Αναστολή συμβάσεων Νοεμβρίου: Σε πολλές ταχύτητες οι πληρωμές

atm_lefta

Τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν καταρχήν πληττόμενες και εν συνεχεία έκλεισαν στις 7/11

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των δηλώσεων (και των διορθώσεων) για την υπαγωγή των εργαζόμενων των κλειστών επιχειρήσεων σε αναστολή σύμβασης για το μήνα Νοέμβριο. Οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου.

Τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κυμαίνονται από 399,9 έως 800 ευρώ και θα καταβληθούν στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Για τους μισθωτούς των πληττόμενων επιχειρήσεων το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει τις πληρωμές την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου αλλά πιθανότατα να γίνουν σταδιακά από τις 7 έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο καθώς το lockdown εφαρμόστηκε σταδιακά ανά Περιφέρεια, ανά κλάδο και μετά σε εθνικό επίπεδο. Τι θα ισχύσει λοιπόν για τις επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για μερικές ημέρες στις αρχές Νοεμβρίου και κλειστές από τις 7/11 και μετά;

Οι εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων θα εισπράξουν – με τον υπάρχοντα προγραμματισμό – την αποζημίωση που δικαιούνται σε δυο φάσεις: Από την ερχόμενη Παρασκευή και έως τις 3 Δεκεμβρίου το αργότερο θα λάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην χρονική περίοδο του lockdown (7/11 – 30/11). Μετά τις 7 Δεκέμβρη θα λάβουν το τμήμα της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (για παράδειγμα 3/11 – 6/11) για τις οποίες η επιχείρηση θεωρείται πληττόμενη. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες θα λάβουν ολόκληρη την αποζημίωση το Δεκέμβριο.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενος και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστός από δημόσια αρχή, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο - δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία. Αν για παράδειγμα ο δηλούμενος ΚΑΔ της επιχείρησης :

· είναι πληττόμενος για το διάστημα από 01/11 έως 06/11, υποβάλλεται μία αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Πλήττομαι Σημαντικά», όπου τα δηλωθέντα διαστήματα των αναστολών των εργαζομένων δεν μπορούν να είναι εκτός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

· είναι κλειστός με κρατική εντολή από 07/11 έως 30/11, τότε υποβάλλεται δεύτερη αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Από Δημόσια Αρχή», δηλώνοντας υποχρεωτικά το διάστημα από 07/11 έως 30/11.

Ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό και πολιτισμό που δηλώθηκαν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου.

Σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα υπολογιστούν αναλογικά, με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή με 26,66 ευρώ ανά ημέρα. Ειδικότερα:

Ποσό 746,5 ευρώ θα λάβουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή από 3 Νοεμβρίου. Σ αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται εργαζόμενοι από δεκάδες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι η Αχαΐα ,η Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία και η Κέρκυρα.

Ποσό 640 ευρώ θα λάβουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή από 7 Νοεμβρίου που άρχισε το γενικό lockdown.

Αποζημίωση 586,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής τα οποία έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9/11/2020.

Αποζημίωση 399,9 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση που έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής στις 16/11/2020. )

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου εργασίας αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12). Επίσης αν ένας εργαζόμενος έχει δυο εργοδότες, που είναι κλειστοί και οι δυο με κρατική εντολή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, αλλά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο. Σε περίπτωση επικάλυψης, η ημέρα υπολογίζεται μόνο μια φορά.

Αν ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται με πλήρη απασχόληση, δεν είναι δικαιούχος αποζημίωσης. Συνεπώς, ο εργαζόμενος χάνει επίδομα 800 ευρώ για μια περιστασιακή εργασία, εφόσον από την εργασία του με πλήρες ωράριο δεν είναι σε αναστολή.

Εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα 6μηνης επιδότησης εισφορών για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, μπορούν να τεθούν σε αναστολή μόνο αν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή. Αν η επιχείρηση πλήττεται βάσει ΚΑΔ ο μισθωτός δεν μπορεί να τεθεί σε αναστολή. Αν μια επιχείρηση είχε ήδη υποβάλλει αίτηση (α΄ φάση) για τον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» και επιθυμεί να ακυρώσει την ένταξη ώστε να θέσει τους ίδιους εργαζόμενους σε αναστολή, πρέπει να τροποποιήσει με ορθή επανάληψη την δήλωσή της. Μια κλειστή επιχείρηση πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της Α΄ φάσης «Συν-Εργασία» έως και σήμερα ώστε αμέσως μετά να υποβάλλει δήλωση αναστολής σύμβασης.


Ειδήσεις σήμερα

Ερχονται Πρότυπα ΕΠΑΛ και πειραματικά ΙΕΚ νέες ειδικότητες ανά περιοχή 

Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο για τον κορωνοϊο - Κατά 10% αυξήθηκαν οι εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες! 


Θετικός στον κορωνοϊό ο Πλακιωτάκης - Σε καραντίνα στο σπίτι του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης