Η «Χρυσή Βίζα» στα χρόνια της πανδημίας - Η πτώση και οι αλλαγές

Η «Χρυσή Βίζα» στα χρόνια της πανδημίας - Η πτώση και οι αλλαγές

Χάνει σημαντικό έδαφος η «Χρυσή βίζα» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

akinita_eurokinissi
Οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων πρωτοστατούν εδώ και χρόνια μεταξύ των επενδυτών ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής.

Οι Κινέζοι, αγοράζουν από διαμερίσματα μέχρι ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ δείχνουν προτίμηση στα ακίνητα του κέντρου και της νοτιοανατολικής Αττικής. Μετά την αγορά των ακινήτων τα ανακαινίζουν, τα ανακατασκευάζουν και τα διαθέτουν προς ενοικίαση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας ενοικίασης. Στη συνέχεια τα ακίνητα αυτά που είναι πλέον επενδυτικό προϊόν, πωλούνται σε πελάτες ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» (Golden Viza).

Η «Χρυσή Βίζα» δείχνει ωστόσο, να έχει χάσει μεγάλο μέρος... από τη λάμψη της στα χρόνια του κορωνοϊού.

Δεδομένων των περιορισμών μετακινήσεων αλλά και της επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. με ελάχιστες εξαιρέσεις η πτώση είναι σημαντική.  Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι το 2019 είχαν εκδοθεί 3.428 νέες άδειες. Την  πτώση σήμερα αποτυπώνουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν εκδοθεί μόλις 368 νέες άδειες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές  στο πρόγραμμα, με στόχο τα κυκλώματα.

Τι είναι η Χρυσή Βίζα

Πρόκειται για το δικαίωμα που δίνεται σε πολίτες από τρίτες χώρες να προχωρήσουν στην απόκτηση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η Χρυσή Βίζα είναι ένα προνόμιο διαμονής και όχι υποχρέωση διαμονής του ξένου αγοραστή. Οι επενδυτές έχουν ιδιαίτερη προτίμηση για κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές, ειδικά τα νότια προάστια της Αθήνας και τον Πειραιά, καθώς έχουν συνδυάσει την Ελλάδα με τη θάλασσα. Αν και το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο χαμηλός φόρος μεταβίβασης και το γεγονός ότι θεωρείται ασφαλής χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πύρρος Δήμας στον Δημήτρη Δανίκα: Έλληνας από τη Χειμάρρα, πάππου προς πάππου

Ο κορωνοϊός σαρώνει, τα πάρτι επιμένουν - Για ποιες περιοχές αυξάνεται ο κίνδυνος

Προδημοσίευση βιβλίου - «Θα μ’ αγαπάς όταν δεν θα σε θυμάμαι;»: Η κατάθεση ψυχής της δημοσιογράφου Ρένας Κουβελιώτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης