65 ώρες δουλειά την εβδομάδα!
Την Οδηγία για αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 48 σε 65 υιοθέτησαν οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αποχή της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών.
Η απόφαση βεβαίως θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ανοίγει ο δρόμος για δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οι κυβερνήσεις, πάντως, των χωρών - μελών μπορούν να διατηρήσουν τη
Την Οδηγία για αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 48 σε 65 υιοθέτησαν οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αποχή της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών.
Η απόφαση βεβαίως θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ανοίγει ο δρόμος για δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οι κυβερνήσεις, πάντως, των χωρών - μελών μπορούν να διατηρήσουν την υφιστάμενη σήμερα νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο και να απαγορεύσουν την υπέρβαση του 48ωρου.
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το Μάιο του 2006 είχε δεχθεί ότι θα πρέπει να καταργηθεί η κατ\ εξαίρεση και με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, μέσα σε μια τριετία.
Ωστόσο, οι υπουργοί Απασχόλησης ψήφισαν την Οδηγία στην οποία υπάρχει πρόβλέψη ότι η περίοδος απασχόλησης θα μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, αν ένα τμήμα του χρόνου εργασίας καταγράφεται ως χρόνος εφημερίας του εργαζόμενου και υπάρχει σχετική σύμβαση που το αποδέχεται!
Εάν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου σε μια επιχείρηση, μπορεί ο ανώτατος χρόνος εργασίας να φτάσει τις 60 ώρες, ενώ εάν υπάρχει συλλογική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ανώτατος χρόνος εργασίας μπορεί να ανέλθει σε 65 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερο!
Ήδη αντιδρούν τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα, που θεωρούν προσχηματικά τα περί ελεύθερων συμφωνιών για τις επιπλέον ώρες απασχόλησης, ενώ η Ελλάδα, όπως και το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ουγγαρία και Ισπανία έκαναν λόγο για «οπισθοδρόμηση της κοινωνικής Ευρώπης» αλλά δεν είπαν «ΟΧΙ» στο σχέδιο! Απλώς απείχαν από την ψηφοφορία…
Στην προσπάθεια για λήψη της απόφασης πρωτοστάτησε ο Βρετανός υπουργός Απασχόλησης, Pat McFadden ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ευελιξία αλλά και η δυνατότητα επιλογής είναι απόλυτα απαραίτητη για την πρόοδο τόσο της οικονομίας κάθε χώρας όσο και αυτής των εργαζομένων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr