AIG : Ερευνα για τα απόνερα των subprime
Στη δίνη της κρίσης των subprime δανείων παραμένει η αμερικανική – πρωτίστως- και η ευρωπαϊκή -δευτερευόντως- οικονομία.
Τις προηγούμενες εβδομάδες οι αμερικανικές εποπτικές αρχές διεξήγαν έρευνα σε μια σειρά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των «σάπιων δανείων» με σκοπό να διερευνήσουν κατά πόσον στους ισολογισμούς τους «μαγειρεύτηκαν» νούμερα, δάνεια, επισφάλειες και κατά πόσον οι κινήσεις των διοικήσεών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ήταν σύ
Στη δίνη της κρίσης των subprime δανείων παραμένει η αμερικανική – πρωτίστως- και η ευρωπαϊκή -δευτερευόντως- οικονομία.
Τις προηγούμενες εβδομάδες οι αμερικανικές εποπτικές αρχές διεξήγαν έρευνα σε μια σειρά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των «σάπιων δανείων» με σκοπό να διερευνήσουν κατά πόσον στους ισολογισμούς τους «μαγειρεύτηκαν» νούμερα, δάνεια, επισφάλειες και κατά πόσον οι κινήσεις των διοικήσεών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ήταν σύννομες.
Τώρα όμως η έρευνα των εποπτικών αρχών «αγγίζει» πλέον και μια ακόμα πτυχή της οικονομικής ζωής, έναν ακόμα κλάδο, εξόχως κρίσιμο: αυτόν των ασφαλιστικών εταιρειών.
Ο λόγος για την έρευνα στην American International Group την οποία αποφάσισε να διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, στοχεύοντας στο να διερευνήσει κατά πόσον ο ασφαλιστικός κολοσσός έκανε υπερεκτίμηση της αξίας συμβολαίων που σχετίζονται με την αγορά στεγαστικής πίστης. Με δυο λόγια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά κατά πόσον τα στελέχη της εταιρείας υποτίμησαν τη συνολική έκθεση της AIG - άρα και τις πιθανές μελλοντικές επισφάλειές της - σε ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια!
Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα «Wall Street Journal» που επικαλείται πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης και της εισαγγελίας του Μπρούκλιν.
Ο χορός στις τράπεζες καλά κρατεί
Και ενώ στις ΗΠΑ έχουν πάρει φωτιά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έδινε την έγκρισή της για την εξαγορά της μεγάλης εταιρείας χορήγησης δανείων Countrywide Financial από την Bank of America. Η περί ης ο λόγος εταιρεία είναι ουσιαστικά αυτή που έδωσε το έναυσμα για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των προβληματικών δανείων, έφτασε ένα βήμα από την χρεοκοπία και τελικώς διασώθηκε από την «ένεση ρευστότητας», ύψους 2 δισ. δολαρίων, που της χορήγησε προ μηνών η Bank of America. Τώρα η τράπεζα δίνει άλλα 2 δισ. δολάρια και αποκτά τον πλήρη έλεγχο της – ακόμα και τώρα – μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας χορηγήσεων δανείων σε ιδιώτες.
Την ίδια στιγμή, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Royal Bank of Scotland, ομοίως εκτεθειμένη στα «σάπια ενυπόθηκα δάνεια», ξεκινάει σήμερα το δύσκολο έργο της συγκέντρωσης κεφαλαίων για την αναπροσαρμογή των ιδίων κεφαλαίων της. Ενα έργο δύσκολο, καθώς ζητάει από τους επενδυτές ποσό άνω των 12 δισ. λιρών στερλινών!
Τέλος, στην Ιαπωνία ανοίγει ένας νέος κύκλος... προβληματισμού για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και εδώ... ελέω subprimes! Οπως ανακοινώθηκε, οι συνολικές ζημίες των ιαπωνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων από την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου, αυξήθηκε δραματικά το τελευταίο 6μηνο, φτάνοντας πλέον τα 8 δισ. δολάρια!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr