Τρικ και 50.000 πολυτελή ακίνητα στη φάκα της Εφορίας !

Τρικ και 50.000 πολυτελή ακίνητα στη φάκα της Εφορίας !

Δεν παραγράφονται  τελικά υποθέσεις  φορολογίας κεφαλαίου  που είχαν σχεδόν παραγραφεί και μπαίνουν στο μικροσκόπιο  “κυριλέ” περιοχές σε όλη την Ελλάδα  

Τρικ και 50.000 πολυτελή ακίνητα στη φάκα της Εφορίας !
Να πιάσουν  «στον  ύπνο» όσους πίστεψαν πως  … θα τη γλιτώσουν επειδή οι εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις παραγράφονταν στο τέλος του 2010, επιχειρούν οι "εγκέφαλοι" του υπουργείου Οικονομικών και ετοιμάζονται να βγάλουν ακόμα και "σκελετούς από τα ντουλάπια" της εφορίας, για να βγάζουν "λαυράκια" οι έλεγχοι με τα λάπτοπ μέσω του Elenxis.

Όπως αποκάλυψε  το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, είναι έτοιμη πλέον να σταλεί στις εφορίες, εγκύκλιος που με μια λακωνική και δυσνόητη για τον πολύ κόσμο διατύπωση, "ανασταίνει" υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που έπρεπε να είχαν τυπικά "εκπνεύσει" την 31η Δεκεμβρίου του 2010!

Η απόφαση θα αναφέρει επί λέξει ότι "καταργείται  το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του  άρθρου 12 του ν. 3888/2010", όπερ έστιν μεθερμηνευόμενον πως … δεν παραγράφονται τελικώς οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), της περιόδου 1997-2000, που θα έμπαιναν κανονικά "στο συρτάρι" από 1ης του έτους.
Κλείσιμο

Έτσι, παρότι το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται "απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα" (και ενώ διαρρέουν ότι εξετάζεται και η πλήρης κατάργηση της έννοιας της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων εν γένει!) πέρασαν "στην ζούλα" διάταξη που, χωρίς να δίνει ευκρινώς νέα παράταση στην παραγραφή που επέρχετο από 1-1-11, την… καταργεί.

Καθώς όμως τέθηκε θέμα ερμηνείας της διάταξης, η  εγκύκλιος του υπουργείου ξεκαθαρίζει  πλέον πως η εφορία θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους για τις υποθέσεις  κεφαλαίου των ετών 1997-2000 έως και  τις 31-12-2011.

Στην παγίδα του  νόμου, όπως είχε αποκαλύψει προ μηνός το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, θα πέσουν περί τους 50.000 μεγαλοϊδιοκτήτες για να τους ελέγξει για τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας της περιόδου 1997-2000, των οποίων επίκειτο παραγραφή. Στις …. "VIP" εφορίες της χώρας μάλιστα έχουν ήδη συντάξει καταλόγους με ιδιοκτήτες ακινήτων που αδιαφόρησαν για την περαίωση υποθέσεων ακινήτων του 2008, ποντάροντας στην επικείμενη τότε παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου να τους ελέγξει για τα ακίνητα που κατείχαν.

 Οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι τουλάχιστον 14.000 πολυτελή ακίνητα που δηλώθηκαν στο Ε9 του 1997, "εξαφανίστηκαν" στις δηλώσεις ΦΜΑΠ του 1998! "Ψηλά στη λίστα" βρίσκονται μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές, καλλιτέχνες, γιατροί και δικηγόροι με πολυτελή ακίνητα σε όλη τη χώρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν 8.000 βίλες και πολυτελή διαμερίσματα στο Ψυχικό, 13.000 στη Γλυφάδα και μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ τον κατάλογο "πλουτίζουν" το Κολωνάκι, η Κηφισιά, η Εκάλη, η Μύκονος, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική, η Κρήτη κλπ.

 Συνολικά υπολογίζονται  σε 50.000 τα "υψηλού κινδύνου" ακίνητα αυτά, των οποίων κατά τεκμήριο οι ιδιοκτήτες έχουν και την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν τα πρόστιμα που ύστερα, από έλεγχο, μπορεί να τους καταλογιστούν.

"Μιλάμε για  κροίσους, στους οποίους όμως  διάφοροι σύμβουλοι προσφέρουν… κακές υπηρεσίες, καθοδηγώντας τους να αποφύγουν να πληρώσουν τα νόμιμα, ποντάροντας στα φαινόμενα διάλυσης που εμφάνιζε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός" αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Μόνο από τις χρήσεις 1997-2000 που παραγράφονταν, εκτιμούν πως μπορούν να εισπραχθούν σχεδόν 100 από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για έσοδα από φόρους στην Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία για το 2011 (έναντι μόλις 350 εκατ. το 2010).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης