Διάλογος για τα μέτρα ...αντίδοτο στη Μέρκελ

Διάλογος για τα μέτρα ...αντίδοτο στη Μέρκελ

Νέες περικοπές δαπανών  και νεά αύξηση φορολγοικών εσόδων, η απάντηση στην γερμανική  πρόταση για συνταγματική ρήτρα απαγόρευσης  των ελλειμμάτων

Dialogue on the measures …antidote to Merkel
Πρωτοβουλία διαλόγου αναλαμβάνει η κυβέρνηση για να ζητήσει τη συναίνεση φορέων και κομμάτων για το κατάλληλο μίγμα μέτρων της περιόδου 2012-2015, το οποίο απαιτεί η Τρόικα των δανειστών. Σύμφωνα με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου πάντως, τα μέτρα θα πρέπει να αντιστοιχούν κατά τα 2/3 σε νέες περικοπές κρατικών δαπανών και κατά το 1/3 σε επιπλέον αύξηση δημοσίων εσόδων.

Το σχέδιο, όπως το παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο  ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέπει  τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας, με στόχο την δημιουργία διαρκώς  αυξανόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό από το 2012 και μετά.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί από 3% το 2013 σε 2,6% το 2014 και σε 1,5% το 2015, αλλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μειώνουν το χρέος θα "τρέχουν" με 5% μετά το 2014 και τουλάχιστον έως το 2020.

Ωστόσο στη  φάση αυτή, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να δεσμευτεί στα συγκεκριμένα μέτρα που τελικώς θα λάβει τον Μάιο, μετά τον διάλογο που ξεκινά άμεσα. Τα μέτρα θα αποτυπωθούν και θα ψηφιστούν σε νομοσχέδιο, το οποίο στην κυβέρνηση θέλουν ήδη να προβάλουν ως απάντηση στην πρόταση Μέρκελ για την επιβολή συνταγματικής ρήτρας απαγόρευσης των ελλειμμάτων και για νέο σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Θεωρούν, δηλαδή, ότι θα στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι θα συνεχισθεί η εντατική προσπάθεια για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του χρέους, πέραν του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Τρόικα. Επιδιώκουν δε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση επειδή θεωρούν πως ο νέος νόμος για τα μέτρα 2012-2015 θα δεσμεύει την ΝΔ ως αντιπολίτευση, αλλά ενδεχομένως και ως κυβέρνηση στο μέλλον.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως θεωρούν ότι  η … επιμήκυνση μέτρων για ένα  ακόμα χρόνο, έως και το 2015, σημαίνει πως τα νέα μέτρα της περιόδου  δεν θα επιβαρύνουν άμεσα και υπέρμετρα τους Έλληνες, αφού θα διαρκέσουν ένα χρόνο περισσότερο (καθώς όμως και η επιτήρηση).

Σε κάθε περίπτωση  το πακέτο μέτρων για το οποίο ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε  σήμερα το υπουργικό συμβούλιο θα περιέχει μέτρα για:

•     έσοδα 1,5 δισ. από φόρους κατανάλωσης, τεκμήρια και Ακίνητα

•    450 εκατ. από την περιστολή δαπανών ΚΑΙ τις αυξήσεις  τιμολογίων στις ΔΕΚΟ

•     650 εκατ. από περικοπές σε διάφορα επιδόματα, ανεργίας κλπ

•      1,5 δισ. από περιορισμό των  προσλήψεων  και την εφαρμογή του Ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο

•   500 εκατ.  από την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

•   600 εκατ. από ληξιπρόθεσμα χρέη

•   150 εκατ. ευρώ από πράσινους φόρους.

•  500 εκατ. ευρώ  από περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

•  1,5 δισ. ευρώ  από αποκρατικοποιήσεις

•   και άλλα 2,5 δισ. ευρώ από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης