Αναδρομικά συνταξιούχων: Την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ

syntaxiouxoi_anadromikas

Δείτε ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι που διεκδικούν τα αναδρομικά του 2015 (εκτός από τους αγρότες) οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί από το σήριαλ των συνεχών μεταθέσεων της απόφασης. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.

Σύμφωνα με τους νομικούς όλα συνηγορούν στην δικαίωση για το «ορφανό» 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Όμως ακόμα και γι αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για την επιστροφή των ποσών για κύριες και επικουρικές συντάξεις κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Το καθαρό ποσό αν αφαιρεθεί ο φόρος 20% και η εισφορά υπέρ ασθενείας περιορίζεται στα 2.9 δισ.

Δεν αποκλείεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές μόνο τις περικοπές των συντάξεων και όχι την κατάργηση των δώρων που αφορά όλους τους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό συνέδριο είχε κρίνει συνταγματική την κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα ο συνήγορος της πολιτείας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « κόψαμε τον 13ο και 14ο μισθό για να μην κόψουμε το δωδέκατο.

Στην περίπτωση που δεν περιληφθούν τα δώρα των συνταξιούχων στις επιστροφές, το συνολικό κόστος μειώνεται στο 1.5 δισ.

Αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα πρέπει η κυβέρνηση να λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο κ. Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Συνεπώς θεωρείται δεδομένο, οτι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα καταβληθούν σε δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι φτάνουν ως και 15.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ενώ σε άλλα Ταμεία τα αναδρομικά φτάνουν ως 8.700 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται στις 5.500 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαφθορά στην ΕΛΑΣ: «Ξήλωσε» όλους τους επίορκους αστυνομικούς ο Χρυσοχοΐδης

Σήμερα η λίστα των χωρών για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα - Το σχέδιο για ένα «covid-free» καλοκαίρι

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Επανεκκίνηση στα 50 του

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

Είπον....

Οι δικαστικοί είναι η μόνη επαγγελματική τάξη που πάντα ήταν με τον εκάστοτε κυβερνώντα και ποτέ δεν έ-χουν χάσει προνόμια. 1940-45 Τίποτα!!! Υποτακτικοί στους ναζί και αντιστασιακοί ένα πράγμα. 1967-74 Τίπο-τα!!! Χουντικοί και αντιστασιακοί (αν βρει κανείς κάποιους αντιστασιακούς να μου τηλεφωνήσει), ένα πράγμα. Και πάντα τσιμουδιά όλοι. Αριστεροί και δεξιοί μούγκα ώστε να τους παρέχουν την απαραίτητη νομιμο-ποίηση……. Αυτοί πάντα ήταν και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και για αναδρομικά μόνοι αποφα-σίζουν για το τι λαμβάνουν έτσι ώστε να ακολουθούν -νόμιμα λέω τώρα- και οι βουλευτές. ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΝΟ-ΜΙΜΟΦΑΝΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ-ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ εις βάρος του «κυρίαρχου λαού», λέμε τώρα. Είναι τόσο αντιπαροχική η δικαιοσύνη, και ιδιαίτερα μετά την παροχή οφικίων (ΠτΔ-υπουργοί-βουλευτές-χρυσαμοιβόμενοι Πρόεδροι ΔΣ) στη δικαστική εξουσία από την εκτελεστική, ώστε φτάσανε στο ΣτΕ να ξαναδεχτούν να ξανακρίνουν ΒΟΛΙΚΑ ήδη παρθείσα απόφαση για του ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. Δηλαδή η καινούργια απόφαση θα λέει ότι οι προηγούμενοι του ΣτΕ είναι ΛΑΘΟΣ και η καινούργια είναι σωστή!!!! Βέβαια ο φρακενστάιν Βρούτσης ΟΔΎΡΕΤΑΙ ότι θα συμμορφωθεί ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙ με τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, έτσι;. Δηλαδή να δώσουν στους συνταξιούχους ΑΝΤΙΔΩΡΑ (για να μην πω από τα τρία το μακρύτερο) αντί γι' αυτά που τους χρωστάει ο εχθρός τους....το ίδιο το ΚΡΑΤΟΣ!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης