LIVE

Κορωνοϊός

Χονδρέμποροι και σούπερ μάρκετ βρήκαν την ευκαιρία για μπαράζ ανατιμήσεων - Δείτε παραδείγματα

super-market-arthro

Τι δήλωσαν στελέχη σούπερ μάρκετ στο protothema.gr 

Την ευκαιρία για να προβούν σε ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους βρήκαν σούπερ μάρκετ και χονδρέμποροι με την επιβολή του δεύτερου lockdown. Σε πολλά προϊόντα, ιδίως σε τρόφιμα, οι ανατιμήσεις φθάνουν σε διψήφιο ποσοστό και δεν μπορούν να συνδεθούν με καμία άλλη αιτία πέραν της αυξημένης ζήτησης που υπολόγιζαν οι παράγοντες της αγοράς όταν πλέον διαφαίνονταν ότι η χώρα θα όδευε προς νέα αναστολή δραστηριοτήτων για να περιοριστεί η πανδημία.

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα βλέποντας κανείς την εξέλιξη των τιμών σε βασικά αγαθά μέσα απ’ το επίσημο παρατηρητήριο τιμών του υπ. Ανάπτυξης. Και αυτό καθώς μέσα σε ένα βράδυ επιβλήθηκε ένα μπαράζ ανατιμήσεων, το οποίο βέβαια ένοιωσαν οι καταναλωτές στα πορτοφόλια τους! Μία προφανής επίδειξη δύναμης από προμηθευτές και σούπερ μάρκετ που πλέον έχουν «μαζέψει» την αγορά...

Πάμε να δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως εξελίχθηκαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα σε κάποια βασικά προϊόντα, από τρόφιμα, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία επιλέξαμε κατά τύχη. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τη μέση τιμή ενός προϊόντος με βάση τις τιμές που υποχρεωτικά κοινοποιούν πλέον στο Υπ. Ανάπτυξης όλες οι αλυσίδες λιανικής με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Γνωστό επώνυμο και δημοφιλές ρύζι. Η μέση τιμή απ’ την περασμένη Δευτέρα έχει φθάσει το 1,65 ευρώ, όταν η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 1,51 με 1,54 ευρώ.


Δημοφιλές σπαγγέτι Νο 6. Απ’ τα 83 λεπτά περίπου την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή του έχει αυξηθεί στα 90 λεπτά.


Δημοφιλής ετικέτα χαρτιού υγείας. Απ’ τα 7,89 ευρώ λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το lockdown ξαφνικά η μέση τιμή έφθασε στα 9,32 ευρώ


Δημοφιλές καθαριστικό. Απ’ τα 2,22 ευρώ πλέον στα 2,53 ευρώ!


Δημοφιλές after shave. Από 6,23 ευρώ η τιμή του εκτινάχθηκε την πρώτη μέρα του δεύτερου lockdown στην Αττική στα 6,58 ευρώ.


Δημοφιλές προϊόν σερβιέτας. Απ’ τα 2,29 ευρώ η μέση τιμή πλέον έχει φθάσει στα 2,61 ευρώ.


Αφρόλουτρο γνωστής εταιρείας. Από 4,08 ευρώ η μέση τιμή τη Δευτέρα 2 του μήνα, πλέον κινείται στα 4,64 ευρώ«Μπαλάκι»
Στελέχη σούπερ μάρκετ με τα οποία επικοινώνησε το protothema.gr έλεγαν ότι ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε κάποια προϊόντα αφορούν όλη την αλυσίδα παραγωγής, εφοδιασμού και πωλήσεων και ότι σε ένα βαθμό γι αυτό ευθύνεται η απόφαση πολλών βιομηχανιών να τερματίσουν προωθητικές ενέργειες και προσφορές.

«Εμείς τιμές δεν αλλάξαμε. Με τις ίδιες τιμές προ κορωνοϊού πορευόμαστε τηρώντας και μία υπεύθυνη στάση. Τώρα γιατί υπάρχουν αυξήσεις στο τελικό ράφι νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς», σχολίαζε απ’ την πλευρά του στέλεχος γνωστής βιομηχανίας τροφίμων που όμως δεν θέλει να κατονομαστεί για ευνόητους λόγους. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι οι βιομηχανίες δεν μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε δραματική αλλαγή στις τελικές τιμές των προϊόντων μιας που η δική τους τιμολόγηση συνήθως γίνεται μήνες πριν και όχι την ώρα που γίνεται ένα ξαφνικό γεγονός.

Το πρώτο «κύμα»
Η χώρα πάντως είχε βιώσει ένα κύμα ανατιμήσεων με το πρώτο lockdown. Τότε, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από εταιρείες συμβούλων προέκυψε πως οι ανατιμήσεις σε κάποια βασικά τυποποιημένα είδη «αιχμής» κινήθηκαν μεταξύ 5% και 8%.

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αυξήσεις την περασμένη άνοιξη στα φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Ιδίως στα φρούτα, για τα οποία υπήρχε μεγάλη ζήτηση και απ’ το εξωτερικό, όπως τα πορτοκάλια οι τιμές είχαν αυξηθεί στο ράφι μέχρι το Μάιο ως και 50%.

Η χονδρική
Σήμερα στη χονδρική αυξήσεις καταγράφονται κυρίως στα λαχανικά, όπως φαίνεται απ’ το ημερήσιο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Έτσι τα κολοκυθάκια για παράδειγμα, που στα σούπερ μάρκετ πωλούνται με μέση τιμή 1,4 ευρώ με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπ. Ανάπτυξης, είχαν επικρατούσα τιμή στην χονδρική της Κεντρικής Αγοράς την περασμένη Δευτέρα τα 0,70 ευρώ. Πέρυσι την ίδια ακριβώς μέρα η επικρατούσα τιμή ήταν 0,60 ευρώ το κιλό.

Τα κουνουπίδια φέτος έχουν διπλάσια τιμή στη χονδρική, 1,2 ευρώ. Διπλάσια η τιμή και για τις χοντρές πιπεριές, επίσης στο 1,2 ευρώ. Στο 1,5 ευρώ είναι οι κόκκινες πιπεριές, από 0,80 ευρώ πέρυσι. Τα μπρόκολα κινούνται στο 1,2 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν πέρυσι. Τα λάχανα, μαρούλια είναι αυξημένα κατά 5 λεπτά από πέρυσι (0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ αντίστοιχα). Οι τομάτες στο 1,2 ευρώ από 1 ευρώ πέρυσι κοκ
Στα κρέατα σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή είναι οι τιμές στα κατσίκια γάλακτος (7,2 ευρώ το κιλό από 6,2 – 6,5 ευρώ) και στα γιδοπρόβατα (4,2 ευρώ από 2,5 – 3,7 ευρώ)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (65)

να κάνετε έρευνα αγοράς, μην είστε ζουλάπια

δόξα τω θεώ, υπάρχουν από 3 σούπερ μάρκετ σε κάθε γειτονιά

να κάνετε έρευνα αγοράς, μην είστε ζουλάπια

δε σας φταίει το σούπερ μάρκετ άμα πηγαίνετε σα ζώα και αγοράζετε με κλειστά μάτια

να κάνετε έρευνα αγοράς, μην είστε ζουλάπια

αλλιώς βγάλτε το σκασμό και πληρώστε όσο σας ζητάνε σαν πρόβατα

να κάνετε έρευνα αγοράς, μην είστε ζουλάπια

αλλιώς καλά να πάθετε που πληρώνετε παραπάνω

Αποστολος

Προτιμούσα,προτιμώ και θα προτιμώ lidl.Αδιαφορω αν είναι γερμανική εταιρία.Ελληνες δουλεύουν κι εκεί.Τετοια φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα συναντήσω πότε.Και χτες,και σήμερα και αύριο ίδια τιμη.Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούνται από τις καλύτερες εταιρίες στη Γερμανία και το Βέλγιο.Οσοι τώρα πουν ποια lidl,ας πάνε εκεί που τους κλέβουν κατάμουτρα.Περαστικα τους....

Μόνο όταν σταματήσουν

οι δήθεν εκπτώσεις στην τιμολόγηση θα εκλείψουν παρόμοια φαινόμενα. Ας νομοθετηθεί λοιπόν αν υπάρχει βούληση το νοικοκύρεμα της αγοράς ΄καθαρές τιμές’ στην τιμολόγηση από τους προμηθευτές & όχι 10.40 €/kg – (μείον) 35, 40 ή ακόμα & 50%!!!

Βρείτε τη διαφορά από τους μαυραγοριτες;

Δυσκολεύεστε, ε; φυσικά αφού δεν υπάρχει διαφορά! Με τους μισούς και παραπάνω Έλληνες να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και να έχουν απολέσει την εξυπηρέτηση πολλων από τις βασικές υποχρεώσεις, οι γνωστοί μαυραγοριτες / χονδρεμποροι συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, υπό το πρίσμα της "ελεύθερης" οικονομίας και αγοράς...

The Price is Right

Αγόρια, κορίτσια και λοιποί μανιακοί σχολιαστές του ΠΘ, πάμε ένα γρήγορο μάθημα οικονομικών για όσους δεν τα ξέρουν ή φρεσκάρισμα για όσους τα χουν ξεχάσει. Ο πληθωρισμός είναι φυσικό επακόλουθο της τύπωσης χρήματος. Συνήθως υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση στην εμφάνιση του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία αλλά η ιδιαιτερότητα της κρίσης έχει αλλάξει το πρότυπο και καλό είναι να ετοιμαστείτε όλοι για πληθωρισμό 80's και 90's εντός του σκληρού ευρώ.

axinos

OK γίνονται αθέμιτες ανατιμήσεις. Αλλά η τωρινή κυβέρνηση δεν τόλμησε να καταβάσει το ΦΠΑ σε πάρα πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης, ειδικά σε τρόφιμα, μετά το πογκρόμ ανατίμησης μέσω ΦΠΑ που έκανε ο Σύριζα. Με αποτέλεσμα ενώ πήγαινες στο supermarket και με ένα 50αρικο έπαιρνες τα απαραίτητα και γέμιζες 4 τσάντες, τώρα παίρνεις τα μισά πληρώνοντας κάνα 70άρι. Κατέβασε το ΦΠΑ σε μερικά προϊόντα, αλλά ήταν τόσο μηδαμινές οι παρεμβάσεις που δεν βλέπουμε διαφορά όταν φτάνουμε στο ταμείο.

Παναγιώτης

Αυτά γίνονται όταν όσοι κυβερνούν τις χώρες μας, είναι επενδυτές, απόγονοι πλουσίων οικογενειών που δεν έχουν εργαστεί ποτέ και φυσικά έχουν κέρδος σε μονοπώλια.... Αυτά γίνονται όταν δεν μπορούν επίσης να κάνουν κουμάντο στην ίδια τους τη χώρα, στο λαό τους αλλά είναι υπάλληλοι της Μέρκελ και του κάθε παράφρωνα κροίσου νεοταξίτη, που άρπαξε την ευκαιρία να επιβάλλει εγκλεισμούς για μια γρίπη με θνητότητα 0,03%, καταστρέφοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους για να τρίβουν τα χέρια τους οι πολυεθνικές και οι λοιποί μεγιστάνες... Αυτά γίνονται επίσης, όταν με τα χρήματα των φορολογουμένων δεν φτιάχνουν ΜΕΘ και δεν προσλαμβάνουν μόνιμο Ιατρικό προσωπικό αλλά τα πετάνε στα κανάλια της αποχαύνωσης και του τρόμου για να στηρίξουν τη προπαγάνδα τους.

μπράβο σου, φίλε!

έτσι ακριβώς - και η κοροϊδία συνεχίζεται... έχει ο καιρός γυρίσματα όμως

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης