Επιστροφή ΦΠΑ σε δόσεις, αλλά μόνο στους "συνεπείς"...

Επιστροφή ΦΠΑ σε δόσεις, αλλά μόνο στους "συνεπείς"...

Δεν θα υπάρξει, πάντως, συμψηφισμός με χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεκαθαρίζει ο Δ. Κουσελάς   

Επιστροφή ΦΠΑ σε δόσεις, αλλά μόνο στους "συνεπείς"...
"Χειροπέδες" για φοροφυγάδες, νέο διευθυντήριο ελέγχων και αυστηρό σύστημα αξιολόγησης των εφοριακών προωθεί η κυβέρνηση. Σύµφωνα µε ρύθµιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις θα µπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Δυσκολίες αντιμετωπίζει όμως το μέτρο, να συμψηφίζουν τον ΦΠΑ όσοι τον οφείλουν στο ∆ηµόσιο, με άλλα  χρέη που έχει το Δημόσιο απέναντί τους.  

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, έδωσε το στίγμα των αλλαγών που δρομολογούνται.   

"Διαρκές  έγκλημα" η φοροδιαφυγή
 

Ο νόμος για  τους φοροφυγάδες γίνεται ακόμα  πιο αυστηρός, η προσφυγή στα δικαστήρια πανάκριβη ενώ και τα νομικά προβλήματα, για την σύλληψη με την διαδικασία του αυτοφώρου: με τις δρακόντειες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχέδιου, η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίζεται ως διαρκές και όχι ως στιγμιαίο έγκλημα, ώστε οι "ράμπο" του ΣΔΟΕ να συλλαμβάνουν με την διαδικασία αυτοφώρου τους επιτήδειους. Ο κ. Κουσελάς διευκρίνισε πάντως ότι "δεν μπορεί να πηγαίνει φυλακή κάποιος ακόμα και για 1 ευρώ φόρου", αλλά θύμισε ότι "και για 1 ευρώ ΦΠΑ" προβλέπεται φυλάκιση.   
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι καταδικάζονται για τον ΦΠΑ θα πρέπει πρώτα να τον εξοφλήσουν, για να μπορέσουν  να εξαγοράσουν την ποινή. Παράλληλα:

•        Αυξάνεται στο 50% (από 25%) η προκαταβολή του βεβαιωμένου φόρου που υποχρεούται να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να προσφύγει σε Φορολογικό Δικαστήριο.

•        Δημιουργείται Φορολογικός Διαμεσολαβητής για πιο γρήγορη επίλυση των διαφορών με την Εφορία.

•        Εισάγεται ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα, για να προωθεί άμεσα υποθέσεις φοροδιαφυγής.

•        Ενώ καθιερώνονται νέος μηχανισμός αξιολόγησης των εφοριακών.   

ΦΠΑ σε δόσεις  

Ο υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι  ετοιμάζεται ρύθμιση για πληρωμή  του ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις, με το 40% μπροστά και από 30% κάθε μήνα μετά (ή 30% και δύο δόσεις από 35% συν προσαύξηση 1% το μήνα), εφόσον όμως δεν έχουν ύποπτο παρελθόν.  

Δυσκολίες συναντά  όμως το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  για συμψηφισμό επιχειρηματικών  χρεών προς το δημόσιο με ανοιχτές όφειλες του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να κατατεθεί ρύθμιση τον Φεβρουάριο μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο και η βασική αρχή θα είναι ότι συμψηφίζεται φόρος με φόρο, και όχι άλλα χρέη των επιχειρήσεων με επιστροφές που οφείλει το δημόσιο.  

Επιστροφές ΦΠΑ  

Πάντως ο κ. Κουσελάς προϊδέασε για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους συναλλασσόμενους με το δημόσιο, την ώρα που κόβεται το τιμολόγιο: "στόχος μας είναι να ληφθούν ορισμένα μέτρα. Συζητάμε για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ -που είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα- την έκδοση του τιμολογίου για τους προμηθευτές του Δημοσίου, την ώρα της πληρωμής τους από το κράτος, προκειμένου να μην υπάρχει αυτό το χάσμα. Το συνεξετάζουμε με την πορεία των εσόδων. Αν καταφέρουμε να γίνει πράξη, σ’ ένα σημαντικό κομμάτι των οφειλετών που ενέχεται στις οφειλές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μ’ αυτό, αυτή η ψαλίδα θα πάψει να υπάρχει".   

Πάντως  ο συμψηφισμός δεν θα διευρυνθεί με άλλες οφειλές προς το Κράτος, όπως για παράδειγμα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.         
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης