"Κόψτε μισθούς, τελεία και παύλα!"

"Κόψτε μισθούς, τελεία και παύλα!"

Αντιδρούν ακόμη και οι επίσημοι εργοδοτικοί φορείς - Πιέσεις στη Λούκα για αποδυνάμωση κλαδικών συμβάσεων και για ακόμη ελαστικότερο ωράριο

"Κόψτε μισθούς, τελεία και παύλα!"
Ανυποχώρητη στο θέμα της περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα εμφανίστηκε η Τρόικα, αν και ευθέως απέφυγε να στείλει τελεσίγραφο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Προτιμώντας τον ...τρίτο δρόμο "μπλόκαρε" ουσιαστικά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή τους ενώ ζήτησε αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που καθυστερούν την υπογραφή των ειδικών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.

Στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας με τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους,

α) επεσήμαναν την ανάγκη ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για την υπογραφή των ειδικών συμβάσεων

β) ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

γ) ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες.
Κλείσιμο

δ) ζήτησαν αλλαγή των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το πρώτο που ζητούν είναι το 8ωρο λάστιχο να ρυθμίζεται σε ετήσια βάση αντί σε 4μηνη που ισχύει σήμερα. Δηλαδή να απασχολείται ο εργαζόμενος έως 10 ώρες την ημέρα και να παίρνει ως μπόνους ρεπώ, άδειες η να έχει μειωμένο ωράριο σε 12μηνη βάση προγραμματισμού της εργασίας.

ε) Ζητούν επίσης αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα (fixed term contracts) Αν εξαιρέσουμε το δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, στην Eλλάδα αυτού του τύπου οι συμβάσεις δεν είναι διαδεδομένες στον Ιδιωτικό τομέα, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στους δανειστές μας. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος αφού ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε απολύσεις και μάλιστα σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο χωρίς αποζημίωση, αν ο νέος εργαζόμενος διανύει τη δοκιμαστική περίοδο του ενός έτους. Τα τελευταία χρόνια συμβάσεις ορισμένου χρόνου από 8 μήνες έως 5 χρόνια, υπογράφουν οι εταιρείες νέας τεχνολογίας, οι κατασκευαστικές - πριν από την κρίση βεβαίως- και οι τράπεζες. Αυτό που θα επιδιώξουν κυρίως είναι να έχει τη δυνατότητα ο εργοδότης να «σπάει» τη σύμβαση πριν από τη λήξη της χωρίς να υποχρεώνεται να πληρώνει τη ρήτρα που προβλέπεται -αποζημίωση- κάτι που αντίκειται στον αστικό κώδικα.

"Όχι" από ΣΕΒ και ΕΣΕΕ

O Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναφερόμενος στις πιέσεις της Τρόικας για περικοπές των μισθών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο Κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν ήδη το σκληρότερο τίμημα στον βωμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Οι επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά και τα κέρδη τους το κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα στο οποίο το πολιτικό σύστημα δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να βάλει μαχαίρι. Η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Προέχει να μειωθεί ο όγκος του Κράτους που καταπνίγει την οικονομία. Να δοθεί τέλος στον αναχρονιστικό κρατικό παρεμβατισμό. Να καταργηθούν τα εκατοντάδες εμπόδια που καθιστούν ασφυκτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να προχωρήσει χωρίς νοθεύσεις το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.

Όλα αυτά ο ΣΕΒ τα έχει εξηγήσει όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα, που έδειξε να τα καταλαβαίνει. Σημασία, όμως, έχει να τα κατανοήσουν στην πράξη και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης".

Επίσης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης διαφωνεί με την επιμονή της τρόικας και επισημαίνει " στις συστάσεις για μειώσεις μισθών από 7% εως 15% στον ιδιωτικό τομέα και στις πιέσεις υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων απαντάμε ότι το ελληνικό εμπόριο δεν επιθυμεί να αλλάξει το εισόδημα του μέσου έλληνα προς το χειρότερο . Εμείς θα προχωρήσουμε σε υπογραφή κλαδική συμβασης με τους εμπορουπαλλήλους 1,7% για το 2011."

Για το ασφαλιστικό, τα στελέχη της Τρόικας εξέφρασαν την ικανοποιήσή τους για τις μελέτες των ταμείων της κύριας σύνταξης καθώς τα αποτελέσματα είναι θετικά για τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060.

β) Συμφωνήθηκε ότι οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρείς μήνες. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, θα δρομολογηθούν αλλαγές σε όποια Ταμεία χρειασθεί από τις αρχές του 2012 και θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενοποιήσεις.

γ) Συζητήθηκε η πορεία ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και η πορεία συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ).

δ) Ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πλήρη ανάπτυξή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης