Χρήστος Καλογεράκης - Public - Media Markt: Στόχος η ηγετική θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Χρήστος Καλογεράκης - Public - Media Markt: Στόχος η ηγετική θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Οι οργανωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και οι πρώτες επενδύσεις, που στη διετία θα φτάσουν τα 26 εκατ. ευρώ σε logistics, τεχνολογίες, καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό

jpubb
«Το retail του μέλλοντος είναι ηλεκτρονικό - και το Public θα έχει ηγετική θέση». Η πρόταση αυτή ίσως συμπυκνώνει καλύτερα από καθετί τον στόχο που έχει θέσει ο Χρήστος Καλογεράκης απέναντι στη μεγάλη πρόκληση που έχει αναλάβει ως επικεφαλής του νέου συνδυασμένου σχήματος Public - Media Markt υπό την ομπρέλα του Olympia Group.

Ε ντεκα μήνες μετά το μεγάλο deal που έφερε... εις γάμου κοινωνία τις δύο αλυσίδες, ο μετασχηματισμός του εταιρικού σχήματος προχωρά και ήδη είναι σε εξέλιξη δομικές οργανωτικές αλλαγές, αλλά και οι πρώτες επενδύσεις σε logistics, τεχνολογίες, καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό. Eνα επενδυτικό πλάνο που, όπως δηλώνει ο κ. Καλογεράκης στο «business stories», θα φτάσει στη διετία τα 26 εκατ. ευρώ.

«Το Public είναι ο Νο 1 e-commerce retailer στην ελληνική αγορά. Με τη βεβαιότητα ότι το retail του μέλλοντος είναι ηλεκτρονικό, προχωράμε σε δομικές αλλαγές για να είμαστε μακράν ο ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου την επόμενη μέρα», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Public - Media Markt (PMM), και προσθέτει: «Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις που μας δίνουν σαφές προβάδισμα: τη Νο 1 θέση στο e-commerce με 65 εκατομμύρια επισκέψεις, ισχυρή omnichannel στρατηγική, το μεγαλύτερο Marketplace στην Ελλάδα και δύο πολύ δυνατά συμπληρωματικά brands, τα Public και Media Markt. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας, καθώς και για το 2019 η συνεισφορά του e-commerce στον ετήσιο τζίρο της εταιρείας είναι 20%. Με αφετηρία τα παραπάνω συστατικά έχουμε ήδη στρέψει την ενέργεια και τις επενδύσεις μας σε τεχνολογίες, logistics, ταλέντο από την ελληνική αγορά και εμπειρία από πολύ πιο ώριμες αγορές του εξωτερικού. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τα μερίδιά μας στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε ώστε η χώρα μας να φτάσει τα επίπεδα ωριμότητας άλλων αγορών».

pub1

Η ενοποίηση των Public και Media Markt σε μία ενιαία εταιρεία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, ενδεχομένως και αυτό τον μήνα. «Η έκβαση της διαδικασίας ενοποίησης ως τώρα μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς ήδη έχουν ξεκλειδωθεί αρκετές συνέργειες για τους ανθρώπους μας, ενώ τον χειμώνα θα αρχίσουν να ξεκλειδώνουν και όλα τα προνόμια για τους πελάτες μας, προσφέροντας μία πρόταση μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα», λέει ο κ. Καλογεράκης. Οπως εξηγεί, η νέα εταιρική δομή θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες μέσα από δύο ισχυρές διευθύνσεις. «Η νέα διεύθυνση e-commerce & Marketplace Business Unit αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και επικεντρωνόμαστε στην ισχυροποίηση της ομάδας με στελέχη από τη διεθνή αγορά με δυνατή εμπειρία σε ώριμες αγορές του ηλεκτρονικού εμπορίου. Επίσης ενισχύουμε τη διεύθυνση αυτή με νέο ταλέντο από την Ελλάδα», λέει ο κ. Καλογεράκης. «Παράλληλα, δημιουργείται η διεύθυνση Retail Business Unit που με την καθοδήγηση των έμπειρων στελεχών μας θα έχει στην ευθύνη της τα δίκτυα των καταστημάτων Public - Media Markt με στόχο να ενεργοποιήσει μια σειρά από συνέργειες προς όφελος των πελατών και συνεργατών μας», προσθέτει.

Προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες του νέου σχήματος το e-commerce είναι κορυφαίο στη λίστα. Εξάλλου ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, 4 με 5 έτη πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η Public - Media Markt φρόντισε να κάνει πρόσφατα μία διεθνή μεταγραφή για να ηγηθεί της συγκεκριμένης προσπάθειας. Πρόκειται για τον Antoine Brouwer, ένα έμπειρο στέλεχος που έχει ηγηθεί μεγάλων ευρωπαϊκών σχημάτων στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μεταξύ αυτών οι FonQ, Nextail, Media Markt - Saturn Ολλανδίας και T-Mobile Γερμανίας και Ολλανδίας. «Επιλέγουμε έναν έμπειρο άνθρωπο στο e-commerce προκειμένου να βοηθήσει το στρατηγικό μας πλάνο και τους ανθρώπους μας να εξελιχθούν», λέει ο κ. Καλογεράκης. «Ο Antoine γνώριζε ήδη για εμάς καθώς η εταιρεία είναι case study και ήδη γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το e-commerce της και τις τεχνολογίες της. Χάρη στη διεθνή εμπειρία και γνώση που διαθέτει σε θέματα e-commerce και marketplaces θα συμβάλει ουσιαστικά στο να αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο ηλεκτρονικό εμπόριο», προσθέτει.

Το στοίχημα του Marketplace

Ενα κομμάτι στο οποίο η Public θέλει να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος είναι το Marketplace, η πλατφόρμα μέσω της οποίας άλλες εταιρείες μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους. «Το Marketplace είναι το νέο e-commerce - και η Public είναι η μόνη εταιρεία που έχει επενδύσει εδώ και δύο χρόνια σε μία από τις δύο καλύτερες τεχνολογικά πλατφόρμες στον κόσμο. Ως εκ τούτου η ταχύτατη ανάπτυξή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς και θα ισχυροποιήσει τη Νο 1 θέση μας στο ηλεκτρονικό εμπόριο», λέει ο κ. Καλογεράκης.

Σήμερα το Public Marketplace είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο ελληνικό Marketplace, με 527 συνεργαζόμενα καταστήματα. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 2.500 καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους και το 1 εκατομμύριο νέα προϊόντα», λέει ο κ. Καλογεράκης, και εξηγεί: «Το σχέδιο που αναπτύσσουμε για τα καταστήματα αυτά είναι σχέδιο κοινής πορείας και ανάπτυξης, παρέχοντας υποστήριξη, εκπαίδευση, αλλά και μια σειρά από διευκολύνσεις, ιδιαίτερα υπό το βάρος της πρόσφατης πανδημίας. Για παράδειγμα, ανακοινώσαμε ότι οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν τη μηνιαία συνδρομή ως το τέλος του έτους, ενώ θα καταβάλουν προμήθεια μόνο όταν πραγματοποιούν πωλήσεις. Εχουμε ήδη ενισχύσει την ομάδα του Marketplace με 40 νέες προσλήψεις ταλέντων με ισχυρή τεχνογνωσία και με αναβάθμιση της εμπειρίας πλοήγησης στο public.gr».

Ο κ. Καλογεράκης δεν κρύβει ότι η πανδημία έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής στο πλάνο της νέας εταιρείας και των στόχων της για το e-commerce: «Η πανδημία επηρέασε το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Σε αυτή την πρόκληση η ομάδα μας προσάρμοσε την πολιτική της σε χρόνο-ρεκόρ και εστίασε στα ηλεκτρονικά της assets, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ετοιμότητά της. Εχοντας εδώ και καιρό την πρώτη θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την υποδομή, την τεχνολογία και περισσότερα από 2 εκατομμύρια προϊόντα διαθέσιμα μέσω του online καναλιού μας, εξυπηρετήσαμε μέσα σε ένα μήνα εκατοντάδες χιλιάδες παραγγελίες. Κοιτάζοντας στο πρόσφατο παρελθόν, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για το πλάνο μας και ήδη κινούμαστε δυναμικά για την επόμενη μέρα».

Οι επενδύσεις

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά το πλάνο των επενδύσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021, αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την παροχή λύσεων αιχμής για software, data management, logistics, αλλά και το σκέλος του last mile, το κομμάτι δηλαδή της έγκαιρης παράδοσης προϊόντων στον καταναλωτή. «Στρατηγικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών μας καναλιών, με έμφαση στην ταχύτητα παράδοσης, στον εμπλουτισμό της γκάμας των άμεσα διαθέσιμων εμπορευμάτων, στη βέλτιστη δυνατή και πιο αποτελεσματική διαχείριση των παραγγελιών, αλλά και στην παροχή νέων, καινοτόμων υπηρεσιών για τον πελάτη», υπογραμμίζει ο κ. Καλογεράκης.

Κομβικό ρόλο σε αυτό αναμένεται να έχει η επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ σε νέο logistics center της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες. Ετσι η εταιρεία θα αυξήσει τους αποθηκευτικούς της χώρους στα 20.000 τ.μ., με δυνατότητα επέκτασης.

Τα νέα καταστήματα

Αλλά και στο κομμάτι του retail και των νέων καταστημάτων, το τελευταίο δίμηνο έγιναν σημαντικές κινήσεις. Στα τέλη Μαΐου, σε μία επένδυση-ορόσημο για την αναπτυξιακή πορεία της Public - Media Markt, άνοιξαν δύο νέα flagship καταστήματα Public σε κτιριακές εγκαταστάσεις που ήδη φιλοξενούν καταστήματα Media Markt: στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Συγγρού, και στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στις αρχές του μήνα άνοιξε ένα νέο κατάστημα Media Markt στη Ρόδο, ενώ αναμένεται μέσα στη χρονιά ένα ακόμη στην Καλαμάτα.

Ο κ. Καλογεράκης είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την υποδοχή που έχουν τα νέα καταστήματα από το καταναλωτικό κοινό. Με αυτά πλέον το δίκτυο έχει φτάσει τα 70 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Οπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Public - Media Markt επίκεινται και άλλα από τη νέα χρονιά. Κυρίως Media Markt, καθώς η μπράντα μετρά σήμερα μόλις 13 καταστήματα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, σε εύλογο χρόνο θα ακολουθήσει επαναξιολόγηση συνολικά του δικτύου καταστημάτων Public και Media Markt ώστε να μεγιστοποιηθεί ο βαθμός της απόδοσής του και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

Μεγέθη

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της εταιρείας ξεδιπλώνεται σε μια εποχή με αρκετές δυσκολίες λόγω του disrupt στην αγορά. «Το 2020 αποτελεί μια ιδιαίτερη χρονιά και οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη», επισημαίνει ο κ. Καλογεράκης. «Εχουμε όμως αποδείξει ότι φέρνουμε αποτελέσματα και νιώθω πολύ ήσυχος γιατί έχουμε δυνατή ομάδα με πλουραλισμό έμπειρων hands on στελεχών για να φέρει εις πέρας τους στόχους μας. Αξιοποιούμε την εμπειρία των πρόσφατων μηνών, επικεντρωνόμαστε στον εταιρικό μας μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τα μερίδιά μας στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου», προσθέτει.

Παρά τις δυσκολίες στην αγορά λόγω COVID-19, η συνένωση των δύο σχημάτων είχε μία καλή βάση για να ξεκινήσει, σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη. «Η Public κινήθηκε και το 2019 ανοδικά τόσο από άποψη κερδοφορίας όσο και από άποψη πωλήσεων, θέτοντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για το νέο κοινό σχήμα και την ώθηση για την εφαρμογή του επενδυτικού μας πλάνου. Η Media Markt -παρόλο που δεν είχε περάσει κάτω από τη δική μας ομπρέλα- διακράτησε τις πωλήσεις της, και αυτό οφείλεται στο ότι έχει πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό - είναι μια πολύ ισχυρή μάρκα», σημειώνει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιθώρια για βελτίωση των μεριδίων στους διευρυμένους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το νέο σχήμα είναι σημαντικά. «Τα μερίδιά μας είναι ψηλά σε όλες τις βασικές κατηγορίες της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας, ενώ σταδιακά παίρνουμε μερίδια και στις οικιακές συσκευές διότι έχουμε τη μάρκα της Media Martk που έχει τις καλύτερες τιμές στην αγορά», σημειώνει, και προσθέτει: «Η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε -αν τη δει κανείς από τη ματιά του ηλεκτρονικού εμπορίου όπου έχουμε την πρώτη θέση- είναι πολύ μεγάλη. Ο πελάτης που θα μπει μέσα στο public.gr θα ξεκινήσει από ένα gadget τεχνολογίας και μπορεί να προσθέσει στο καλάθι του προϊόντα γυμναστικής ή είδη χόμπι και σπιτιού που διαθέτουμε στο Marketplace. Η Νο 1 θέση που έχουμε στο e-commerce με 65 εκατομμύρια επισκέψεις, η ισχυρή omnichannel στρατηγική μας, το μεγαλύτερο Marketplace στην Ελλάδα και τα brands μας Public και Media Markt μάς δίνουν όλες τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουμε πολύ ισχυρά μερίδια», τονίζει.

Η νέα εταιρεία, με συνολικό κύκλο εργασιών που εκτιμάται στα 460 εκατ. ευρώ για το 2019, διαθέτει 70 φυσικά και 4 online καταστήματα (www.public.gr, www.public-cyprus.com.cy, www.publicbusiness.gr, www.mediamarkt.gr) σε Ελλάδα και Κύπρο, απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους και η ενοποιημένη βάση της αριθμεί 100 εκατομμύρια επισκέπτες. Για τον ίδιο τον κ. Καλογεράκη αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα διοίκησης. Ποιο είναι το μοντέλο που τον εκφράζει; «Το μοντέλο διοίκησης εμπνέεται από το αθλητικό πνεύμα και τα ομαδικά σπορ», λέει, προσθέτοντας: «Ο αθλητισμός σε βοηθάει να βάζεις πάντα υψηλότερους στόχους, να πεισμώνεις όταν χάνεις και να παραμένεις προσηλωμένος στον στόχο ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες όλων των μελών της ομάδας. Και έχουμε την τύχη να έχουμε στην εταιρεία μας πολλούς και δυνατούς αθλητές».




Ειδήσεις σήμερα: 

Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία: Πρώτο βήμα η σύνοδος των υπ. Εξωτερικών

Κορωνοϊός: Απαγορεύονται τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου

Αγιά Σοφιά: Τηλεφώνημα Πούτιν - Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης