Κορωνοϊός: Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μετά τα 5.500 τεστ σε μία ημέρα

Κορωνοϊός: Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μετά τα 5.500 τεστ σε μία ημέρα

Tο ΕΚΕΑ μπορεί να κάνει έως 6.000 τεστ την εβδομάδα, ωστόσο μόνο την Κυριακή έλαβε 5.500 δείγματα γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο των απαιτούμενων ελέγχων

kentro12
Σοβαρό πρόβλημα με τα αντιδραστήρια μετά τα χιλιάδες τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά για τον κορωνοϊό, προέκυψε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Είναι γνωστό ότι στην προσπάθεια της Πολιτείας να θωρακίσει το σύστημα Υγείας από τον κορωνοϊό συνδράμει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δεχόμενο χιλιάδες δείγματα προς ανάλυση, σε εβδομαδιαία βάση.

Όμως την Κυριακή 30 Αυγούστου εστάλησαν συνολικά 5.500 δείγματα υγειονομικών από δομές υγείας της Αττικής με αποτέλεσμα το ΕΚΕΑ να εξαντλήσει σε μια ημέρα τη δυνατότητα που έχει για αναλύσεις δειγμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

Το ΕΚΕΑ, βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) συμμετέχει στην εθνική επιστημονική προσπάθεια για τον έλεγχο της επιδημίας COVID-19, διενεργώντας σε εβδομαδιαία βάση 5.000-6.000 αναλύσεις. Ο αριθμός αυτός είναι συνάρτηση του αριθμού των αντιδραστηρίων που με απόφαση της Πολιτείας κατανέμονται στα εργαστήρια αναφοράς.

Το ΕΚΕΑ, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 έχει τη δυνατότητα να διενεργεί 30.000 μοριακά τεστ κορωνοϊού μηνιαίως.

Ωστόσο, το τέλος των καλοκαιρινών αδειών και η μαζική επιστροφή στα αστικά κέντρα έχει οδηγήσει σε αύξηση των διενεργούμενων μοριακών ελέγχων, με αποτέλεσμα το ΕΚΕΑ να δεχθεί μεγάλο όγκο δειγμάτων και να εξαντλήσει σε μια ημέρα την εβδομαδιαία δυνατότητά μοριακών ελέγχων.

Η διοίκηση του ΕΚΕΑ για το πρόβλημα που ανέκυψε έχει ήδη ενημερώσει αρμοδίως τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύση.

ΕΚΕΑ
Κλείσιμο


Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9. Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου. Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Νοσοκομειακοί γιατροί: Εκκρεμούν απαντήσεις για εκατοντάδες τεστ

Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων μοριακών τεστ για τον κορωνοϊό.

«Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο», υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

Η Ένωση συμπληρώνει ότι η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. «Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και ζητά να γίνει επίταξη ιδιωτικών εργαστηρίων, να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας και να γίνεται δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό και τους υγειονομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την καταγγελία για τα τεστ στα νοσοκομεία κάνουν τρία μέλη της ΕΙΝΑΠ -οι: Μαίρη Αγρογιάννη, Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ, Γιώργος Σιδέρης, Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ και Ηλίας Σιώρας, Γραμματέας ΕΙΝΑΠ- και όχι όλο το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο αθεόφοβος Τραμπ πρότεινε στην πρώην εκπρόσωπο τύπου του να... κάνει σεξ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν!


Ο Αθανάσιος Ράντος διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της ΕΕ

Ρόμπερτσον: «Έχω δει τον Τσιμίκα στις προπονήσεις και φαίνεται πολύ καλός παίκτης»
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης