Μάιος-Ιούνιος 2019 στη θεατρική σκηνή του Faust!

Μάιος-Ιούνιος 2019 στη θεατρική σκηνή του Faust!

faust_main01
ΤΟ ΤΑΒΛΙ
του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη
Από 2 έως 30 Μαΐου
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 21:00
tabli01


Κλείσιμο
Mετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης, το κλασσικό αριστούργημα «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη επανέρχεται από τις 2 Μαΐου και για λίγες μόνο παραστάσεις στη σκηνή του Faust!

Τους δύο εμβληματικούς ήρωες του έργου ερμηνεύουν ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Το έργο του Κεχαΐδη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1972 μαζί με «Τη Βέρα» σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν και είναι το κλασσικό δίπτυχο που καθόρισε το νεοελληνικό θέατρο. Όπως έγραψε ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, με αφορμή αυτό το έργο:

«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νεοελληνικό θέατρο πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί που έφτασε ο Κεχαΐδης».

Υπόθεση:
Η ιστορία είναι απλή. Δύο μεσήλικες, αντιπροσωπευτικοί τύποι της νεοελληνικής πραγματικότητας, προσπαθούν να σκαρώσουν ένα «σχέδιο» που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και θα τους δώσει τα φόντα για μια καλύτερη ζωή.

Η συζήτηση για το περιβόητο «σχέδιο» διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι με ξεκαρδιστικούς διαλόγους από πρόσωπα οικεία, αναγνωρίσιμα, που πασχίζουν να «πιάσουν την καλή»
για να βγουν από την καθημερινή μιζέρια.

Οι ήρωες του Κεχαΐδη, Φώντας και Κόλιας, είναι πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας που ζουν μέσα στις αυταπάτες του παρελθόντος τρέφοντας μάταιες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι που πασχίζουν να βγουν από το περιθώριο ζουν και ονειρεύονται το μεγάλο «κόλπο» που θα τους οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική καταξίωση.

Ένα έργο με αναφορές στη σημερινή Ελλάδα και πάντα επίκαιρο.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
«Το κλασσικό αυτό έργο με τη ρεαλιστική γραφή και την εξαιρετική πλοκή αποτελεί πάντα μια μεγάλη πρόκληση. Ο Κεχαΐδης γράφει: “αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω για τον λαϊκό Έλληνα γενικά. Για τις χαρές και τις πίκρες του, για τα προβλήματά του, καθώς και την προσπάθειά του να βγει από το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Και πιο πέρα για τη σπαραχτική αισιοδοξία του πώς, αν πάρει το δρόμο της πρωτεύουσας ή της ξενιτιάς, θα δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή. Για τον Έλληνα που δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάστασή του και τη θέση του μέσα στον κοινωνικό του περίγυρο και προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματά του με τη «φυγή»”. Τα λόγια αυτά του συγγραφέα συναντούν και τη σκηνοθεσία που αφήνει απλά το έργο να αναπνεύσει σκηνικά, χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις τόσο στο κείμενο όσο και στο ύφος των ηρώων. Η παράσταση με δύο ήρωες ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό μοιάζει με τη γελοιογραφία της σημερινής Ελλάδας».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Παίζουν: Φίλιππος Σοφιανός, Πέρης Μιχαηλίδης
Φωτογράφιση : Κατερίνα Αρβανίτη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κάθε Τέταρτη & Πέμπτη
Πρεμιέρα: Πέμπτη 2 Μαΐου
8 & 9 Μαΐου 21:00
15 & 16 Μαΐου 21:00
22 & 23 Μαΐου 21:00
29 & 30 Μαΐου 21:00
Γενική Είσοδος: 10 ευρώ
Διάρκεια: 60 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr
& από τα ταμεία του θεάτρου: Faust, Αθηναϊδος 12 & Καλαμιώτου 11
Τ. κρατήσεων: 2103234095



ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ
του Фёдор Достоевский μια παράσταση των
GINGER CREEPERS THEATER BAND
Από 3 Μαΐου έως 1 Ιουνίου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:00
eglima01


Ο Ρασκόλνικοβ, φοιτητής της Νομικής στην Αγία Πετρούπολη διαπράττει τον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και εξ' αμελείας και αυτόν της αδελφής της. Ο Ρασκόλνικοβ νιώθει μια βαθιά θέληση να ξεπεράσει τον εαυτό του και να υπερβεί τα όρια που του προβάλει η κοινωνία, με σκοπό να την αλλάξει.

Αμέσως όμως, αρχίζει να νιώθει αντιφατικά συναισθήματα. Έτσι, σιγά σιγά, ενώ ο συγγραφέας εμβαθύνει στην εσωτερική κατάσταση του ήρωά του, παρακολουθούμε την ψυχική του πορεία προς την ανακάλυψη του προσωπικού του φωτός.

Με αφορμή το κλασικό έργο του Ντοστογιέβσκι, οι Ginger Creepers φτιάχνουν τον δικό τους προσωπικό χάρτη, την προσωπική τους εσωτερική διαδρομή. Οι δυο τους, μόνοι επί σκηνής, με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, δημιουργούν μέσα από εικόνες και πολυάριθμες αναφορές και σκέψεις εμπνευσμένες από το έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, ένα δικό του «οίκημα», χτίζοντας μία σπουδή πάνω σε καθολικές αξίες που επαναπροσδιορίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο συχνά όσο η επαναφόρτιση μιας διαδικτυακής σελίδας.

Συντελεστές

Σύλληψη - Κείμενο: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής – Γρ. Χατζάκης)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: Lila Nova
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Κίνηση: Πετρίνα Γιαννάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργκαλιάς
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεύουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

Παραστάσεις:
3-4, 10-11, 17-18, 24-25, 31/5 και 1/6
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό, ανέργων: 10€
Ατέλειες ηθοποιών: 5€
Προπώληση Εισιτηρίων: VIVA.GR



ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ
του David Ives σε σκηνοθεσία Βίκυς Θεολόγη
Από 6 έως 14 Μαΐου
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη 21:00
afroditi01


Το έργο είναι μια σύγχρονη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Leopold von Sacher-Masoch's, Venus in Fur (1870), το οποίο αποτέλεσε σκάνδαλο όταν πρωτοδημοσιεύτηκε στην εποχή του. Το μυθιστόρημα του Masoch, είναι βασισμένο στον υπαρκτό πίνακα του ταλού ζωγράφου Βετσέλλιο Τιτσιάνο « Η Αφροδίτη με τον καθρέφτη» . Στον πίνακα απεικονίζεται η θεά Αφροδίτη να είναι ελαφριά καλυμμένη με μία γούνα μπροστά από ένα καθρέφτη τον οποίο κρατάνε δύο άγγελοι.

«Άραγε η Αφροδίτη χρησιμοποιεί τη γούνα για να καλύψει το σώμα της ή για να αποκαλύψει τα κάλλη της»;

Η θεά χρησιμοποιεί τη γούνα γιατί είναι απλά… κρυωμένη, αποφαίνεται ο συγγραφέας μέσα από τον ήρωά του Σεβερίν. Ταξιδεύοντας η Αφροδίτη στον Βορρά θέτει εξ αρχής την αντιπαράθεση μεταξύ του «παγωμένου χριστιανισμού» και της αρχαιοελληνικής λατρείας του σώματος. Την θεά Αφροδίτη την έχουν αρρωστήσει οι κρύες καρδιές και όσοι που εξ ονόματος του θεού την ημέρα ζητάνε αρχές αλλά τη νύχτα χορεύουνε γυμνοί γύρω από φωτιές κι εκείνη την μετατρέπουνε σε δαίμονα.

Ο αμερικανός διασκευαστής του έργου David Ives βασισμένος στο μυθιστόρημα πραγματεύεται μία σύγχρονη εκδοχή της υποταγής στο ερωτικό πλαίσιο, τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σε σωματικό.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στο γραφείο του συγγραφέα Τόμας ο οποίος έχει ακρόαση στις ηθοποιούς που θα υποδυθούν τον ρόλο της Βάντα προκειμένου να ανεβάσουν την ομώνυμη παράσταση «Η Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ Μαζόχ. Τελευταία και καθυστερημένη φτάνει η Βάντα η οποία με χαρισματικό τρόπο οδηγεί τον Τόμας σε ένα παιχνίδι γυναικείας εξουσίας και σεξουαλικής υποδούλωσης. Η Βάντα αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για το ποια τελικά ήταν και γιατί πραγματικά επισκέφτηκε τον είρωνα και υπεροπτικό σκηνοθέτη εξ αρχής.

Τα παιχνίδια κυριαρχίας και εξουσίας στο ερωτικό παιχνίδι είναι μία αρχέγονη μάχη που οι κανόνες μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή. Αυτό που δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει ποτέ είναι ότι «στον έρωτα, όπως και στην πολιτική ένας μόνο κυβερνά».

Ταυτότητα παράστασης
Διάρκεια παράστασης : 90’
Μετάφραση, σκηνοθεσία: Βίκυ Θεολόγη
Παίζουν : Βίκυ Θεολόγη, Θανάσης Ζαχαρόπουλος
Μουσικές μεταφορές για κιθάρα και βιολί : Γιάννης Γιακουμάκης, Λεωνίδας Σακελλαρίδης
Σκηνικά : Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Κουίντα»
Κουστούμια : Prince Oliver
Φωτογραφίες : Ηρακλής Πυλαρινός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνίες:
Δευτέρα –Τρίτη 6-7/5 & 13-14/5
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 €, 8 & μειωμένο
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/faust/i-afroditi-me-ti-gouna/ & στα ταμεία του θεάτρου Faust, Αθηναϊδος 12 & Καλαμιώτου 11
Τ. κρατήσεων: 2103234095



ΣΠΟΥΔΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ
του Howard Barker σε σκηνοθεσία Σωτήρη Καραμεσίνη
Από 20 έως 28 Μαΐου
Δευτέρα & Τρίτη 21:00
spoudes01


Παράσταση της ομάδας του μετεκπαιδευτικού εργαστηρίου στο μουσικό υποκριτικό σύστημα MUSA (musical system of acting).




ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
της Γεωργίας Δρακάκη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Κατσαρού
Από 6 έως 9 Ιουνίου
Πέμπτη έως Κυριακή 21:00
adeia01


Μετά από 14 επιτυχημένες παραστάσεις τον χειμώνα του 2019 στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, «Η Άδεια Παρένθεση» παρουσιάζεται στο θέατρο Faust για ένα ακόμη τετραήμερο.

Οι σχέσεις μοιάζουν με τα δύο άκρα μιας παρένθεσης. Όσο κι αν πλησιάσουν μεταξύ τους δυο άνθρωποι, θα υπάρχει πάντοτε ένα κενό, μες στο οποίο κατοικεί το πιο ακριβό απόσταγμα της αγάπης και του πόνου τους. Αμφοτεροβαρείς μοναξιές. Ισότιμα άλλοθι.

Αυτό συνειδητοποιούν ο Τάσος και η Κατερίνα. Αυτό καταλαβαίνουν μια μητέρα και η κόρη της. Αυτό ανακαλύπτουν η Ιωάννα και ο εραστής της.

Τρεις άνθρωποι συνθέτουν ένα παράδοξο σχήμα ζωής που γεμίζει και αδειάζει από λέξεις. Τα άκρα ανασαίνουν δίπλα δίπλα και οι αντιθέσεις αμβλύνονται φωτισμένες από την ίδια την πραγματικότητα.

Οι λέξεις που γεμίζουν μια παρένθεση προτού αυτή αδειάσει μπορεί να είναι: ψυχοθεραπεία, κλιμακτήριος, χωρισμός, απόσταση, ψέμα, μυστικό, τροχαίο, μαμά, τραπέζι, τηλέφωνο, φεύγω, ακολουθώ, μένω, αδειανίλα.
Μπορεί, όμως, η παρένθεση να μην αδειάσει και ποτέ, γιατί οι λέξεις δεν εξαντλούνται εύκολα. Κι όσο η παρένθεση γεμίζει, τόσο οι άνθρωποι απομακρύνονται.

Συντελεστές
Κείμενο: Γεωργία Δρακάκη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Κατσαρός
Δραματουργική Ανάλυση / Διδασκαλία: Ειρήνη Κανακάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Μίκα Στεφανάκη
Κοστούμια: Δημήτρης Γραμματικογιάννης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μουκίδης
Φωτισμοί / Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τζηλίνης
Επικοινωνία / Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Φωτογραφίες/Trailer: Μαρκέλλος Πλακίτσης, Αποστόλης Αναστασόπουλος
Γραφιστική Επιμέλεια: Λογότυπο
Παραγωγή: 2S Ads&Promos
Έκδοση Θεατρικού Προγράμματος: Εκδόσεις Εύμαρος

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Γκατζόγια, Τάσος Ράπτης, Τόνια Μαράκη

Πληροφορίες
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή, 6 έως 9 Ιουνίου 2019, στις 21:00 (για 4 παραστάσεις!)
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 10€
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα



Κύριος και Κυρία Λοτ
της Αντιγόνης Σταυρόπουλου
σε σκηνοθεσία Νικόλα Ανδρουλάκη
Από 12 έως 16 Ιουνίου
lot01


Μια αδικοχαμένη αγάπη δεκαπέντε αιώνων και κάτι.
της Αντιγόνης Σταυρόπουλου
σε σκηνοθεσία Νικόλα Ανδρουλάκη
Καλλιτεχνική Συμμορία Ντουέντε
Σε νέο δραματουργικό και σκηνοθετικό σχεδίασμα 12-16 Ιουνίου στο Faust
#MrAndMrsLot

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης