Αναδρομικά συνταξιούχων: Από σήμερα το απόγευμα οι πρώτες πληρωμές

Αναδρομικά συνταξιούχων: Από σήμερα το απόγευμα οι πρώτες πληρωμές

Ποιοι θα τα πάρουν έως το τέλος του χρόνου

atm-sidaxiouso
Μετά από 5 χρόνια αναμονής και αγωνίας, έφτασε η μεγάλη στιγμή της καταβολής των αναδρομικών. Από το απόγευμα σήμερα θα αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά στα ΑΤΜ τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων στους λογαριασμούς 964.000 συνταξιούχων.

Τα ποσά θα είναι σταδιακά διαθέσιμα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και στα γκισέ των τραπεζών για τους πρώην μισθωτούς του ΙΚΑ ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τους. Tο υψηλότερο ποσό που θα πιστωθεί είναι 11.124 ευρώ και αφορά πιθανότατα συνταξιούχο δικαστικό ενώ το χαμηλότερο είναι μόλις 0,01 ευρώ. Τα ποσά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ανέρχονται 6.180 και για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ έως 6.994 ευρώ.

Την ίδια ώρα και εν αναμονή των πληρωμών οι συνταξιούχοι (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων από ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ) κατέθεσαν την Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τον τρόπο πληρωμής των αναδρομικών επειδή δεν δίνει τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών, αλλά μόνο τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων. «Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου», όπως αναφέρεται.

«Με την αίτηση ακύρωσης – σημειώνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης- οι συνταξιούχοι ζητούν από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.»

Ποιες κατηγορίες θα λάβουν τώρα να αναδρομικά και ποιες έως το τέλος τους χρόνου

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων ύψους 1.1 δις ευρώ καθαρά θα καταβληθούν σε 4 κύματα έως τις 29 Οκτωβρίου. Στις κατηγορίες που θα πληρωθούν αυτό το διάστημα ανήκουν και οι συνταξιούχοι χηρείας που έλαβαν τη σύνταξη ( μεταβίβαση) έως τις 11 Ιουνίου του 2015.

Άλλη διαδικασία θα ακολουθηθεί κληρονόμους των 172.222 δικαιούχων που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια.. Αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία οι κληρονόμοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την καταβολή των αναδρομικών ύψους 144,79 εκ. ευρώ. Τα ποσά όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα δοθούν έως το τέλος του έτους . Ωστόσο δε δικαιούται αναδρομικά όποιος έχει αποποιηθεί την κληρονομιά. Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός με βάση και έγγραφα όπως το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Μέχρι το τέλους του χρόνου θα πρέπει να περιμένουν και μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι υπέβαλλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν ή κατά το επίμαχο 11μηνο και ξεκίνησαν να πληρώνονται την σύνταξη μετά τον 6/2015. Πρόκειται για τις ειδικές εκείνες περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016. Στα αναδρομικά που έλαβαν κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης τους, εμπεριέχονται αθροιστικά οι αντισυνταγματικές κρατήσεις που τώρα επιστρέφονται. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους.

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Κλείσιμο
• Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 (σήμερα το απόγευμα στα ΑΤΜ).

• Την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 (αύριο το απόγευμα στα ΑΤΜ).

• Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (το απόγευμα της Δευτέρας 26/10 στα ΑΤΜ).

• Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ (το απόγευμα της Τρίτης 27/10 στα ΑΤΜ).

Τι ποσά θα περιμένουν οι συνταξιούχοι

• Δημοσίου: 327.000 δικαιούχοι παίρνουν αναδρομικά έως 11.254 ευρώ. Το μέσο ποσό είναι στα 1.126 ευρώ. Στην κατηγορία των 11.000 ευρώ ανήκουν υψηλοσυνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων, όπως δικαστές, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ, απόστρατοι, αλλά και πολιτικοί συνταξιούχοι Π.Ε. κατηγορίας κ.ά.

• ΙΚΑ: 300.000 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό είναι 6.200 ευρώ και το μέσο ποσό στα 900 ευρώ.

• ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ: 109.781 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 9.940 ευρώ και το μέσο ποσό στα 790 ευρώ.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων θα λάβει μηδαμινά ποσά έως 0.07 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους που δικαιούνται σχεδόν μηδενικές επιστροφές, αφού το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα ήταν στο... νήμα ή ελάχιστα μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ και γι αυτό είχαν ανεπαίσθητη επίπτωση από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις που τώρα επιστρέφονται.

Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά καταβάλλονται άτοκα, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν σε δεύτερο χρόνο κανονικά ως εισόδημα.

Το 2021 οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν δυο τροποποιητικές δηλώσεις, μια για το 2015 και μια για το 2016. Με βάση αυτές τις τροποποιητικές δηλώσεις θα φορολογηθούν ανάλογα με το εισόδημα που είχαν τα έτη εκείνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε στον νέο επιδημιολογικό χάρτη το επίπεδο που βρίσκεται κάθε περιοχή

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ κοντά στη Ζάκυνθο - Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αχαΐα

Λάουρα Νάργες: Δεν είναι πια ξανθιά - Έγινε ίδια η Κιμ Καρντάσιαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης