Αποζημίωση ειδικού σκοπού - Δώρο Χριστουγέννων: Στις 20 Δεκεμβρίου το επίδομα για τις αναστολές Νοεμβρίου

Αποζημίωση ειδικού σκοπού - Δώρο Χριστουγέννων: Στις 20 Δεκεμβρίου το επίδομα για τις αναστολές Νοεμβρίου

Σταϊκούρας: Στις 20 Δεκεμβρίου ή λίγες ημέρες μετά το επίδομα των 800 ευρώ για τις αναστολές Νοεμβρίου - Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα καταβληθεί - Ποιοι θα το πάρουν «ψαλιδισμένο»

staikouras_skai
Κανονικά θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων φέτος από τους εργοδότες μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο για αυτούς που έχουν μπει σε αναστολή ή μπαίνουν μέσα στον Νοέμβριο το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση  το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όσους έχουν μισθό άνω των 1000 ευρώ. 

Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και μεταξύ άλλων, διευκρίνισε πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους δικαιούχους, θα δοθεί για το μήνα Νοέμβριο αναλογικά με τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή και προβλέπεται να λάβουν τα σχετικά ποσά μαζί με το Δώρο Χριστουγέννων στις 20 Δεκεμβρίου ή λίγες ημέρες μετά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Υπολογισμός δώρου Χριστουγέννων για όσους δεν μπήκαν σε αναστολή

Κλείσιμο
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Τι ισχύει για την μη καταβολή

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμερικανικές εκλογές: Πέρασε μπροστά ο Μπάιντεν στην Τζόρτζια - Αν την πάρει, δεν χρειάζεται τη Νεβάδα!

Lockdown: Τρέχουν να προλάβουν το κλείσιμο των καταστημάτων οι Αθηναίοι - Μεγάλες ουρές

Ληστεία στη Βούλα: Ουκρανοί μπράβοι οι ληστές του Ουκρανού βιομήχανου - Τι αποκαλύπτει η δικογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης