Κορωνοϊός: Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» από το πακέτο ρυθμίσεων για τα χρέη

Κορωνοϊός: Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» από το πακέτο ρυθμίσεων για τα χρέη

Σε ποιους φορολογούμενος δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις - Άτοκες δόσεις μόνο για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στο lockdown - Στην πάγια ρύθμιση οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Ιούλιο και μετά

xrei
Τρεις κατηγορίες φορολογουμένων ωφελούνται ιδιαίτερα από το πακέτο ρυθμίσεων που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όσους είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των 120 δόσεων ή στην πάγια ρύθμιση μένω 48 δόσεων και αναγκάστηκαν να βγουν εκτός λόγω του κορωνοϊού.

Όλοι αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις που έχασαν καθώς το πλάνο αποπληρωμής των οφειλών τους επεκτείνεται για να συμπεριληφθούν και οι δόσεις που χάθηκαν.

H δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους φορολογούμενους με χρέη προ το Δημόσιο τα οποία έχουν ανασταλεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021 λόγω του lockdown. Σε αυτούς δύνεται η δυνατότητα ρύθμιση των οφειλών τους από το Μάιο του 2021 με 12 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5%. Η τρίτη κατηγορία αφορά όσους εχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και δεν μπόρεσαν να τα εξυπηρετήσουν λόγω της πανδημίας. Πλέον, τα δάνεια αυτά μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στους χαμένους των εξαγγελιών περιλαμβάνονται όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον περασμένο Ιούνιο και μετά. Για αυτους δεν ανακοινώθηκε κάποια ειδική ρύθμισης άρα η μόνη δυνατότητα που έχουν είναι να τα εντάξουν στην πάγια ρύθμιση 12 έως 24 δόσεων. Επίσης το οικονομικό επιτελείο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του εμπορικού κόσμου για ρύθμιση τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) σε 48 δόσεις που προβλέπει η πάγια ρύθμιση μόνο για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις ( κληρονομιά, έλεγχος...).

Ας δούμε αναλυτικά τις δυνατότητες ρύθμισης οφειλών δίνονται ανά περίπτωση:

Όσοι έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις

Για φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός ρύθμισης από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ισχύουν τα εξής ανάλογα με το είδος της ρύθμισης:

1. Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους και είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις και έχασε τη ρύθμιση μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο:

Αν δεν είναι σε αναστολή δόσεων τότε από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης. Για παράδειγμα φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την ενεργοποίηση των σχεδιαζόμενων διατάξεων «ξαναμπαίνει» στη ρύθμιση και θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Αν είναι σε αναστολή δόσεων εως τις στις 30/4/2021, οι δόσεις που χάθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2.Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια. Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Κλείσιμο
Αν πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογούμενου- πληγέντα ή μη - ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, με τα ισχύοντα σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω του Lockdown

Την περίοδο του Lockdown οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις «πάγωσαν» και η περίοδος αναστολής καταβολής τους εκτείνεται έως τον Απρίλιο 2021. Φυσικά και νομικά πρόσωπα με αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

Δάνεια με εγγύηση δημοσίου.

Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, φτάνει μέχρι και το 100%.

Νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μεσώ κορονοϊού και εκτός Lockdown

Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 12 ή 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραμπ: Από ιστό εμβρύου τα κύτταρα της «θεραπείας» για τον κορωνοϊό - Φάουτσι: Τα αντισώματα βοήθησαν

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Μου έστειλαν «μήνυμα» με σφαίρες όταν ανέλαβα την υπόθεση της Χρυσής Αυγής - Δεν φοβήθηκα ποτέ

Κτηνωδία στην Κρήτη: «Το έκανα για να ηρεμήσει» λέει ο άντρας που κακοποίησε τον σκύλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης