Εκκρεμείς συντάξεις: Χαλαρώνει η πίεση από την ΕΕ για μηδενισμό τους

Εκκρεμείς συντάξεις: Χαλαρώνει η πίεση από την ΕΕ για μηδενισμό τους

Για το τέλος του 2021 μετατίθεται ο στόχος της έκδοσης όλων των «παγωμένων» συντάξεων

sintaxiouxoi
Παρατείνεται η αγωνία για 119.569 απόμαχους της εργασίας καθώς ο στόχος για μηδενισμό του stock των εκκρεμών συντάξεων μετατίθεται για το τέλος του 2021 από τα μέσα του επόμενου έτους που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων αποκαλύπτεται στην έκθεση της Ε.Ε. για την 8η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με την επισήμανση ότι η χρονική μετάθεση του στόχου κρίνεται αναγκαία λόγω τεχνικών καθυστερήσεων που οφείλονται στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Λόγω της απρόβλεπτης αύξησης των αιτήσεων για συντάξεις, η οποία προκλήθηκε από νομικούς και τεχνικούς παράγοντες, η πλήρης εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών απαιτήσεων αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2021» αναφέρεται στην έκθεση της κομισιόν η οποία ουσιαστικά «φωτογραφιζει» την αδυναμία των δημοσίων υπηρεσιών και ειδικά του ΕΦΚΑ και του συστήματος ΑΤΛΑΣ να ικανοποιήσουν μέσα στους επόμενους μήνες τον όγκο των αιτημάτων συνταξιοδότησης.

Προς το παρόν στη πλατφόρμα ΑΤΛΑΣ υποβάλλονται αιτήσεις μόνο για απονομή συντάξεων γήρατος σε αγρότες και αίτηση μεταβίβασης λόγω θανάτου. Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεσπίστηκε η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι εκκρεμείς συντάξεις αγγίζουν τις 119.568 ενώ τον ίδιο μήνα υπήρξαν 19.632 απονομές νέων συντάξεων. Η κυβέρνηση προσδοκά , ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκκρεμών συντάξεων.

Από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει πως η ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα και την επικείμενη εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στην ΑΑΔΕ αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τους θεσμούς όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όπως είναι γνωστό , λόγω της πανδημίας, ο στόχος για επέκταση του συστήματος με ένταξη νέων περιοχών και η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης δεν καλύφθηκε στα μέσα του 2020 και μεταφέρθηκε για το 2021. Το νέο χρονοδιάγραμμα ορίζει ολοκλήρωση της άσκησης τον Μάρτιο του 2021 «εγκαίρως για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων τον Αύγουστο του 2021».




Ειδήσεις σήμερα

«Wonder Woman 1984»: Επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία της πρεμιέρας για το πολυαναμενόμενο sequel

Αμερικανίδα στρατιώτης αυτοκτόνησε μετά από ομαδικό βιασμό, λέει η μητέρα της - «Πήραν την ψυχή της»

Αγωνία για τη δεύτερη μέρα τηλεκπαίδευσης μετά τα προβλήματα στις συνδέσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης