Δώρο Χριστουγέννων: Κατά 20% θα «ψαλιδιστεί» για τους υψηλόμισθους που τέθηκαν σε αναστολή

Δώρο Χριστουγέννων: Κατά 20% θα «ψαλιδιστεί» για τους υψηλόμισθους που τέθηκαν σε αναστολή

Πώς θα υπολογιστεί το 13ος μισθός επί κορωνοϊού - Δείτε παράδειγμα

xrimata_left
Περίπου 20% του δώρου Χριστουγέννων που ελάμβαναν τις χρονιές προ κορωνοιού θα χάσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μισθό άνω των 1000 ευρώ, οι οποίοι είχαν τεθεί η βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης.

Και αυτό γιατί το ποσοστό δώρου που αναλαμβάνει να πληρώσει το κράτος για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης, σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, θα υπολογιστεί με βάσει το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση η τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό οι απώλειες θα είναι μηδενικές η μικρές ενώ για τους υψηλόμισθους οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Σημαντικό ρόλο για τον υπολογισμό της απώλειας παίζει και το εύρος του διαστήματος κατά το οποίο ο εργαζόμενος παρέμεινε σε αναστολή της σύμβασης.

Οπως και κάθε χρόνο, το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 θα υπολογιστεί, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος και βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ετσι, αν για παράδειγμα ο εργαζόμενος εισέπραττε μισθό με 1.200 ευρώ/μήνα, με βάση το χρονικό διάστημα αναφοράς του επιδόματος (1/5 – 31/12), κανονικά δικαιούται ολόκληρο το επίδομα, δηλαδή έναν πλήρη μισθό, άρα 1.200 ευρώ.

Ωστόσο αν τέθηκε σε αναστολή εργασίας π.χ για 3 μήνες (1/5 – 31/7), για το χρονικό διάστημα αναστολής, το επίδομα θα καλυφθεί από το Κράτος και θα υπολογιστεί επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ,

Κλείσιμο
ήτοι σε 92 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 9,68 ημερομίσθια επιδόματος,

άρα 534 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 21,36 ευρώ ημερομίσθιο x 9,68 = 206,76 ευρώ

Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (1/8 – 31/12), το επίδομα θα καλυφθεί από τον εργοδότη, κατ’ αναλογία,

ήτοι σε 153 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 16,10 ημερομίσθια επιδόματος,

άρα 1.200 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 48 ευρώ ημερομίσθιο x 16,10 = 772,80 ευρώ .

Επομένως το συνολικά καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος ανέρχεται σε 979,56 ευρώ, απώλεια 220.44 ευρώ (-20%).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο Δώρο των Χριστουγέννων εξετάζεται να καταβληθεί νωρίτερα, περίπου στις 15 Δεκεμβρίου. Πάντως δεν οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμα την κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο Δώρο του Πάσχα. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας η εξόφληση θα γίνει σύντομα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου.

Συνολικά η κρατική συμμετοχή για το δώρο Χριστουγέννων θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 611,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 480 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον 61,75 εκατ. ευρώ θα λάβουν εργαζόμενοι σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων ενώ οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 24,7 εκατ. ευρώ.Ειδήσεις σήμερα:

Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας - Εκκενώθηκε από χιλιάδες μετανάστες (βίντεο)

Πέφτει η θερμοκρασία, ενισχύονται στα 8 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πυροσβεστική: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν στη μισή Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης