Συντάξεις: Ποιοι βρίσκονται στον «αέρα» για την αίτηση συνταξιοδότησης

Συντάξεις: Ποιοι βρίσκονται στον «αέρα» για την αίτηση συνταξιοδότησης

Οι αυξήσεις των συντάξεων που θα δουν οι συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του έτους -  Τι προβλέπεται για τους χαμηλοσυνταξιούχους μετά τη νομοθετική ρύθμιση και τι γίνεται με τις καθυστερήσεις καταβολής συντάξεων σε ορισμένες κατηγορίες

sidaksiouxoi_eurokinissi
Αυξήσεις προβλέπεται να δουν χιλιάδες συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον επανυπολογισμό θα δουν καθαρές αυξήσεις περί τους 400.000 με 450.000 συνταξιούχους, και  άλλοι 80.000 θα πάρουν αυξήσεις στην προσωρινή σύνταξη. Περίπου 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση της περικοπής στη σύνταξη στο 30% αντί 60%, δηλαδή αύξηση σύνταξης 75%, που θα πιστωθεί στο τέλος Οκτωβρίου με αναδρομικά 8 μηνών τα οποία θα πληρωθούν είτε Νοέμβριο είτε Δεκέμβριο. Στον επανυπολογισμό, αν το ποσό της αύξησης είναι ίσο με την προσωπική διαφορά, τότε η προσωπική διαφορά μηδενίζεται. Αν η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά, τότε ο συνταξιούχος θα δει αύξηση. Με αύξηση μικρότερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς, το όφελος θα είναι ότι θα μειωθεί η προσωπική διαφορά και θα έρθουν πιο γρήγορα οι μελλοντικές αυξήσεις.

Δεν αναμένεται καμία αύξηση, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για παράδειγμα, παλαιοί συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου 4670/2020 (νόμος «Βρούτση»), εφόσον έχουν πάνω από 30 έτη, θα έχουν αύξηση σύνταξης, που ανάλογα με το ύψος θα οδηγήσει είτε σε μείωση προσωπικής διαφοράς είτε σε μηδενισμό της είτε σε καθαρή αύξηση σύνταξης.

Νέοι συνταξιούχοι μετά τις 13/5/2016 (με διατάξεις νόμου 4387) οι οποίοι αποχώρησαν με μειώσεις συντάξεων από τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387 και, τώρα που οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670, θα δουν αυξήσεις στην τσέπη αρκεί να έχουν συνταξιοδοτηθεί με 30 και άνω έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό για τους παλαιούς συνταξιούχους θα δοθούν σε βάθος πέντε ετών με πέντε ετήσιες δόσεις (έτσι το προβλέπει ο νόμος 4670, μια που έτσι είχαν δοθεί και οι αυξήσεις στον επανυπολογισμό του νόμου 4387).

Τι γίνεται με τις εκκρεμείς συντάξεις

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού  η καθυστέρηση καταβολής συντάξεων σε ορισμένες κατηγορίες που περιμένουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους αποτελεί μεγάλο «αγκάθι». Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους,  όχι μόνο δεν λαμβάνεται κάποια προσωρινή σύνταξη μέχρι να εκδοθεί η οριστική, αλλά δεν έχουν και περίθαλψη, σε μία πολύ δύσκολη υγειονομική περίοδο.

Οι παραπάνω κατηγορίες δεν ανήκουν σε αυτές που πλέον θα εκδίδονται ψηφιακά και άμεσα. Η ψηφιακή σύνταξη αφορά σε δύο κατηγορίες συντάξεων. Του ΟΓΑ και οι συντάξεις χηρείας και από αυτές μόνο οι μεταβιβάσεις,

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες στον ΘΕΜΑ 104,6, ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα μπουν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός παντού για να μειωθούν τα κρούσματα και να αποφευχθεί το lockdown

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Τρομοκρατία: O άγνωστος ρόλος του ζευγαριού από τα Πετράλωνα στη γιάφκα στο Κουκάκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης