Έκθεση συστήματος «ΑΤΛΑΣ»: Τον Σεπτέμβριο έγινε η απονομή ρεκόρ 19.632 συντάξεων

Έκθεση συστήματος «ΑΤΛΑΣ»: Τον Σεπτέμβριο έγινε η απονομή ρεκόρ 19.632 συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε την 1η έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» - Στόχος η ενημέρωση των πολιτών και η διαφανής απεικόνιση του ασφαλιστικού συστήματος

vroutsis_123
Ταχύτερους ρυθμούς έκδοσης των συντάξεων καταγράφει το σύστημα ΑΤΛΑΣ το 9μηνο Ιανουάριος 2020-Σεπτέμβριος 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Συνολικά έχουν εκδοθεί 94.961 εγκριτικές αποφάσεις (22.398 παραπάνω σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2019) και έχουν ολοκληρωθεί 109.552 αιτήματα, 21.461 περισσότερα από τα αντίστοιχα του πρώτου εννεαμήνου του 2019.

Η μηνιαία έκθεση «ΑΤΛΑΣ» που αποτυπώνει την ψηφιακή απονομή των συντάξεων η οποία ξεκίνησε πιλοτικά στις 23 Ιουλίου 2020 έρχεται συμπληρωματικά της έκθεσης «ΗΛΙΟΣ», για να φωτίσει και την τελευταία περιοχή του ασφαλιστικού, κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος και του e-ΕΦΚΑ που μέχρι τώρα αποτελούσαν μόνιμο πεδίο αμφισβητήσεων, πολιτικών διενέξεων και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της απονομής μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021 σύμφωνα με το πλήρες χρονοδιάγραμμα που έχουμε παρουσιάσει» τονίζει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Στόχος μας είναι, καθώς οι νέες συντάξεις θα απονέμονται ψηφιακά, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων συνεχώς να φθίνει μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους¬.

Μέσα από την 1η έκθεση «ΑΤΛΑΣ» μπορεί κάποιος να διακρίνει 3 κρίσιμα σημεία:

1. Την ποσοστιαία αύξηση της απονομής των συντάξεων από το Α’ εξάμηνο του 2020.

2. Το ρεκόρ σε απόλυτο νούμερο των απονεμηθεισών συντάξεων τον Σεπτέμβριο του 2020, ήτοι 19.632 συντάξεις.

Κλείσιμο
3. Την αύξηση κατά 21.461 των απονομών συντάξεων (109.552 το πρώτο εννεάμηνο του 2020, έναντι 88.091 το αντίστοιχο διάστημα του 2019) παρά την υστέρηση που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του περιορισμού λόγω της πανδημίας στην προσέλευση του προσωπικού (Μάρτιος-Μάιος 2020).


«Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. στο ρυθμό έκδοσης των συντάξεων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις απονομές» τονίζει από την πλευρά του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης.  Η δραστική αύξηση των απονομών δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μείωση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων που εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2019, εξαιτίας δύο εξωγενών, απρόβλεπτων παραγόντων που αφορούν:

α. στη μεγάλη αύξηση κατά 18% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το τελευταίο τετράμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018 και

β. στην πανδημία του Covid 19 που οδήγησε στον πρώτο αποκλεισμό κυκλοφορίας και την εκ περιτροπής λειτουργία του δημόσιου τομέα το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος 2020, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν περίπου 15.600 λιγότερες αιτήσεις.

Το θετικό πρόσημο στην απονομή των συντάξεων προέκυψε μέσα από τη στενή συνεργασία με το προσωπικό του e-ΕΦΚΑ και την υιοθέτηση δέσμης συγκεκριμένων μέτρων με κυριότερα τα εξής:

α. την αύξηση του προσωπικού που απασχολείται στις απονομές κατά 38% μέσω της επιστροφής 86 εισηγητών από διάφορες άλλες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στην απονομή των συντάξεων και την επιπλέον εκπαίδευση 110 υπαλλήλων στην απονομή των συντάξεων.

β. την ολοκλήρωση 45 εφαρμογών λογισμικού που παραλήφθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης. Παρότι αφορούσαν πρακτικά όλες τις περιπτώσεις της απονομής σύνταξης από 1/1/2019, δεν είχε ολοκληρωθεί για αυτές το σχετικό λογισμικό, με συνέπεια είτε να απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος για την απονομή, είτε αυτή να είναι αδύνατη.

γ. την καθιέρωση κινήτρων ατομικής απόδοσης για το προσωπικό που εργάζεται εκτός ωραρίου για την απονομή των συντάξεων.

δ. τη μεταφορά έργου από μονάδες με περιορισμένη στελέχωση σε μονάδες με επαρκή στελέχωση.

ε. την αποκέντρωση της απονομής για όλους τους τέως φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

στ. το σταδιακό ψηφιακό μετασχηματισμό της απονομής μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», ώστε ήδη οι μεταβιβάσεις συντάξεων αιτία θανάτου και οι συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ να εκδίδονται αυτόματα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών του ΕΦΚΑ, ο διοικητής του φορέα Χρήστος Χάλαρης αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται για παράδειγμα όταν ο ασφαλισμένος καταθέσει αίτηση εκ παραδρομής ή όταν κάποιος έχει υποβάλλει δύο αιτήσεις σε διαφορετικά υποκαταστήματα, η ολοκλήρωση της αίτησης πραγματοποιείται χωρίς την έκδοση απόφασης.

Με τη συνδρομή και της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» το Σεπτέμβριο του 2020 διπλασιάστηκε ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. (Σεπτέμβριος 2019 - 9.756 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Σεπτέμβριος 2020 - 19.632 ολοκληρωμένες αιτήσεις). Συνολικά, στο πρώτο εννεάμηνο η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 24,36% παρότι κατά το τρίμηνο (Μάρτιος-Μάιος 2020) οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID19.

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση ΑΤΛΑΣ

Ειδήσεις σήμερα: 

Εργαζόμενοι σε αναστολή και άνεργοι: Ποιοι πληρώνονται αύριο και την Παρασκευή

Πέτσας: Σε τρεις φάσεις η άρση του lockdown - Πρώτα τα σχολεία, μετά λιανεμπόριο και εστίαση
 
Σε δραματική κατάσταση η Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Θα βάλω θηλιά στον λαιμό μου! Αυτό μόνο μένει…



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης