Στις αγορές ξανά μετά τον κορωνοϊό η Ελλάδα - 2,5 δισ. με 10ετές ομόλογο και μεγάλη ζήτηση από ξένους θεσμικούς

Στις αγορές ξανά μετά τον κορωνοϊό η Ελλάδα - 2,5 δισ. με 10ετές ομόλογο και μεγάλη ζήτηση από ξένους θεσμικούς

Σταϊκούρας: Πετύχαμε το χαμηλότερο επιτόκιο στα χρονικά!

staikouras_xeitos_main
Σε «ψήφο εμπιστοσύνης» και στήριξη της ελληνικής οικονομίας από ξένους θεσμικούς, εξελίχθηκε η νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου από τη χώρα μας. Με την έκδοση αυτή, η Αθήνα υπερέβη πλέον κατά δύο δισ. τον ετήσιο στόχο δανεισμού για φέτος (φτάνοντας πλέον στα 10 δισ. έναντι στόχου για 8 δισ) και έχει άλλους τέσσερις μήνες να αξιολογήσει τις συνθήκες για ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ενδεχομένως.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, σε συνθήκες κορωνοϊού, η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. με επιτόκιο περίπου 1,2%. «Είναι το χαμηλότερο διαχρονικά» όπως τόνισε ο υπουργός, που υπογράμμισε την μεγάλη ζήτηση και την καλή ποιότητα των επενδυτών, κυρίως ξένες τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές.

Στη δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία. Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά».

Ειδήσεις σήμερα:

Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μετά τα 5.500 τεστ σε μία ημέρα

ΣτΕ: Νόμιμη η πρωινή προσευχή των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Δείτε βίντεο: Ξύλο και συνωστισμός στον Λαγανά στη Ζάκυνθο για μια ακόμη νύχτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης