Έρχονται τα δάνεια έκτος τραπεζικού συστήματος

Έρχονται τα δάνεια έκτος τραπεζικού συστήματος

Ενεργοποιούνται οι μικροχρηματοδοτήσεις μέχρι 25.000 για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό μέσω τραπεζών. Ποιοι θα μπορούν να τα χορηγούν και τι ρόλο θα ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος

kokkina_daneia
Πράσινο φως ετοιμάζεται να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία νέου δικτύου, με μικρά ιδρύματα, που θα χορηγούν πιστώσεις σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις μικροχρηματοδοτήσεις, μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς την υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Η τελευταία εκκρεμότητα είναι αυτή που αφορά την εποπτεία των ιδρυμάτων και φορέων που θα χορηγούν μικροχρηματοδοτήσεις. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα απέχουν από τον θεσμό, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να χορηγούν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, η πρόκληση πλέον είναι ποιοι θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.

Ίδρυμα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίζονται τόσο η προέλευση των κεφαλαίων όσο και η χρήση τους.

Στα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν (ή να ιδρύονται από) και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση να έχουν έδρα στην Ελλάδα. - Πρόσωπα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας. Απαιτείται ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων κατά τη στιγμή της αδειοδότησης, που ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα με το αρχικό κεφάλαιο.

Το μέγιστο όριο πίστωσης που θα χορηγείται είναι 25.000 ευρώ. Οι δραστηριότητες που θα καλύπτουν οι μικροχρηματοδοτήσεις θα αφορούν ανάγκες για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης. Το φάσμα των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τόσο μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση όσο και ανέργους που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική παραγωγή.

Ειδικότερα δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα: Εμβόλιο προσφέρει τουλάχιστον τέσσερις μήνες ανοσία κατά του κορωνοϊού

Erick Morrilo: Πέθανε ο δημιουργός του «I Like to Move It Move It» και άλλων μεγάλων «dance» επιτυχιών

Τζόκερ: Στον Πειραιά το τυχερό δελτίο που κερδίζει 5,1 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης