Αναδρομικά: Κλείνουν τα «παράθυρα» για περαιτέρω διεκδικήσεις

Αναδρομικά: Κλείνουν τα «παράθυρα» για περαιτέρω διεκδικήσεις

Η Κομισιόν χαρακτήρισε σε έκθεσή της «δημοσιονομικό κίνδυνο» οποιοδήποτε περαιτέρω καταβολή αναδρομικών

syntaxiouxoi_anadromika
Με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο θα γίνεται οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών ώστε να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του συστήματος , επεσήμανε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης ΗΛΙΟΣ για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου 2020.

Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν τα «παράθυρα» για περαιτέρω διεκδικήσεις αναδρομικών και αυξήσεων πλην αυτών που αντέχει το σύστημα και εγκρίνουν οι θεσμοί.

Η διευκρίνηση αυτή αποτελεί και μήνυμα προς την Κομισιόν η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει το θέμα των αξιώσεων των συνταξιούχων για επιστροφή των κομμένων επικουρικών και των δώρων χαρακτηρίζοντας «δημοσιονομικό κίνδυνο» οποιοδήποτε περαιτέρω καταβολή αναδρομικών.

Η έκθεση της Κομισιόν επεσήμανε επίσης πως ενώ το 0,8% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφεί (1,3 δισ. καθαρά) ως μια εφάπαξ αποζημίωση δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα λειτουργία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ούτε στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε περίπτωση που η δαπάνη συμπεριλάβει τις επικουρικές και τα δώρα, θα αύξανε την επιβάρυνση κατά 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δικαστικές αξιώσεις από συνταξιούχους.

«Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο, βιώσιμο και με διασφαλισμένες τις συντάξεις του», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης αναφέροντας ενδεικτικά τα βασικότερα αποτελέσματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της διοικητικής ενοποίησης του e-ΕΦΚΑ από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα:

Για πρώτη φορά ταυτόχρονη καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2020.

Για πρώτη φορά έκδοση ενιαίου ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020.

Η ψηφιακή απονομή σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» αποτελεί πραγματικότητα που θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που έχουμε παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2021. Όλα τα προηγούμενα δείχνουν ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε ένα αξιόπιστο, βιώσιμο, ελκυστικό και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα.

Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθεί η πολύτιμη αυτή ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ώστε να είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των επόμενων γενεών οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση συνταξιοδοτικής παροχής (εθνικής ή ανταποδοτικής σύνταξης) πρέπει να γίνεται με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και να συνοδεύεται από αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη που θα τεκμηριώνει το δημοσιονομικό ουδέτερο αποτέλεσμα.

Οσον αφορά στα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» του Σεπτεμβρίου 2020 μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι είναι αυξημένος σσε σχέση με άλλους μήνες ο αριθμός έκδοςης νέων συντάξεων. Απονεμήθηκαν δηλαδή 19.000 νέες συντάξεις έναντι 11.000 τους προηγούμενους μήνες.

Την ίδια ώρα πάνω από ένα εκατομμύριο, δηλαδή η πλειοψηφία των συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις από 500 – 1.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ, έλαβαν μέση κύρια σύνταξη (γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας) της τάξης των 591,3 ευρώ (προ φόρων και μετά την αφαίρεση εισφορών υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ).

Συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία για τις συντάξεις:

§ Πλήθος Συνταξιούχων: 2.486.053

§ Μηνιαίο Ποσό Εισοδήματος: 2.258.621.399,22€

§ Σύνολο Μηνιαίου Ποσού Εισοδήματος από 01/01/2020: 20.274.929.322,59€

§ Μέση Κύρια Σύνταξη: 726,70€

§ Μέση Επικουρική Σύνταξη: 194,37€

§ Πλήθος Νέων Συνταξιούχων με Οριστική Απόφαση Σύνταξης: 19.355

§ Σύνολο Νέων Συνταξιούχων με Οριστική Απόφαση Σύνταξης από 01/01/2020: 153.651

Ειδήσεις σήμερα: 

Πώς έφτασαν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σε νέα πολεμική σύρραξη - Ο ρόλος Μόσχας και Άγκυρας

Τα «μυστήρια» του φετινού ΕΝΦΙΑ

Θεοδωρικάκος στο ΘΕΜΑ: Λεφτά για κάθε πληγείσα περιοχή μέσα σε 48 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης