Capital Economics: Καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η πορεία της Ελλάδας μετά το lockdown

Capital Economics: Καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η πορεία της Ελλάδας μετά το lockdown

Αναθεωρημένες προς το καλύτερο οι επιδόσεις της Ελλάδας, στη νέα έκθεση της Capital Economics - Που θα φτάσει η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020

ellada_euro
Μικρότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, θα είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ, απόρροια των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε σε νέα της έκθεση η Capital Economics.

Συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις θέλουν το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνωνεται κατά περίπου 8% για το 2020, από το 15% της προηγούμενης έκθεσης. Και αυτή είναι καλύτερη επίδοση από τη συρρίκνωση του 9,2% που παρατηρήθηκε το 2011, κατά την κρίση του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται πως στις αρχές Μαΐου, η Capital Economics έκανε λόγο για ύφεση 15%,χρέος στο 200% του ΑΕΠ και ανεργία 32% για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός έβαλε φρένο στην πορεία της οικονομίας, ότα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.

Είναι χαρακτηρστικό πως η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε των υπολοίπων στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ύφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, πολύ καλύτερη από την πτώση 5% που είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, το lockdown επηρέασε λιγότερο το ΑΕΠ από ό,τι σε άλλες χώρες και η ελληνική βιομηχανία δεν χτυπήθηκε τόσο όσο σε άλλά κράτη τον Απρίλιο, ίσως επειδή εξαρτάται λιγότερο από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Ακολούθως, η Capital Economics, επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το lockdown, η ανάκαμψη προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς, αναφέρει πως η παραγωγική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται πως στο β’ τρίμηνο η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 8%, σημαντικά χαμηλότερη από το 22% ύφεση που προέβλεπε η Capital Economics προηγουμένως. Φυσικά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς θεωρείται πιθανή η κατάρρευση της κατανάλωσης, ενώ και ο τουριστικός τομέας ήταν «κλειστός» μέχρι την 1η Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις και με δεδομένο πως η κατάσταση με τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα θα παραμεείνει ελεγχόμενη, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι επίσης ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε αρχικά η Capital Economics.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Μόσιαλος (ΘΕΜΑ 104,6): Το 99% του πλανήτη θα ήθελε να είναι στην Ελλάδα - Τι να προσέξουμε με τον τουρισμό

Αστυνομικοί σκότωσαν Έλληνα στη Ν. Υόρκη: Τους κάλεσε ο γείτονας και τους χειροκροτούσε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης