Με ηλεκτρονική αίτηση η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς

Με ηλεκτρονική αίτηση η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης ο ασφαλισμένος κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη κατηγορία κάθε κλάδου

asfalistikes_eisfores
Με ηλεκτρονική αίτηση, οι ασφαλισμένοι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, μπορούν από αυτό το μήνα να ενταχθούν με ελεύθερη επιλογή σε μία από τις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που ισχύουν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο για κάθε κλάδο. Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η διαδικασία της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης ο ασφαλισμένος κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη κατηγορία κάθε κλάδου. Παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας ανά έτος. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο οι περίπου 250.000 υπόχρεοι ασφάλισης στους δυο αυτούς κλάδους είχαν καταταχθεί υποχρεωτικά στην 1η και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία ανέρχεται σε 42 ευρώ για την επικούριση και στα 26 ευρώ για το εφάπαξ.

Στις υπόλοιπες δυο κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, τα ασφάλιστρα κυμαίνονται :

· 51 ευρώ για επικούριση και 31 ευρώ για εφάπαξ στην 2η κατηγορία και

· 61 ευρώ για επικούριση και 37 ευρώ για εφάπαξ στην 3η και υψηλότερη κατηγορία.

Στις περιπτώσεις μη μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη μισθωτή απασχόληση (μπλοκάκι), η 1η κατηγορία είναι η κατώτατη κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Εφόσον το ποσό των εισφορών από τη μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά. Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας θεσπίζεται η καταβολή μίας εισφοράς.

Για τους έμμισθους δικηγόρους ισχύει ο επιμερισμός των ποσών της μηνιαίας εισφοράς κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο. Το νέο πλαίσιο ισχύει για τους έμμισθους μηχανικούς και υγειονομικούς μόνο για τον κλάδο Εφάπαξ. Ως προς τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης διατηρείται το προϋφιστάμενο καθεστώς υπολογισμού εισφορών επί των αποδοχών. Ο συμψηφισμός εισφορών με ποσά που καταβάλλονται μέσω γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, ισχύει και για τις εισφορές των κλάδων Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βάνδαλοι χτύπησαν τις ζαρντινιέρες του «Μεγάλου Περίπατου» σε πορεία για την υπεράσπιση των διαδηλώσεων

Ηλιούπολη: Οι φωτογραφίες στο κινητό της 14χρονης μαθήτριας «ξεσκέπασαν» τον 44χρονο καθηγητή

Ακίνητα: Ο νέος τρόπος δήλωσης μεταβιβάσεων και γονικών παροχών - Τα σημεία SOS
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης