουαρίου είναι η σειρά της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Gores Group (τα funds που λέγαμε …) να πάρει το πράσινο φως για την εξαγορά της γνωστής και μη εξαιρετέας γαλλικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων Sagem Communications.
Μια ημέρα μετά, στις 17 Ιανουαρίου η αμερικανική International Business Machines (IBM) αναζητά την έγκριση για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας software Cognos. Η ΙΒΜ θα επανέλθει στις 19 Μαρτίου ΚΑΙ για την εξαγορά της σουηδικής Telelogic.
Στις 10 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ευρωπαϊκού αντιμονοπωλιακού οργάνου για να εγκρίνει την εξαγορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters Group PLC από την καναδική εταιρεία Thomson Corp.
Και τέλος, στις 2 Απριλίου η Google (φωτό δεξιά ο Larry Page) παίρνει το ΟΚ από Ευρώπη και ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εξειδικευμένης διαδικτυακής διαφημιστικής εταιρείας DoubleClick.
Κι αν αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά, έχετε ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά σας γιατί η πραγματικά μεγάλη είδηση θα έχει να κάνει με την οριστική απόκτηση 2 ιστορικών ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών (οι οποίες πάντως τα τελευταία χρόνια ανήκουν στο πορτoφόλιο της αμερικανικής Ford) από … Ινδούς!!! Ο λόγος για τις Jaguar και Land Rover τις οποίες διεκδικούν οι ινδικές αυτοκινητοβιομηχανίες TATA (φωτό στην μέση ο πρόεδρός της κ. Ratan Tata) και Mahindra!
(ΛΕΞΕΙΣ: 680)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr