Ομοβροντία κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους

Ομοβροντία κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους

Κατηγορηματικά  “όχι” στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λένε, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο, τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος...

Ομοβροντία κατά της  αναδιάρθρωσης του  χρέους
Κατηγορηματικά  “όχι” στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λένε, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο, τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ειδικότερα, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η  Ελλάδα «μπορεί και θα αποφύγει»  την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον  υπουργό Οικονομικών, η ελληνική οικονομία θα δημιουργήσει και θα διατηρήσει για αρκετά χρόνια πρωτογενή  πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν  τον πραγματικό αριθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%».

Ο ίδιος τόνισε ότι σε αυτήν κατεύθυνση θα συμβάλει και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής  του δανείου των 110 δισ. από την  Τρόικα, για την οποία εξέφρασε την ελπίδ αότι θα γίνει με “πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν”.

Κλείσιμο
Στις  αγορές με ομόλογο  της διασποράς

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει  στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», το οποίο θα εκδοθεί «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες» και θα απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από το σημερινό επιτόκιο της αγοράς»
 
Από την πλευρά του, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής,  ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος τόνισε ότι ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ζημιώνει τον τόπο.  

"Η αναδιάρθρωση  θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες  αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα  άνοιγαν έναν νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας", εκτίμησε ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το “βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλλουμε σήμερα".

Δεν είναι πανάκεια η  επιμήκυνση

Ο διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει  ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής  του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια" και  συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει  παράλληλα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι στόχοι του μνημονίου είναι το “ελάχιστο” που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης και πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια, καθώς και ότι απαιτείται παράλληλα “ένα εξίσου δεσμευτικό, συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη, βασικές πτυχές του οποίου έχουν αναλυτικά παρουσιαστεί στην τελευταία έκθεση Νομισματικής Πολιτικής".

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε και πάλι υπέρ της συγχώενυσης τραπεζών, αναφέροντας ότι "οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης