Αναδρομικά συνταξιούχων - Συντάξεις: Τα ποσά που θα δοθούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Αναδρομικά συνταξιούχων - Συντάξεις: Τα ποσά που θα δοθούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

H τελική ρύθμιση για τα αναδρομικά συνταξιούχων - Ταμείο μέσα στον Οκτώβρη

sidakseis_psigeio_eurokinissi
Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους έχει ήδη ξεκινήσει για περίπου 1,1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους. Θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά δύο ταχυτήτων ύψους 1,4 δισ. ευρώ αφού τα ποσά θα είναι διαφορετικά για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με αυτά του Δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το 11μηνο 2015-2016, χωρίς να αναμένεται πλέον η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η τροπολογία ψηφίζεται αύριο. Σε όλους τους δικαιούχους το μεσοσταθμικό ποσό των αναδρομικών κινείται στα 1.300 - 1.500 ευρώ ενώ όπως δήλωσε και χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα λάβουν και οι κληρονόμοι των αποθανόντων.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα από την εφημερίδα «Τα Νέα», τονίζεται ότι: 

*«Ψαλιδισμένο» κατά 30% θα είναι το 11μηνο των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφονται τα ποσά από την μείωση του νόμου 4093/2012, που επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5% - 20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ, όχι όμως και η περικοπή του νόμου 4051 του 2012, η οποία επιστρέφεται μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και αφορά συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Ετσι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν πίσω τα ποσά του 11μήνου που αντιστοιχούν σε μια μείωση και ειδικότερα το «ψαλίδι» 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα. Αλλωστε, με την απόφαση 1277/2018 της Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του ν. 4093/2012, που αφορούσε τις περικοπές των συντάξεων Δημοσίου πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Η ίδια φόρμουλα που εφαρμόζεται στο Δημόσιο - με τη μονή επιστροφή για τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ - θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε άλλα πρώην Ταμεία, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού Σιδηροδρομικών Δικτύων.
anadromika_sindaksiouxon_sidakseis_tameia_posa
Κλείσιμο


*Ολοι οι παλιοί συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και δώρα, ούτε για το συγκεκριμένο διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016). Με αυτό ως δεδομένο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 κάτω από 1.000 ευρώ δεν θα λάβουν τώρα αναδρομικά.

*Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (πρώην ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΟΑΕΕ) θα λάβουν πίσω τα ποσά του 11μήνου που αντιστοιχούν σε δύο μειώσεις και ειδικότερα τη μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 300 ευρώ (νόμος 4051/2012), καθώς και τη μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα


*Οσοι έχουν προσφύγει δικαστικά στην περίπτωση που στο μέλλον τα δικαστήρια τους δικαιώσουν, τα ποσά που θα κερδηθούν θα καταβληθούν ανά δικαστική απόφαση αφαιρουμένων των αναδρομικών που έκαστος των συνταξιούχων θα λάβει επί του παρόντος. Για όσους δεν έχουν καταβάλει αγωγές η καταβολή των αναδρομικών κλείνει το θέμα και δεν μπορεί να διεκδικηθεί κάτι νέο. Από την ημερομηνία καταβολής των χρημάτων καμιά άλλη απαίτηση δεν μπορεί να σταθεί.


*Θα καταβληθούν «έξτρα» αναδρομικά στους συνταξιούχους ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ. Συγκεκριμένα επιστρέφεται( για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016), η μείωση 7% που είχε επιβληθεί από το 2012 και με βάση ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών, στις κύριες συντάξεις των απόμαχων ναυτικών του πρ. ΝΑΤ.


*Τα ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους είναι άτοκα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα από το Δημόσιο ή τρίτους και δεν μπορούν να δεσμευτούν ή να συμψηφιστούν με βεβαιωμένα χρέη, προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.


*Τα ποσά θα δοθούν τώρα χωρίς παρακράτηση φόρου και χωρίς παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης. Τα ποσά που θα δοθούν θα φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Δηλαδή τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγησή τους εξετάζεται να δοθούν και σε κληρονόμους.


*Αμέσως μετά την καταβολή των αναδρομικών τόσο για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, όσο και του Δημοσίου δεν υφίσταται κάποια μελλοντική αξίωση για μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τις εκκρεμείς δίκες ενώπιον των δικαστηρίων, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο 11μηνο. Υπογραμμίζεται ότι νέο χρονοδιάγραμμα καταβολής των άλλων αναδρομικών διαμορφώνεται ως εξής:


*Στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας  που δεν έχουν ακόμη αυξηθεί από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Ειδικότερα θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις χηρείας που αντιμετώπισαν το πρόβλημα του 50% που έπρεπε να γίνει 70% και αφορά έναν ολόκληρο χρόνο. Οι συγκεκριμένες συντάξεις θα λάβουν το 70% συν τα αναδρομικά τους για έναν χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

*Οκτώβριος 2020: Αυξήσεις ως 288 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους με προσωρινή σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και μετά. Τα αναδρομικά θα είναι ως και 50 μηνών.

*Νοέμβριος 2020: Καταβάλλονται αυξήσεις ως 75% στις συντάξεις των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, με αναδρομικά 9 μηνών.

*Δεκέμβριος 2020: Ερχεται ο επανυπολογισμός κύριων συντάξεων με 30 έτη ασφάλισης και πάνω με αυξήσεις ως και 8% με αναδρομικά 12μήνο (από Οκτώβριο του 2019).

Ειδήσεις σήμερα: 

Γιατί η επένδυση της Microsoft μπορεί να κάνει τη διαφορά

Καλαμάτα: «Τον είδα στην αυλή μου και έριξα με την καραμπίνα» λέει ο 64χρονος που σκότωσε τον 18χρονο Ρομά

ΔΕΗ: Οι 14 μήνες που άλλαξαν την πορεία προς την χρεοκοπία και οδήγησαν στο success story
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης