Επιμήκυνση Μνημονίου και μέτρων έως το 2015!

Επιμήκυνση Μνημονίου και μέτρων έως το 2015!

Εφάπαξ φόρος στα κεφάλαια που έχουν καταφύγει στην Ελβετία, χωρίς άρση του απορρήτου

Επιμήκυνση Μνημονίου και μέτρων έως το 2015!
Η Ελλάδα θα εφαρμόζει το Μνημόνιο και μετά το 2014, ασχέτως της επιμήκυνσης του χρέους που τυχόν τελικώς επιτευχθεί, συμφώνησαν κυβέρνηση και απεσταλμένοι της Τρόικα.

Με βάση όσα ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμφώνησε πως η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετα μέτρα που θα καλύπτουν όχι μόνο την  τριετία 2012-2014, που προέβλεπε το Μνημόνιο, αλλά θα εκτείνονται έως και το 2015. Τα μέτρα θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση 12,77 δισ. ευρώ (ή 5,2% του ΑΕΠ) και θα εξειδικευθούν περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, πριν συμφωνηθούν με την Τρόικα τον ερχόμενο Μάρτιο.

"Ζητούμενο για την Τρόικα είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015", τόνιζαν οι ίδιες πηγές. "Θα κάνουμε ένα ανοιχτό διάλογο ουσίας με οικονομολόγους, πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο".

Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015

Κλείσιμο
Στόχος είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, αντί μόνο για έλλειμμα 3% το 2013 ή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. "Το θέμα πλέον δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πού πρέπει να υπάρξει στόχευση για να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος" ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου.  

Από τις συναντήσεις  με τους απεσταλμένους των δανειστών, προκύπτουν τρεις μεγάλες αβεβαιότητες για την Τρόικα: ο έλεγχος για τις κρυφές δαπάνες και τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η φοροδιαφυγή και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως τόνιζε αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου: «Θέλω και εγώ να δω ιδιωτικοποιήσεις»!  

Συμφωνία  για φόρο στα «ελβετικά» κεφάλαια  

Όσον αφορά  όσους έχουν βγάλει λεφτά σε ελβετικές  τράπεζες, αρμόδιες πηγές παραδέχονταν πως "ουδείς γνωρίζει πόσα είναι  τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό. Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε σε διμερή συμφωνία με την Ελβετία, αντίστοιχη αυτής της Αγγλίας και της Γερμανίας, βάσει της οποίας υποχρεώνονται οι τράπεζες να αποδίδουν ποσοστό επί των κεφαλαίων. Ωστόσο, υπάρχουν δικλείδες. Δεν θα ανοίξουν λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να καθαρίσει με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών" τόνιζε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης