ΑΑΔΕ: Σχεδόν 400.000 οι φορολογούμενοι με «λογαριασμό» 1 ευρώ στην εφορία!

ΑΑΔΕ: Σχεδόν 400.000 οι φορολογούμενοι με «λογαριασμό» 1 ευρώ στην εφορία!

Η μικρή οφειλή που κρατά ανοιχτή την «καρτέλα» του φορολογούμενου στην ΑΑΔΕ

eforia-pc
Απίστευτο και όμως… λογιστικό! Στις λίστες των οφειλετών της εφορίας εμφανίζονται, 395.240 ΑΦΜ που χρωστούν ποσά χαμηλότερα του… 1 ευρώ! Ο αριθμός των… οφειλετών αυτών αντιστοιχεί στο 10,41% του συνόλου των οφειλετών της Φορολογικής Διοίκησης που προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια.

Για καθαρά λογιστικούς λόγους οι οφειλές αυτού του τόσο χαμηλού ύψους δεν διαγράφονται από τα πληροφοριακά συστήματα TAXIS και ΤΑΧΙSnet. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει μεν ότι ποσά οφειλών κάτω από ένα πολύ χαμηλό ύψος δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές, όμως αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιπτώσεις των 395.240 φορολογουμένων με τα κάτω του 1 ευρώ χρέη προέκυψαν εκ των υστέρων εξαιτίας ελλειπών πληρωμών που πραγματοποίησαν, άθελά τους ορισμένες φορές, οι φορολογούμενοι.

Σημειώνεται ότι οι «οφειλέτες» αυτοί μπορούν να πάρουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι το εν λόγω αποδεικτικό, το οποίο απαιτείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών, δεν χορηγείται μόνο εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ. Συνεπώς, η ύπαρξη των πολύ μικρών αυτών οφειλών δεν αποτελεί γι’ αυτούς εμπόδιο να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή άλλου είδους μεταβιβάσεις ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση του συγκεκριμένου αποδεικτικού.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο ότι ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς της εφορία μικρότερα από 50 ευρώ ανέρχεται σε 912.485 Οι μικροοφειλέτες αυτής της κατηγορίας καλύπτουν το 24,05% του συνόλου των οφειλετών της Φορολογικής Διοίκησης. Με απλά λόγια ο 1 στους 4 οφειλέτες της εφορίας χρωστά κάτω από 50 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Το σκίτσο του Αρκά για τα 1.259 νέα κρούσματα κορωνοϊού

ΗΠΑ: Σε 120 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο «γκουρού» που ξεγελούσε γυναίκες και τις έκανε σκλάβες του σεξ

Η Μελάνια στην πρώτη της προεκλογική εμφάνιση αστειεύεται για τον Τραμπ (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης